Σύμφωνα με το Reuters, η Samsung υπέγραψε συμφωνία με την LG για την αγορά high-end white OLED πάνελ για τηλεοράσεις! Η LG μάλιστα πρόκειται να ξεκινήσει τις αποστολές πάνελ από αυτό το τρίμηνο.

Όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο που επικαλείται ανώνυμες πηγές, η LG Display αναμένεται να προμηθεύσει τη Samsung, τη μεγάλη αντίπαλο της LG σχεδόν σε κάθε τομέα του τεχνολογικού κλάδου, με 2 εκατομμύρια μονάδες πάνελ του χρόνου, 3 εκατομμύρια μονάδες το 2025 και 5 εκατομμύρια το 2026. Η LG πρόκειται να κατασκευάσει για λογαριασμό της Samsung πάνελ τύπου WOLED στις 77 και στις 83 ίντσες.

Πρόκειται αναμφισβήτητα, λαμβάνοντας υπόψη την αντιπαλότητα των δύο εταιρειών από την Κορέα, για μία απροσδόκητη εξέλιξη, η οποία όμως πρόκειται να ωφελήσει και τις δύο οντότητες. Η Samsung θα αξιοποιήσει τη συμφωνία για να ανακτήσει έδαφος στην αγορά των τηλεοράσεων τεχνολογίας OLED. Μέχρι πρόσφατα, η προσέγγιση της Samsung όσον αφορά στην τεχνολογία, ήταν ότι οι οθόνες αυτού του τύπου ήταν καταλληλότερες για smartphones και για tablets παρά για τηλεοράσεις και ο βασικός λόγος για αυτή τη προσέγγιση δεν ήταν άλλος από το υψηλό κόστος: τα πάνελ τεχνολογίας OLED στοιχίζουν σχεδόν πέντε φορές περισσότερο να κατασκευαστούν από τα τεχνολογίας LCD. Τα πάνελ τεχνολογίας QLED της εταιρείας είναι επίσης φθηνότερο να κατασκευαστούν από τα αντίστοιχα πάνελ τεχνολογίας OLED.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς Omdia, η Samsung κατέχει μερίδιο μόλις 6,1% στην αγορά των τηλεοράσεων OLED. Η LG Electronics, αδερφή εταιρεία της LG Display, κυριαρχεί στην αγορά με μερίδιο 54,6% ενώ η Sony κατέχει το 26,1%. Η συμφωνία της Samsung με την LG Display θα μπορούσε να βοηθήσει τη πρώτη να φτάσει τη Sony ή επικεντρωμένη στην παραγωγή πάνελ τεχνολογίας LCD να καταφέρει να ανταγωνιστεί με καλύτερους όρους τους Κινέζους κατασκευαστές που πωλούν τηλεοράσεις LCD εξαιρετικά χαμηλού κόστους.

140564-2.webp

Η συμφωνία θα βοηθήσει την LG Display να αντιστρέψει το κλίμα μετά από τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα ζημιών. Η LG Display κατασκευάζει επίσης οθόνες smartphones για λογαριασμό της Apple, καθώς και πάνελ τεχνολογίας OLED για τις Sony και LG Electronics. Οι γραμμές παραγωγής πάνελ τεχνολογίας OLED στα εργοστάσια της ωστόσο δεν λειτουργούν με πλήρη δυναμικότητα. Σύμφωνα με το Reuters, αυτό οφείλεται στην μείωση της ζήτησης για νέες τηλεοράσεις και στην «περιορισμένη πελατειακή βάση». Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συμφωνία με τη Samsung θα μπορούσε να βοηθήσει την LG Display να μεγιστοποιήσει την παραγωγική της ικανότητα αντιπροσωπεύοντας ένα ποσοστό μεταξύ του 20% και του 30% της παραγωγής από τον πρώτο κιόλας χρόνο. Η συμφωνία θα μπορούσε να προσθέσει σχεδόν $1,5 δισεκατομμύριο στα οικονομικά αποτελέσματα της LG το επόμενο έτος.

Ο γνωστός δημοσιογράφος Vincent Teoh από το HDTVTest δήλωσε στο Engadget ότι η Samsung ενδέχεται να ακολούθησε αυτή τη στρατηγική για να επιλύσει ζητήματα διαθεσιμότητας καθώς και ζητήματα μεγέθους όσον αφορά τα πάνελ. «Η παραγωγή πάνελ QD-OLED από τη Samsung Display εξακολουθεί να είναι περιορισμένη σε ποσότητα αυτή τη στιγμή και η αρχική γυάλινη μήτρα (motherglass) θα πρέπει να κοπεί για να καλύψει τις ανάγκες και για τις δύο αγορές, τόσο τις οθόνες (π.χ. οθόνες gaming QD-OLED 34 ιντσών 240 Hz που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση) όσο και τις τηλεοράσεις ( π.χ. τηλεόραση QD-OLED 55 ιντσών). «Η τεχνολογία QD-OLED είναι επίσης διαθέσιμη μόνο σε μεγέθη οθόνης 55-, 65- και 77-ιντσών αυτή τη στιγμή ενώ τα πάνελ WOLED που παρέχονται από την LG Display μπορούν να φτάσουν έως τις 83 ή ακόμη και τις 97 ίντσες ή ακόμα και να «κοπούν» τόσο μικρά για να καλύψουν τις 42 και τις 48 ίντσες» δήλωσε ο Vincent Teoh.