Αν και η Samsung ανακοίνωσε τον πρώτο της αισθητήρα 200 MP τον Σεπτέμβριο του 2021, δεν έχουμε ακόμα δει smartphones να λανσάρονται με την τεχνολογία της Κορεάτικης εταιρείας ακόμα. Αυτό πάντως, δεν φαίνεται πως αποτελεί εμπόδιο για τη Samsung που ανακοίνωσε τον νέο αισθητήρα 200MP ISOCELL HP3.

Το χαρακτηριστικό που κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση με τον συγκεκριμένο αισθητήρα είναι οι διαστάσεις του, καθώς πρόκειται για έναν αισθητήρα μόλις 1/1.4”. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, ο ISOCELL GN1 της Samsung που βρίσκεται στο εσωτερικό του Google Pixel 6 έχει μέγεθος 1/1.31” ενώ ο πρώτος αισθητήρας 200MP της Samsung, ο ISOCELL HP1 είχε μέγεθος 1/1.22”. Ο τελευταίος, έχει παρόμοιο μέγεθος, αν και πιο μικρός βεβαίως, από τον αισθητήρα 50MP που βασίζεται η κύρια κάμερα του Galaxy S22 (1/1.57”).

Μικρότερος βεβαίως αισθητήρας, ισοδυναμεί με μικρότερου μεγέθους εικονοστοιχεία, με τη Samsung να λέει ότι διαθέτει εικονοστοιχεία μεγέθους μόλις 0,56 micron, τη στιγμή που ο ISOCELL HP1 διαθέτει pixels μεγέθους 0,64 micron και ο ISOCELL GN1 διαθέτει pixels μεγέθους 1,2 micron.

Γενικότερα, χρειαζόμαστε μεγαλύτερου μεγέθους εικονοστοιχεία ή pixels που μπορούν να συλλέξουν περισσότερο φως, ειδικά όταν βγάζουμε φωτογραφίες και έχει αρχίσει να πέφτει το φως το ήλιου. Για να αντιμετωπίσει βεβαίως το συγκεκριμένο ζήτημα, η Samsung χρησιμοποιεί τεχνολογία pixel-binning ώστε να ενισχύσει τις δυνατότητες του αισθητήρα της στη συλλογή του φωτός. Έτσι, ο αισθητήρας της χρησιμοποιεί τεχνολογία 4-in-1 pixel-binning για την παραγωγή φωτογραφιών που ισοδυναμούν σε ποιότητα με εκείνες ενός αισθητήρα 50MP με εικονοστοιχεία 1,12 micron. Όμως ο 200MP ISOCELL HP3 διαθέτει και τη τεχνολογία 16-in-1 pixel-binning που συνδυάζει τα δεδομένα από 16 κοντινά εικονοστοιχεία για να προσφέρει φωτογραφίες συγκρίσιμες με εκείνες ενός αισθητήρα 12,5MP με εικονοστοιχεία 2,24 micron. Ο χρόνος θα δείξει αν πράγματι οι φωτογραφίες του νέου 200MP ISOCEEL HP3 μπορούν να προσφέρουν τέτοια αποτελέσματα.

Η Samsung λέει ότι με τον νέο αισθητήρα της, επιτυγχάνεται μείωση του μεγέθους της περιοχής για τη μονάδα της κάμερας κατά 20% -σε σχέση με τον αισθητήρα ISOCELL HP1- και επομένως οι κατασκευαστές κινητών μπορούν να διατηρήσουν το λεπτό μέγεθος των συσκευών τους. Άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά του νέου αισθητήρα της Samsung είναι ότι περιλαμβάνει την τεχνολογία αυτόματης εστίασης Super QPD (αυτό σημαίνει ότι προσφέρει autofocus σε όλα τα pixels του αισθητήρα), δυνατότητα εγγραφής βίντεο ανάλυσης 4K στα 120 fps και 8K στα 30 fps καθώς και λύσεις Smart-ISO Pro ή staggered HDR για την παραγωγή φωτογραφιών HDR.

Η Κορεάτικη εταιρεία έκανε γνωστό ότι οι κατασκευαστές smartphones έχουν ήδη δείγματα του αισθητήρα ISOCELL HP3 και ότι η μαζική παραγωγή του θα ξεκινήσει αργότερα μέσα στη χρονιά. Για την ώρα δεν γνωρίζουμε ποιοι κατασκευαστές πρόκειται να τον χρησιμοποιήσουν στις συσκευές τους.

  • Like 2