Στο συνέδριό System LSI Tech Day 2023, η Samsung αποκάλυψε προκαταρκτικές λεπτομέρειες σχετικά με το επόμενο κορυφαίο της chipset για smartphones, το Exynos 2400.

Αυτό αναμένεται να τροφοδοτήσει ορισμένες εκδόσεις της σειράς Galaxy S24 που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2024. 

Η νοτιοκορεατική εταιρεία ισχυρίζεται ότι το Exynos 2400 SoC προσφέρει 70% αύξηση στις CPU επιδόσεις και έως και 14,7x ταχύτερη επεξεργασία AI σε σχέση με το Exynos 2200 chip που κυκλοφόρησε το 2021. Η 10πύρηνη CPU φημολογείται ότι χρησιμοποιεί 1x πυρήνα Cortex-X4, 2x πυρήνες Cortex-A720, 3x πυρήνες Cortex-A710 και 4x πυρήνες Cortex-A510 που βασίζονται στην αρχιτεκτονική v9.2 της Arm. 

Για τα γραφικά, ο Exynos 2400 θα διαθέτει μια Xclipse 940 GPU με βάση την αρχιτεκτονική RDNA 3 της AMD. Αν και δεν υπήρξαν περισσότερες λεπτομέρειες, η αλλαγή αυτή υπόσχεται σημαντικές βελτιώσεις στο raytracing σε σχέση με το προηγούμενο υποσύστημα γραφικών στο Exynos 2100. Το chipset θα κατασκευαστεί στην προηγμένη διαδικασία 4nm της Samsung.

Οι δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης παρουσιάστηκαν μέσω ενός νέου εργαλείου δημιουργίας κειμένου σε εικόνα που προορίζεται για μελλοντικά Galaxy smartphones. Το Exynos 2400 θα περιλαμβάνει επίσης ένα προηγμένο 5G μόντεμ με υποστήριξη δορυφορικού δικτύου, επιτρέποντας ενδεχομένως συνδεσιμότητα SOS έκτακτης ανάγκης όπως το iPhone και άλλα smartphones.

Πέρυσι, η Samsung επέκτεινε τη συνεργασία της με την Qualcomm, για παρουσία των Snapdragon chipset στις premium συσκευές Galaxy μέχρι το 2030. Ολόκληρη η σειρά Galaxy S23 κυκλοφόρησε με το τελευταίο Snapdragon SoC σε παγκόσμιο επίπεδο. Όμως τελευταίες φήμες δείχνουν ότι η Samsung μπορεί να χρησιμοποιήσει την τελευταία δική της πρόταση, το Exynos 2400, στα δύο από τα τρία μοντέλα της σειράς Galaxy S24, ενώ το S24 Ultra διατηρεί τον επόμενο Snapdragon που θα παρουσιαστεί επίσημα το Νοέμβριο.

Τα προηγούμενα Exynos chipset έχουν σημειώσει προβλήματα απόδοσης και υπερθέρμανσης. Η Samsung δεν αποκάλυψε συγκεκριμένα κέρδη απόδοσης σε αυτά τα μέτωπα με τη νέα της πρόταση. Με σημαντικές βελτιώσεις στις επιδόσεις των CPU και GPU, οι φίλοι της εταιρείας ελπίζουν ότι ο Exynos 2400 θα προσφέρει τελικά ένα ανταγωνιστικό high-end chip σε σύγκριση με τους ηγέτες της αγοράς, όπως ο Snapdragon.

  • Sad 1