Ένα από τα βασικά νέα χαρακτηριστικά του iPhone 14 ήταν το "Emergency SOS via satellite", που επιτρέπει την αποστολή μηνυμάτων έκτακτης ανάγκης μέσω δορυφόρου όταν δεν υπάρχει κάλυψη από τα παραδοσιακά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Η Qualcomm ανακοίνωσε αμέσως μετά ένα ανταγωνιστικό project, το "Snapdragon Satellite", που θα επέτρεπε δορυφορική σύνδεση και αποστολή μηνυμάτων σε smartphones με chip της εταιρείας. Ωστόσο, 10 μήνες μετά την ανακοίνωση, το σχέδιο ακυρώθηκε πριν καν υλοποιηθεί. Η Iridium, η εταίρος δορυφορικών υπηρεσιών της Qualcomm, με δελτίο τύπου ανακοίνωσε τη διάλυση της συνεργασίας. 

Ο λόγος ήταν ότι κανένας κατασκευαστής Android συσκευών δεν ήταν διατεθειμένος να προσθέσει τη δορυφορική δυνατότητα σε smartphones. Καθώς το Snapdragon Satellite δεν κυκλοφόρησε ποτέ, είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς ποια θα ήταν η διαφορά μεταξύ μιας τυποποιημένης πλατφόρμας και του Snapdragon Satellite, αλλά μπορούμε να κάνουμε κάποιες εικασίες. 

Η λύση της Qualcomm και της Iridium χρησιμοποιούσε το ιδιόκτητο πρωτόκολλο Iridium, όπως πολλά μεγάλα δορυφορικά τηλέφωνα. Η εναλλακτική θα ήταν το πρότυπο 3GPP "5G NTN" που χρησιμοποιείται από συσκευές όπως το Motorola Satellite Link. Η Qualcomm είχε επίσης υποσχεθεί στην αρχική ανακοίνωση ότι το Snapdragon Satellite θα υποστήριζε στο μέλλον το 5G NTN οπότε φαίνεται πως αυτό θα είναι το επόμενο βήμα της.

Η Qualcomm δήλωσε συγκεκιμένα ότι θέλει να στραφεί σε μια τυποποιημένη λύση σε συνεργασία με την Iridium, αντί για μια ιδιόκτητη. Πιθανώς το αρχικό σχέδιο να μην ήταν ελκυστικό για τους κατασκευαστές λόγω κόστους και πολυπλοκότητας. Η αποτυχία του Snapdragon Satellite αποδεικνύει ότι ακόμα και γίγαντες όπως η Qualcomm δυσκολεύονται να εισάγουν νέες τεχνολογίες όταν δεν υπάρχει η υποστήριξη της αγοράς. 

Παρά την αρχική φιλοδοξία, το σχέδιο ναυάγησε γρήγορα. Ίσως μια πιο τυποποιημένη προσέγγιση να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας στο μέλλον. Η Qualcomm ωστόσο φαίνεται αποφασισμένη να μην τα παρατήσει, με δεδομένο ότι η Apple ήδη προσφέρει δορυφορική σύνδεση στο iPhone.

  • Like 1