Το 2021, αναφέρθηκε ότι LG και Samsung επρόκειτο να καταλήξουν σε μια σημαντική επιχειρηματική συμφωνία σχετικά με τα OLED panel, αλλά το 2022 φάνηκε ότι οι συνομιλίες ναυάγησαν.

Τώρα, το 2023, οι συνομιλίες μπορεί να έχουν αποκατασταθεί, με μια επικείμενη συμφωνία να μην είναι μακρυά.. Η ιστοσελίδα Elec αναφέρει ότι η Samsung Electronics και η LG Display έχουν επαναλάβει τις συζητήσεις για μια συμφωνία που θα φέρει την LG να προμηθεύει περισσότερα από 200.000 λευκά πάνελ OLED (WOLED) στη SAMSUNG για μια νέα σειρά τηλεοράσεων με την επωνυμία Samsung, η οποία θα μπορούσε να κάνει την εμφάνισή της στην αγορά ήδη από το 2024. Ο αριθμός αυτός θα ήταν ενδεχομένως μόνο η αρχή μιας μεγαλύτερης συνεργασίας.

Όταν η είδηση των διαπραγματεύσεων έκανε την εμφάνισή της για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια, είχε διευκρινιστεί ότι η συζήτηση μεταξύ των 2 εταιρειών ξεκίνησε με εντολή της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας. Ο λόγος ήταν η ανάγκη μιας “απάντησης” σε μια διεθνή κατάσταση όπου κινεζικές εταιρείες παραγωγής LCD panel, όπως η BOE, ανέβαζαν το κόστος των LCD panel, απειλώντας την κυριαρχία της Samsung στις τηλεοράσεις. Εκείνη την εποχή, η κορεατική εταιρεία είχε επικεντρωθεί πλήρως στην τεχνολογία LCD στις τηλεοράσεις της, ανταγωνιζόμενη την αυξανόμενη εστίαση της LG στην τεχνολογία OLED.

Λόγω αυτών των αλλαγών στην αγορά και επειδή η OLED τεχνολογία, γενικά, αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών των καταναλωτών για οθόνες σε σύγκριση με την LCD, η Samsung πρέπει να διαφοροποιηθεί περαιτέρω με τη συγκεκριμένη τεχνολογία για να εξασφαλίσει τη μελλοντική της επιτυχία. Τουλάχιστον μέχρι η Micro LED να γίνει μια προσιτή εναλλακτική λύση έναντι της OLED τεχνολογίας, κάτι που για την ώρα είναι μακρυά.

Τα LCD panel έχουν αρκετές βασικές αδυναμίες όσον αφορά την ποιότητα της εικόνας σε σύγκριση με τις OLED. Η SAMSUNG αλλά και άλλες εταιρείες όπως η TCL έχουν εισαγάγει αρκετές καινοτομίες τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσουν αυτές τις αδυναμίες, αλλά η OLED έχει κερδίσει τη μία αντιπαράθεση μετά την άλλη μεταξύ των reviewers.

Παρόλα αυτά, η OLED έχει ορισμένα μειονεκτήματα. Είναι πιο δύσκολο να γίνουν τα OLED panel εξαιρετικά φωτεινά από ό,τι είναι τα LCD panel, και αυτό είναι το κλειδί για εντυπωσιακό HDR περιεχόμενο και προβολή σε φωτεινούς χώρους. Και φυσικά δεν ξεχνάμε το φαινόμενο του burn-in για τα OLED panels. Ακριβώς όπως η Samsung προσπάθησε να επιδιορθώσει τις βασικές αδυναμίες της ποιότητας εικόνας των LCD οθονών, η LG παρήγαγε ορισμένες ευρηματικές λύσεις που μείωσαν τον κίνδυνο burn-in των OLED. Για παράδειγμα, οι τηλεοράσεις της LG μπορούν να ανιχνεύουν αυτόματα τα λογότυπα των καναλιών που μένουν πάντα σε σταθερή θέση, ,και να χαμηλώνουν ή ακόμη και να μετατοπίζουν τα pixel αυτών των περιοχών της οθόνης με τρόπο που είναι πολύ ανεπαίσθητος για να τον αντιληφθείτε, εμποδίζοντας έτσι τα pixel να καούν τόσο γρήγορα.

Παρόλα αυτά, αυτές οι λύσεις αυτές δεν είναι απόλυτες. Αν η Micro LED τεχνολογία τηρήσει την υπόσχεσή της, θα προσφέρει το καλύτερο και από τους δύο κόσμους: μεμονωμένα εκπεμπόμενα pixel με υψηλή δυνητική φωτεινότητα και απόλυτο μαύρο, χωρίς κίνδυνο burn-in. Ωστόσο, οι εταιρείες και οι ερευνητές που εργάζονται πάνω στις Micro LED δεν έχουν ακόμη καταστήσει αυτή την τεχνολογία προσιτή για τη μαζική αγορά.

Για την ώρα πάντως, η SAMSUNG κυκλοφορεί στην αγορά τηλεοράσεις και οθόνες QD-OLED υψηλής ποιότητας. Τα WOLED panel θα μπορούσαν όμως να επιτρέψουν στην εταιρεία να αντικαταστήσει τις οθόνες LCD στη μεσαία αγορά, μειώνοντας σημαντικά την εξάρτησή της από τις κινεζικές εταιρείες στην αλυσίδα εφοδιασμού LCD και δίνοντας στην εταιρεία μεγαλύτερη επιρροή στις διαπραγματεύσεις της με τις εταιρείες αυτές. Επιπλέον, η LG έχει αντιμετωπίσει σημαντικές λειτουργικές απώλειες το τελευταίο διάστημα. Ανάλογα με τους όρους της συμφωνίας, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την LG να καλύψει αυτό το κενό.

  • Like 9