Η Qualcomm ανακοίνωσε πρόσφατα την πλατφόρμα Snapdragon 7 Gen 3 για κινητά και φορητές συσκευές. Αντικαθιστά το mid-range Snapdragon 7 Gen 2 φέρνοντας ορισμένα νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες.

Το σημαντικότερο νέο στοιχείο είναι η «on-device» υποστήριξη επιτάχυνσης των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης, χαρακτηριστικό που διαθέτουν όλες οι τελευταίες mobile πλατφόρμες της γνωστής εταιρείας. Σχεδόν κάθε πτυχή του επεξεργαστή ή του system-on-chip αν θέλετε, φαίνεται να έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την Τεχνητή Νοημοσύνη, με την Qualcomm να υποστηρίζει ότι διαθέτει πολλές καινοτομίες για on-device AI.

Πιο συγκεκριμένα, οι εφαρμογές παραγωγικής ή γενεσιουργού Τεχνητής Νοημοσύνης επιταχύνονται δραστικά on-device όπως για παράδειγμα είναι η δημιουργία εικόνων στο Stable Diffusion με μία απλή προτροπή κειμένου που δεν απαιτεί περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο. 

Κατά τα άλλα, ο Snapdragon 7 Gen 3 είναι ένας αρκετά ισχυρός επεξεργαστής που προορίζεται για χρήση σε mid-range συσκευές. Η συχνότητα λειτουργίας της CPU αγγίζει τα 2,63 GHz και η GPU προσφέρει έως και 50% αυξημένη απόδοση σε σύγκριση με τη προηγούμενη γενιά. Η ενεργειακή αποδοτικότητα επίσης παρουσιάζεται σημαντικά βελτιωμένη, χαρακτηριστικό που βεβαίως που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην αυτονομία της μπαταρίας των συσκευών που θα ενσωματώνουν τον νέο επεξεργαστή Snapdragon 7 Gen 3.

Η Qualcomm υπερηφανεύεται επίσης ότι o Snapdragon 7 Gen 3 θα βοηθήσει να ξεκλειδώσετε «εκπληκτικές δυνατότητες» στην κάμερα ενώ θα βοηθήσει σημαντικά στην ενσωμάτωση του 5G στη μεσαία κατηγορία. Η εταιρεία ήδη ανακοίνωσε ότι οι εταιρείες Honor και vivo θα είναι από τις πρώτες που θα κυκλοφορήσουν κινητά με τον επεξεργαστή Snapdragon 7 Gen 3. Ίσως να βρίσκεται στο Honor Magic 6 για παράδειγμα που ανακοινώθηκε πρόσφατα και που ενσωματώνει δυνατότητες on-device επιτάχυνσης AI.

snapdragon-7-gen-4-1000x563.jpg

  • Like 2