Τον περασμένο Νοέμβριο, η Samsung ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τη Google για την ανάπτυξη μιας νέας τεχνολογίας 3D χωρικού ήχου που ονομάζεται Immersive Audio Model and Formats (IAMF).

Η εταιρεία επιβεβαίωσε τώρα ότι το νέο format ήχου θα κυκλοφορήσει αργότερα φέτος για τηλεοράσεις, soundbars και άλλες προιοντικές κατηγορίες που σχετίζονται με τον ήχο.

Στη CES 2024, η Samsung μίλησε με επαγγελματίες του κλάδου για τα σχέδιά της για το IAMF. Σύμφωνα με τον Chris Chinnock του Insight Media, η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι η 3D μορφή ήχου θα κάνει την εμφάνισή της αργότερα φέτος. Επιπλέον, το YouTube φέρεται ότι θα αρχίσει επίσης να διαθέτει περιεχόμενο που υποστηρίζει το IAMF αργότερα φέτος.

Σε αντίθεση με το Dolby Atmos, δεν θα χρειαστεί να ξοδέψετε χρήματα για νέο εξοπλισμό τύπου Atmos. Η μορφή αυτή θα λειτουργεί σε τηλεοράσεις προηγούμενης γενιάς και σε παλαιά συστήματα ήχου μετά από μια ενημέρωση firmware, αλλά είναι άγνωστο πόσο πίσω θα φτάσει η υποστήριξη. Είναι επίσης άγνωστο αν η επωνυμία IAMF θα παραμείνει ή αν ο τεχνολογικός γίγαντας θα βρει ένα πιο πιασάρικο όνομα μέχρι την κυκλοφορία.

Όταν το YouTube κυκλοφορήσει την υποστήριξη IAMF, η νέα 3D μορφή ήχου ενδέχεται να μην λειτουργεί στο web. Δεδομένου ότι προγράμματα περιήγησης όπως το Chrome υποστηρίζουν μόνο στερεοφωνική έξοδο, είναι πιθανό το IAMF να περιοριστεί στα smartphones και τις τηλεοράσεις. Το IAMF, ή όπως κι αν τελικά ονομαστεί, θα είναι ελεύθερο δικαιωμάτων χρήσης και ανοιχτού κώδικα, σε αντίθεση με το Dolby Atmos, το οποίο φέρει δικαιώματα χρήσης, κάτι που αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ευρεία υιοθέτησή του.

  • Like 2