Ανεξάρτητα από τον αριθμό των Megapixel που υποστηρίζουν, οι σημερινές φωτογραφικές μηχανές έχουν ένα μεγάλο ελάττωμα: δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν λήψεις γύρω από γωνίες. Το κενό αυτό έρχεται να το καλύψει ο Ramesh Raskar, μαζί με την ομάδα ερευνητών του από το MIT. Η ομάδα έχει κατασκευάσει μια φωτογραφική μηχανή η οποία χρησιμοποιεί την τεχνολογία του λέιζερ για την σύλληψη εικόνας από αντικείμενα που είναι κρυμμένα πίσω από τοίχους, και στη συνέχεια δημιουργεί ένα τρισδιάστατο μοντέλο τους.

Αρχικά η φωτογραφική μηχανή αυτή εκτοξεύει ακτίνες λέιζερ προς τη γωνία όπου είναι κρυμμένο το αντικείμενο με σκοπό να φτάσουν σε αυτό φωτόνια. Στη συνέχεια καταγράφεται ο χρόνος που απαιτείται τα φωτόνια να ξαναγυρίσουν πίσω στην κάμερα, με τη διαδικασία αυτή να επαναλαμβάνεται 60 φορές από διαφορετικές θέσεις. Σε κάθε επανάληψη δημιουργείται μια εικόνα, ενώ τελικά ένα αλγόριθμος αναλαμβάνει να κατασκευάσει το 3D αποτέλεσμα.

 

 

Προς το παρόν η δημιουργία ενός μοντέλου απαιτεί μερικά λεπτά, με τον Raskar να θεωρεί εφικτό μελλοντικά τον χρόνο των 10 δευτερολέπτων. Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη για τη λήψη φωτογραφιών σε επικίνδυνες και δυσπρόσιτες περιοχές, όπως το εσωτερικό μιας μηχανής με κινούμενα μέρη.

 

 

Link.png Site: theverge.com