Καθώς διανύουμε μία εποχή σημαντικών ελλείψεων εν μέσω της γεωμετρικής προόδου που σημειώνεται στον τεχνολογικό κλάδο εξαιτίας της ανόδου της Τεχνητής Νοημοσύνης, η Samsung Foundry, σε μία κίνηση που δείχνει πόσο σκληρός είναι πλέον ο ανταγωνισμός μεταξύ των εργοστασίων κατασκευής ημιαγωγών αποφάσισε να μετονομάσει την τεχνολογία κατασκευής SF3 (κλάσης 3 nm) σε… SF2.

Όσο… απελπιστικό και αν δείχνει, η Κορεάτικη εταιρεία, αποφάσισε στα καλά καθούμενα να μετονομάσει την τεχνολογία SF3 σε SF2 (η συγκεκριμένη κατασκευαστική μέθοδος υποτίθεται ότι θα ήταν κλάσης 2 nm) σε μία προσπάθεια να αποκρούσει την σημαντική άνοδο που σημειώνει η εταιρεία Intel Foundry Services και να την ανταγωνιστεί καλύτερα, τουλάχιστον υπό «όρους μάρκετινγκ» σε πρώτη φάση.

Πράγματι, όπως επισημαίνει και η ιστοσελίδα ZDNet, η μετονομασία του κατασκευαστικού κόμβου από SF3 σε SF2 δεν είναι παρά μία κίνηση μάρκετινγκ της Samsung Foundry καθώς ένας από τους βασικότερους ανταγωνιστές, η Intel Foundry Services αναμένεται αργότερα μέσα στη χρονιά να θέσει σε λειτουργία τον κόμβο παραγωγής Intel 20Α, που είναι μία τεχνολογία κλάσης-2 nm. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Samsung έχει ήδη ειδοποιήσει τους πελάτες της για τις σχετικές αλλαγές στον «χάρτη πορείας» και στα σχέδια της ενώ σύμφωνα με αναφορές έφτασε και στο σημείο ακόμα και να υπογράψει νέες συμβάσεις με πελάτες που είχαν ήδη συμφωνήσει για τη χρήση του τεχνολογικού κόμβου SF3.

Samsung SFF.jpg

«Λάβαμε γνώση από τη Samsung Electronics ότι η 2η γενιά του κατασκευαστικού κόμβου 3 nm άλλαξε σε 2 nm (σε όνομα)» ανέφερε εκπρόσωπος μίας συνεργαζόμενης εταιρείας στην ιστοσελίδα ZDNet και συμπλήρωσε: «Προσλάβαμε τη Samsung Foundry για τη 2η γενιά της γραμμής παραγωγής 3nm, αλλά πρόσφατα αναθεωρήσαμε το συμβόλαιο για να αλλάξουμε την ονομασία σε 2 nm». Παρά την σημαντική αλλαγή στην ονομασία, η τεχνολογία SF3 της Samsung, πλέον SF2, δεν έχει υποστεί κάποια πραγματική αλλαγή σε επίπεδο τεχνολογίας. Και αυτό ουσιαστικά δείχνει ότι δεν πρόκειται παρά για μία κίνηση μάρκετινγκ και τίποτα περισσότερο. Αν άλλαζε η κατασκευαστική μέθοδος, θα έπρεπε οι πελάτες της εταιρείας να αλλάξουν σε θεμελιώδες επίπεδο και τον σχεδιασμό των τσιπ τους. Να αναφέρουμε, ότι η τεχνολογία SF2, που αξιοποιεί τρανζίστορ τύπου gate-all-around (GAA), τα οποία η Samsung Electronics ονομάζει Multi-Bridge-Channel Effect Transistors (MBCFET) δεν διαθέτουν «backside power delivery network» (BSPDN), μία καινοτομία που παρουσίασε η Intel σχετικά πρόσφατα και αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της κατασκευαστικής μεθόδου της, Intel 20A. Η Samsung Foundry δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει την αλλαγή του ονόματος. 

  • Haha 2