Το πρώτο Galaxy Unpacked event για τη φετινή χρονιά μόλις ολοκληρώθηκε, παρουσιάζοντας τη σειρά Galaxy S24 της Samsung. Όπως αναμενόταν, η τεχνητή νοημοσύνη είναι στο επίκεντρο και των 3 μοντέλων, των Galaxy S24, Galaxy S24 Plus και Galaxy S24 Ultra.

Αρχικά, η εμφάνιση παραμένει σε μεγάλο βαθμό ίδια με την προηγούμενη γενιά, με μια μεγάλη αλλαγή να αφορά το Ultra μοντέλο το οποίο μετά από πολύ καιρό, δεν διαθέτει κυρτές πλευρές, με τη Samsung να επιλέγει επίπεδη οθόνη και εδώ.

Η άλλη αλλαγή αφορά την κατασκευή, όπου και πάλι στο Ultra μοντέλο υπάρχει πλαίσιο από τιτάνιο το οποίο είναι πιο ανθεκτικό σε γρατσουνιές και χτυπήματα. Αντίθετα, το βασικό και το Plus μοντέλο διαθέτουν ένα πιο στρογγυλεμένο σχήμα με σατινέ φινίρισμα ενώ γίνεται χρήση της νέας γενιάς Armor Aluminum, που σύμφωνα με την εταιρεία περίπου 10% πιο ανθεκτικό από τον προκάτοχό του. Μια ακόμη πρωτιά για το Galaxy S24 Ultra είναι ότι τα περιθώρια περιμετρικά, εκτός από πολύ μικρά, απέχουν το ίδιο από την οθόνη και στις 4 πλευρές, κάτι που δίνει πόντους στην εμφάνιση. Για το συγκεκριμένο μοντέλο, η οθόνη του προστατεύεται από το νέο Gorilla Armor της Corning, όταν τα υπόλοιπα μοντέλα στηρίζονται στο Gorilla Glass Victus.

Galaxy AI

Κεντρικό ρόλο σε ολόκληρη τη σειρά Galaxy S24 δεν παίζει τόσο το hardware αλλά το software και κυρίως οι διαθέσιμες λειτουργίες πίσω από τις οποίες βρίσκεται η τεχνητή νοημοσύνη και συγκεκριμένα το κορυφαίο γλωσσικό μοντέλο Gemini της Google. Αρχικά υποστηρίζονται 13 γλώσσες όμως δυστυχώς σ’αυτές δεν περιλαμβάνονται τα ελληνικά, κάτι που θα γίνει αργότερα μέσα στο χρόνο όπως ενημερωθήκαμε. Αυτό αφορά πάντως χαρακτηριστικά όπως το Live Translation στις φωνητικές κλήσεις, όπου το Galaxy S24 μπορεί και μεταφράζει σε πραγματικό χρόνο αυτά που σας λέει ο συνομιλητής σας, και στη συνέχεια τα εκφωνεί στη γλώσσα σας. Αντίστοιχα, κάνει το ίδιο και μ’ αυτά που λέτε εσείς, κάτι που κάνει πραγματικότητα μια αμφίδρομη τηλεφωνική συνομιλία δύο ατόμων που ο ένας δεν γνωρίζει τη γλώσσα του άλλου.

Το Chat Assist είναι μια ακόμη AI λειτουργία που μας εντυπωσίασε. Ενσωματωμένη στο Samsung Keyboard, είναι δυνατή η μετάφραση σε γραπτά κείμενα αλλά και μια σειρά χαρακτηριστικών όπου χρησιμοποιείται το πληκτρολόγιο για την εισαγωγή κειμένου. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σύνταξη ενός email, όπου το Chat Assist σας επιτρέπει να δώσετε έναν ποιο παιχνιδιάρικο ή επαγγελματικό τόνο στο email σας, ενώ για τυχόν μεγάλα email, σας βοηθά να τα συνοψίσετε με το πάτημα ενός κουμπιού.

image.jpeg.d90c671e5458e9917b76899f76779fa8.jpeg

Συνεχίζοντας, το Galaxy AI εμπλέκεται και στο Android Auto με σύνοψη τυχόν μεγάλων γραπτών μηνυμάτων που δέχεστε και εκφώνηση τους, έξυπνες απαντήσεις και ενέργειες, όλα αυτά κάτω από το ίδιο γραφικό περιβάλλον του OneUi 6. Το Circle To Search είναι από τα χαρακτηριστικά που αναμένεται να χρησιμοποιήσει περισσότερο ο κόσμος, όπου με τη βοήθεια του S Pen ή των δαχτύλων, μπορείτε να επιλέξετε ένα κομμάτι σε μια φωτογραφία, ή ακόμα και σε ένα βίντεο, με το AI να αναλαμβάνει να του το αναγνωρίσει. Μας άρεσε ακόμα και το Transcript Assist, όπου το Galaxy S24 κάνει απομαγνητοφώνηση μιας ηχητικής συνομιλίας, αναγράφοντας τον κάθε συνομιλητή, και επιτρέποντας στη συνέχεια στον χρήστη να κάνει μια σειρά από λειτουργίες όπως σύνοψη, bulletin λίστα των κύριων σημείων, κ.α. Υπάρχει ακόμα και το Note Assist που βοηθά στη σύνοψη αλλά και τη σύνοψη των σημειώσεων σας.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι πολλά από τα AI χαρακτηριστικά των Galaxy S24 μπορούν να τρέξουν απευθείας μέσα από τη συσκευή χωρίς την ανάγκη σύνδεσης στο Internet και το cloud.

Κάμερα

Στον τομέα των καμερών, βλέπουμε τη χρήση των ίδιων (κυρίως) αισθητήρων από την προηγούμενη γενιά, κάτι που σημαίνει ότι η βασική κάμερα των S24/S24 Plus είναι στα  50MP ενώ στο S24 Ultra, στα 200MP και στα 24MP σε ExpertRaw mode. Τεράστια διαφορά όμως φέρνει η αναβάθμιση του τηλεφακού του Ultra στα 50MP, με υποστήριξη οπτικού zoom στα 5x και αρκετά βελτιωμένου στο ψηφιακό 30x. Παραμένει πάντα το Space Zoom στα 100x με αμφίβολα αποτελέσματα, ανάλογα με τις συνθήκες. Όπως αναφέρει η Samsung, δεν παίζει ρόλο αν οι λήψεις γίνονται πρωί η βράδυ, αφού το σύστημα καμερών ειδικά του Ultra, χαρίζει εξαιρετικά αποτελέσματα εξαιτίας και του μεγαλύτερου μεγέθους pixel. 

Ίδιες παραμένουν και οι κάμερες που αφορούν τις selfies, με ανάλυση 12MP και Dual Pixel AF, αν και το σχήμα της οπής είναι λίγο μικρότερο. Εννοείται ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει άμεση σχέση με τη φωτογραφική εμπειρία όχι τόσο κατά τη λήψη αλλά στην επεξεργασία που ακολουθεί. Με βάση το Generative AI, είναι δυνατή η διαγραφή ή η μεταφορά ενός αντικειμένου/ατόμου σε άλλο μέρος της φωτογραφίας, με το AI να καλύπτει τα κενά. Άλλες παρόμοιες λειτουργίες που είδαμε είναι η προσθήκη θολώματος στο παρασκήνιο σε μια φωτογραφία μετά τη λήψη, αλλά και η αφαίρεση τυχόν αντικατοπτρισμών ή η βελτίωση σκοτεινών σημείων.

image.jpeg.21fb1cd3cb95e692d3dc86c0837212b7.jpeg

Η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει ακόμα και ρόλου βοηθού, προχωρώντας σε προτάσεις επεξεργασίας για βελτίωση των φωτογραφιών σας. Από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά πάντως είναι αυτό που δίνει τη δυνατότητα να πάρετε ένα κομμάτι από οποιοδήποτε βίντεο (σε οποιαδήποτε ανάλυση και να το επιβραδύνετε στα 120fps με το AI στην ουσία να προσθέτει ακές

Specs

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά, αναμενόμενα έχουμε τις ίδιες διαστάσεις οθόνης, 6,2” για το Galaxy S24, 6,7” για το Galaxy S24 Plus και 6,8” για το Ultra. Σημαντική είναι η αλλαγή που αφορά τη μέγιστη φωτεινότητα όπου και τα τρία μοντέλα υποστηρίζουν peak brightness στα 2600, μια επίδοση 40% καλύτερη από πέρσι, για πολύ μεγαλύτερη άνεση χρήσης ακόμα και κάτω από έντονη ηλιοφάνεια. Αυτή δεν είναι η μόνη αλλαγή αφού εκτός από το Ultra μοντέλο, ο μεταβλητός ρυθμός ανανέωσης από το 1 στα 120Hz, έρχεται και στα άλλα δύο μοντέλα. Σε ότι αφορά τις αναλύσεις, η μεγαλύτερη αλλαγή βρίσκεται στο Plus μοντέλο όπου αναβαθμίζεται από Full HD σε QuadHD. 

Μετά από διάλλειμα 1 χρόνου, η Samsung επιστρέφει με αυτή τη σειρά στην τακτική των 2 chipsets, εξοπλίζοντας αρχικά τa S24 και S24 Plus με το δικό της chipset, το Exynos 2400 ενώ για το Ultra επιλέγει την ανώτερη πρόταση της Qualcomm, το Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy με επεξεργαστή χρονισμένο στα 3.4GHz. Η μνήμη στο Galaxy S24 Ultra φτάνει τα 12GB όπως άλλωστε και στο Plus ενώ το βασικό μοντέλο έρχεται με 8GB LPDDR5X RAM. Όπως είδαμε, στο εσωτερικό η Samsung έχει κάνει χρήση μεγαλύτερου συστήματος ψύξης σε όλα τα μοντέλα της σειράς για καλύτερη διαχείριση θερμότητας και απροβλημάτιστης λειτουργίας ειδικά σε απαιτητικά παιχνίδια χωρίς η συσκευή να θερμαίνεται υπερβολικά σύμφωνα με την ίδια.

image.jpeg.0ec2a8f42caa7bf4e8becd38311c26ca.jpeg

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις, οι χρήστες θα πρέπει να περιμένουν αύξηση 25% σε ότι αφορά τον επεξεργαστή, 32 % για εργασίες στις οποίες εμπλέκεται η GPU και 18% για την NPU των AI λειτουργιών.

Οι μέγιστοι αποθηκευτικοί χώροι διαμορφώνονται στα 256GB για το Galaxy S24, στα 512GB για το Galaxy S24 Plus και το 1ΤΒ για το Galaxy S24 Ultra. Καμία αλλαγή δεν βλέπουμε στις ταχύτητες φόρτισης, όπου στα S24 και S24 Plus έχουμε υποστήριξη στα 25W ενώ για το Ultra, στα 45W. Οι ασύρματες ταχύτητες φόρτισης παραμένουν οι ίδιες, χωρίς -περιέργως- να υπάρχει υπστήριξη για το νέο σχετικό πρότυπο, το qi2. 

Υπολογίστε ότι η αυτονομία για τα S24 και S24 Plus αναμένεται να είναι καλύτερη εξαιτίας της αύξησης της μπαταρίας κατά 100mAh (4000mAh) και 200mAh (4900mAh) αντίστοιχα ενώ για το Ultra παραμένει ίδια (5000mAh), με τη Samsung να ισχυρίζεται 5% αύξηση εξαιτίας του νέου chipset.

Η σειρά Galaxy S24 θα κυκλοφορήσει στις 31 Ιανουαρίου και στη χώρα μας,  σε 4 χρώματα, Titanium Violet, Titanium Yellow, Titanium Grey, Titanium Black. Φυσικά στηρίζονται στο συνδυασμό Android 14/One UI ενώ αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση της Samsung ότι η σειρά Galaxy S24 αποτελεί την πρώτη της εταιρείας που θα δεχθεί 7 χρόνια αναβαθμίσεις της Android πλατφόρμας. Οι τιμές για όλα τα διαθέσιμα μοντέλα είναι οι παρακάτω ενώ από σήμερα ισχύει η περίοδος των προπαραγγελιών, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο στην τιμή του μοντέλου με τον αμέσως χαμηλότερο αποθηκευτικό χώρο. 

  • Samsung Galaxy S24 / 128GB - 949€
  • Samsung Galaxy S24 / 256GB - 999€
  • Samsung Galaxy S24+ / 256G - 1199€
  • Samsung Galaxy S24+ / 512GB - 1319€
  • Samsung Galaxy S24 Ultra / 256GB - 1499€
  • Samsung Galaxy S24 Ultra / 512GB - 1619€
  • Samsung Galaxy S24 Ultra / 1TB - 1859€
  • Like 7
  • Thanks 1