Το Samsung Galaxy Watch έχει ένα χαρακτηριστικό που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο smartwatch σήμερα, δυνατότητα ανίχνευσης της υπνικής άπνοιας.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό έλαβε πρόσφατα έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA). Λαμβάνοντας υπόψη πόσοι άνθρωποι σήμερα πάσχουν από υπνική άπνοια ή άλλες διαταραχές του ύπνου, το Samsung Galaxy Watch απόκτησε ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του -απαιτείται ωστόσο και ένα Galaxy smartphone για να λειτουργήσει.

Σήμερα, τα έξυπνα ρολόγια και άλλες φορετές συσκευές έχουν αποδειχτεί αρκετά ικανά όταν πρόκειται για την παρακολούθηση της υγείας μας. Σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο, οι εταιρείες χρειάζονται έγκριση από ρυθμιστικούς φορείς πριν μπουν στη διαδικασία να αναπτύξουν ή να προωθήσουν ορισμένα χαρακτηριστικά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτός ο ρυθμιστικός φορέας είναι συνήθως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και πρόσφατα έδωσε την έγκριση του σε ένα χαρακτηριστικό που αποτελεί μεγάλη νίκη για τη Samsung. Η γνωστή Κορεάτικη εταιρία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έλαβε την έγκριση De Novo από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών για το χαρακτηριστικό ανίχνευσης της άπνοιας ύπνου που βρίσκεται στο Samsung Galaxy Watch που πωλείται στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού.

Πρόκειται για μία σημαντική πρωτιά στη βιομηχανία για την Κορεάτικη εταιρεία, καθώς κανένα άλλο smartwatch που απευθύνεται στην ευρύτερη αγορά δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, συμπεριλαμβανομένου και του Apple Watch, του βασικού ανταγωνιστή της Samsung στο συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε τι είναι η έγκριση De Novo, περιγράφεται από τον FDA ως εξής: «Η αίτηση De Novo παρέχει μια οδό μάρκετινγκ ή διαφημιστικής προώθησης για την ταξινόμηση πρωτοποριακών ιατροτεχνολογικών προϊόντων, για τα οποία οι γενικοί έλεγχοι από μόνοι τους ή οι γενικοί και οι ειδικοί έλεγχοι από κοινού διασφαλίζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα για την προβλεπόμενη χρήση τους, αλλά για τα οποία δεν υπάρχει κάποια άλλη συσκευή ως μέτρο σύγκρισης που να κυκλοφορεί νομίμως».

Με άλλα λόγια, ο FDA έδωσε την έγκριση του στη Samsung να διαθέσει το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό του Galaxy Watch στην αγορά για την ανίχνευση της υπνικής άπνοιας επειδή «διασφαλίζεται η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του».

Σύμφωνα με τη Samsung, η αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA) επηρεάζει έως και το 25% των ανδρών και το 10% των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η υπνική άπνοια προκαλεί προσωρινή διακοπή της αναπνοής ενός ατόμου κατά τη διάρκεια του ύπνου, επηρεάζοντας προφανώς αρνητικά την ποιότητα του ύπνου ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να είναι και επικίνδυνη για την υγεία. Η υπνική άπνοια συνδέεται επίσης με καρδιαγγειακές παθήσεις όπως η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, οι καρδιακές αρρυθμίες και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Η δυνατότητα ανίχνευσης και η αντιμετώπιση της στη συνέχεια θα μπορούσε να εξαιρετικά επωφελής για τους χρήστες.

118171-cpap11280.jpg

Για να λειτουργήσει το χαρακτηριστικό, απαιτείται ένα Galaxy Watch συνδεδεμένο με ένα smartphone τύπου Galaxy (οι χρήστες πρέπει να είναι άνω των 22 ετών και θα πρέπει να φορέσουν το ρολόϊ στον ύπνο τους για τουλάχιστον δύο τετράωρες συνεδρίες σε μία περίοδο δέκα ημερών για να λάβουν δεδομένα για το αν εντοπίστηκαν ή όχι σημάδια υπνικής άπνοιας). Όπως ανακοίνωσε η Κορεάτικη εταιρεία, το χαρακτηριστικό θα διατεθεί μέσω ενημέρωσης μέσα στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Δυστυχώς, η Samsung δεν ήταν σαφής για τα μοντέλα Galaxy Watch που θα αποκτήσουν τη συγκεκριμένη δυνατότητα, ωστόσο υποθέτουμε ότι θα πλέον σύγχρονα Galaxy Watch 6 και Galaxy Watch 6 Classic θα συμπεριλαμβάνονται στη λίστα. Μέχρι πάντως το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, θα κυκλοφορήσει η νέα σειρά Galaxy Watch 7 οπότε ενδέχεται η εταιρεία να θέλει να συνδυάσει την προώθηση της νέας σειράς με το πρωτοποριακό χαρακτηριστικό (που λογικά θα φτάσει μέσω ενημέρωσης και σε άλλα μοντέλα).

  • Like 6
  • Confused 1