Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης/ συνέντευξης Τύπου της Qualcomm στο συνέδριο MWC 2022 που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στην Βαρκελώνη, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της εταιρείας, Cristiano Amon δήλωσε ότι «η άνοδος της τηλεργασίας ή του υβριδικού μοντέλου στην εργασία μας οδηγεί στην εποχή των always-on συνδεδεμένων υπολογιστών».

Η Qualcomm «πάντα πίστευε στη σύγκλιση των τεχνολογιών των κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών» συμπλήρωσε ο Cristiano Amon και η απόδειξη δεν είναι άλλη από τις δύο μονάδες Snapdragon X65 και X62 Modem-RF που ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του MWC 2022.

Πρόκειται για δύο μονάδες 5G που έχουν την μορφή κάρτας επέκτασης M.2 και μπορούν να τοποθετηθούν σε υποδοχές M.2 σε υπάρχοντα ή μελλοντικά συστήματα φορητών ή desktop υπολογιστών, δίνοντας στους κατασκευαστές τη δυνατότητα να παρουσιάσουν λύσεις συμβατές με την πλέον σύγχρονη και γρήγορη τεχνολογία ασύρματης δικτύωσης/ συνδεσιμότητας χωρίς μάλιστα να χρειάζεται να κάνουν συμβιβασμούς στον form factor ή στην ενεργειακή αποδοτικότητα και την αυτονομία της μπαταρίας.

qualcomm X65.webp

O Αντιπρόεδρος του τμήματος Product Management της Qualcomm, Gautum Sheoran δήλωσε ότι η εταιρεία «καθιστά τη δημιουργία ενός έξυπνα συνδεδεμένου κόσμου μέσω της ηγετικής της θέσης στη συνδεσιμότητα και στο υψηλής απόδοσης, χαμηλής κατανάλωσης computing» και συμπλήρωσε ότι η «ανακοίνωση των X65 και X62 M.2 Modules αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της δέσμευση της (Qualcomm) να ενεργοποιήσει το οικοσύστημα και τις ευκαιρίες 5G πέρα από τα κινητά».

Όπως είναι πλέον γνωστό, τα περισσότερα κινητά στο higher-end τμήμα της αγοράς ενσωματώνουν modem με δυνατότητες 5G. Παρόλα αυτά, οι φορητοί υπολογιστές, πόσο οι desktop υπολογιστές, έχουν μείνει πολύ πίσω στην αξιοποίηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Όμως καθώς τα δίκτυα 5G επεκτείνονται σε όλον τον κόσμοι και οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί επιταχύνουν τον μετασχηματισμό τους και την υϊοθέτηση hardware και υποδομών που να αξιοποιούν τις υψηλές ταχύτητες που προσφέρει η τεχνολογία 5G, η ζήτηση για περισσότερες συσκευές με δυνατότητες 5G θα αυξάνεται διαρκώς και η Qualcomm επιθυμεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρον αυτή τη τάση. Οι δύο μονάδες Snapdragon X65 και X62 Modem-RF σχεδιάστηκαν για να καλύψουν τέτοιες ανάγκες, από τους φορητούς και τους desktop υπολογιστές, μέχρι τις φορητές παιχνιδοκονσόλες κ.ά.

qualcomm 5G.webp

Σύμφωνα με την Qualcomm, η εταιρεία αυτή τη περίοδο «δειγματίζει» τα 5G modules σε διάφορους κατασκευαστές υπολογιστών, των οποίων οι πρώτες συσκευές που θα τα ενσωματώνουν αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους μέσα στο 2ο μισό της χρονιάς που διανύουμε.  

Να αναφέρουμε, ότι η Qualcomm, πέρα από τα δύο 5G modules με τη μορφή καρτών M.2 ανακοίνωσε και το νέο ταχύτερο Snapdragon X70 5G Modem RF System, το οποίο μάλιστα ενσωματώνει μία μονάδα AI για την βελτιστοποίηση της ταχύτητας 5G, τις υστέρησης, της κάλυψης ή της ενεργειακής αποδοτικότητας.