Το αγαπημένο foldable smartphone των power user και όχι μόνο, το Galaxy Z Fold φτάνει στην 5η του έκδοση, με τη Samsung να το παρουσιάζει σήμερα στη Σεούλ στο προγραμματισμένο Unpacked event.

Οι αλλαγές του Galaxy Z Fold5 σε σχέση με τον προκάτοχό του είναι μικρές και εστιάζονται στο εσωτερικό και κυρίως στην κατασκευή όπου διαθέτει έναν πιο επίπεδο σχεδιασμό. Ο λόγος είναι ο νέος μηχανισμός αναδίπλωσης που εξαφανίζει το κενό που υπήρχε στις προηγούμενες γενιές κάνοντας τη συσκευή πιο λεπτή αλλά και πιο ελαφριά κατά 10 γραμμάρια. Το Armor Aluminum εξακολουθεί να αποτελεί τη βάση για την ανθεκτικότητα της συσκευής, μαζί φέτος με την παρουσία του Gorilla Glass Victus 2, του ανθεκτικού γυαλιού που υπάρχει και στις 2 οθόνες. Όπως και στο μικρότερο Flip έτσι και εδώ παραμένει η υποστήριξη αδιαβροχοποίησης IPX68 για πτώσε σε νερό σε βάθος 1.5 μέτρου και για 30 λεπτά.

Η Samsung συνεχίζει να στηρίζεται στα τελευταία της smartphone στο Snapdragon 8 Gen 2 Galaxy Edition, μια ειδική έκδοση του SoC της Qualcomm με ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις από αντίστοιχες υλοποιήσεις αλλά και ένα καλύτερο σύστημα ψύξης. Συνοδεύεται από 12GB RAM, ενώ ο αποθηκευτικός χώρος ξεκινά από τα 256GB και φτάνει ακόμα και το 1TB. Η εξωτερική οθόνη παραμένει στις 6,2 ίντσες με μικρά περιθώρια και μεταβλητό ρυθμό ανανέωσης (48-120Hz). Η εσωτερική που μετατρέπει το Fold σε tablet είναι πιο φωτεινή φέτος (1200nits) και διαθέτει μεταβλητό ρυθμό ανανέωσης που φτάνει τα 120Hz. 

Σύμφωνα με τη Samsung, η οθόνη είναι ελεγμένη από ανεξάρτητο οργανισμό για την αντοχή της, ξεπερνώντας τις 200.000 αναδιπλώσεις, κάτι που της δίνει μεγάλη αντοχή στο χρόνο με κανονική χρήση. Στις κάμερες δεν βρίσκουμε κάποια διαφορά στο hardware σε σχέση με πέρσι, με τον κύριο αισθητήρα να έχει ανάλυση στα 50MP και υποστήριξη OIS ενώ για τις υπερευρυγώνιες λήψεις υπεύθυνος είναι ένας αισθητήρας στα 12mP. Τέλος το τριπλό σύστημα καμερών ολοκληρώνεται με τον τηλεφακό των 10MP που είναι ικανός για 3x οπτικό zoom. Η εξωτερική οθόνη κρύβει μια τέταρτη κάμερα στα 10MP ενώ μία ακόμα βρίσκεται κάτω από τη μεγάλη οθόνη, και η οποία κρύβεται όταν δεν χρησιμοποιείται.

Η αυτονομία διατηρείται στα ίδια επίπεδα με το περσινό μοντέλο, κάτι που σημαίνει ότι με κανονική χρήση, δύσκολα θα ψάξετε φορτιστή μέσα στην ημέρα.

Σε επίπεδο λογισμικού, η Samsung έχει κάνει αρκετές βελτιώσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στη taskbar να εμφανίζει 4 ενεργές εφαρμογές ενώ ο χρήστης μπορεί να τοποθετήσει συνολικά 12 εικονίδια στην επιφάνειά της. Τα popup των εφαρμογών μπορούν πλέον να «κρυφτούν» πιο εύκολα και γρήγορα χωρίς να μπαίνουν στη μέση καθώς χρησιμοποιείτε κάποια άλλη εφαρμογή.

Το Galaxy Z Fold5 κυκλοφορεί στις 11 Αυγούστου σε 3 χρώματα και με τιμή από 1999€ με τη Samsung να συνοδεύει την κυκλοφορία του με πολλά αξεσουάρ. Ένα από τα πιο χρήσιμα είναι αυτό του καλύμματος που διαθέτει και θήκη για το S Pen, με τις συνολικές διαστάσεις να είναι κατά 28% μικρότερες από την περσινή υλοποίηση.