Είναι γνωστό, ότι η Qualcomm βρίσκεται ένα τουλάχιστον βήμα πίσω από την Apple και το «Apple Silicon» όσον αφορά τους επεξεργαστές για φορητούς ή desktop υπολογιστές. Οι λύσεις της Apple ξεπερνούν σε απόδοση τους υπολογιστές Windows με επεξεργαστή Snapdragon.

Από ότι φαίνεται ωστόσο, η Qualcomm ετοιμάζει την πρώτη της κανονική αντεπίθεση. Ο γνωστός coder και tipster Kuba Wojciechowski μοιράστηκε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter τις πρώτες λεπτομέρειες για τον νέο desktop επεξεργαστή της Qualcomm που πρόκειται να «κυκλοφορήσει» το 2024.

Σύμφωνα με τον Kuba Wojciechowski, ο νέος επεξεργαστής της Qualcomm έχει την ονομασία «Hamoa» και ενδέχεται να ενσωματώνει έως και 12 πυρήνες. Πιο συγκεκριμένα, ο tipster υποστηρίζει ότι θα διαθέτει 8 πυρήνες Performance και 4 πυρήνες Efficiency, ο σχεδιασμός των οποίων θα βασίζεται στον επεξεργαστή Phoenix της Nuvia. Επίσης θα διαθέτει παρόμοια διαμόρφωση και cache με τον επεξεργαστή M1 της Apple και «εξαιρετικά υποσχόμενη» απόδοση.

Παλαιότερα, η Nuvia -που πλέον έχει εξαγοραστεί από την Qualcomm- είχε ισχυριστεί ότι ο επεξεργαστής Phoenix προσέφερε καλύτερη βαθμολογία single-core στο Geekbench από τον Ryzen 4700U, έναν επεξεργαστή Zen 2 της AMD. Επίσης είχε πολύ καλύτερη απόδοση από τις εκδόσεις του επεξεργαστή Apple A13. Από τότε βεβαίως η Apple έχει παρουσιάσει εξαιρετικά γρήγορους και ενεργειακά αποδοτικότερους επεξεργαστές, ωστόσο ο Phoenix, που αναμφισβήτητα θα έχει βελτιωθεί και αυτός, μοιάζει σε μία εξαιρετική αναβάθμιση για την Qualcomm. 

Nuvia-Phoenix-Geekbench-5-2020.jpg.webp

Σύμφωνα με πληροφορίες του Kuba Wojciechowski, ο επεξεργαστής θα υποστηρίζει και ανεξάρτητες κάρτες γραφικών, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο στους κατασκευαστές υπολογιστών, φορητών ή desktop να προσφέρουν λύσεις με την κάρτα γραφικών της επιλογής τους. Αυτή είναι μία σημαντική αλλαγή σε σχέση με ότι έκανε μέχρι σήμερα η Qualcomm, που εφοδίαζε τα SoCs της με δικής της σχεδίασης Adreno GPUs.

Ο ίδιος leakster επίσης ισχυρίζεται ότι ο επερχόμενος Snapdragon 8 Gen 2 για φορητές συσκευές θα διαθέτει σχεδιασμό επεξεργαστή 1+4+3 και θα ενσωματώνει έναν πυρήνα Cortex-X3, τέσσερις πυρήνες Cortex-A715 και τρεις πυρήνες Cortex-A510.

  • Like 1