Παραδοσιακά όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η Qualcomm παρουσίασε το τελευταίο κορυφαίο της SoC για smartphones, το Snapdragon 8 Gen 3.

Κατασκευασμένο με τη χρήση της διαδικασίας των 4nm της TSMC όπως και το μεγαλύτερο Snapdragon X, το chipset περιλαμβάνει σημαντικές βελτιώσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, τα παιχνίδια, τη φωτογραφία και τη συνδεσιμότητα σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. 

Βασισμένο στο σχεδιασμό Cortex-X4 της ARM, ο Snapdragon 8 Gen 3 στοχεύει να προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις για το οικοσύστημα του Android. Ο πρωτεύων πυρήνας είναι χρονισμένος στα 3,3 GHz, ενώ πέντε πυρήνες επιδόσεων φτάνουν τα 3,2 GHz και δύο πυρήνες αποδοτικότητας τα 2,3 GHz. Η διαμόρφωση αυτή εξισορροπεί την υψηλή απόδοση με την αποδοτικότητα για ακόμα καλύτερη αυτονομία. 

Τα γραφικά ενισχύονται από την ενσωματωμένη Adreno GPU. Για την ευφυΐα, ένας ανανεωμένος επεξεργαστής Hexagon διπλασιάζει τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης για να επιτρέπει εφαρμογές generative AI σε πραγματικό χρόνο. Το chipset ενσωματώνει επίσης τα πιο πρόσφατα μόντεμ 5G και Wi-Fi 7 της Qualcomm για ταχύτατη ασύρματη συνδεσιμότητα. 

image.png.e4a47b46c8e7fd34b5c6dc191184f166.png

Σύμφωνα με την Qualcomm, το Snapdragon 8 Gen 3 παρέχει 30% αύξηση της συνολικής απόδοσης και 20% καλύτερη αυτονομία σε σχέση με τον προκάτοχό του. Θα τροφοδοτεί τις ναυαρχίδες του 2023 από μεγάλους κατασκευαστές όπως η OnePlus, η Xiaomi, η Sony και άλλες. Αξιοσημείωτα απούσα από τη σχετική ανακοίνωση είναι η Samsung, η οποία χρησιμοποιεί συχνά μια προσαρμοσμένη παραλλαγή του Snapdragon chipset για το κορυφαίο μοντέλο της σειράς Galaxy S, χρονισμένη λίγο ψηλότερα από το βασικό μοντέλο. Αυτό πιθανότατα θα ισχύσει και σε λίγους μήνες με την έλευση της σειράς Galaxy S24.

Με τριπλό ISP 18-bit, ο Snapdragon 8 Gen 3 υπόσχεται next-level φωτογραφίες και βίντεο, όπου στην πρώτη περίπτωση μπορεί να φτάσει τα 200MP με λήψη HDR σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρώματα. 

Στον τομέα του ήχου, ο αναβαθμισμένος επεξεργαστής Hexagon επιτρέπει την ακύρωση θορύβου σε πραγματικό χρόνο για κρυστάλλινη ποιότητα φωνής. Οι χρήστες μπορούν επίσης να καταγράφουν ήχο κινηματογραφικού επιπέδου χάρη στη νέα AES FX engine της Qualcomm. 

Για τα παιχνίδια, η επιτάχυνση ray tracing από το hardware της GPU Adreno επιτρέπει την αναπαραγωγή παιχνιδιών επιπέδου κονσόλας. Σε συνδυασμό με την τεχνολογία Snapdragon Sound για καθηλωτικό ήχο, ο Snapdragon 8 Gen 3 στοχεύει να προσφέρει εμπειρίες gaming επιπέδου desktop υπολογιστή, στο κινητό.

image.png.7e32d4d1673a5c88069c13c8d4aeba3d.png

Σύμφωνα με την Qualcomm, ο Snapdragon 8 Gen 3 θέτει νέα πρότυπα για την τεχνητή νοημοσύνη, επιτρέποντας διαδραστικές εφαρμογές δημιουργίας σε κινητές συσκευές. Με διπλάσιες επιδόσεις επιταχυντή τανυστών, μπορεί να τρέξει εγγενώς πολύπλοκα νευρωνικά δίκτυα που προηγουμένως περιορίζονταν στο cloud. 

Ο Snapdragon 8 Gen 3 φαίνεται ότι θα τροφοδοτήσει πολλές από τις κορυφαίες ναυαρχίδες Android του 2023, με πρώτη το Xiaomi 14 όπως ανακοινώθηκε κατά την παρουσίαση.
 

  • Like 1