Πρόσφατα, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Yoon Suk Yeol, δήλωσε ότι η βιομηχανία κατασκευής ημιαγωγών (chips) βρίσκεται σε «κανονικό πόλεμο» και οι τελευταίες εξελίξεις υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη δήλωση.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα BusinessKorea σε άρθρο που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες, Εισαγγελείς στην Περιφέρεια Suwon απήγγειλαν κατηγορίες σε ένα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Samsung για κλοπή σχεδίων και τεχνολογίας εργοστασίων κατασκευής ημιαγωγών από τον ίδιο τον εργοδότη του. Ο 65χρονος πρώην υπάλληλος της Samsung που στο παρελθόν διετέλεσε και Αντιπρόεδρος μιας άλλης κορεατικής εταιρείας κατασκευής ημιαγωγών, της SK Hynix δεν κατονομάστηκε. Στις δηλώσεις του στις Κορεατικές αρχές ισχυρίστηκε ότι έκλεψε τις πληροφορίες μεταξύ του έτους 2018 και του 2019 με τη διαρροή να λέγεται ότι κόστισε στη Samsung περίπου $230 εκατομμύρια.

Ο κατηγορούμενος σχεδίαζε να ξεκινήσει την κατασκευή μίας εγκατάστασης παραγωγής ημιαγωγών στην πόλη Xi'an της Κίνας και σε απόσταση περίπου ενάμιση χιλιομέτρου από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της Samsung. Προσέλαβε 200 υπαλλήλους από τις εταιρείες SK Hynix και Samsung σε μία προσπάθεια να αποκτήσει πληροφορίες και περισσότερα εμπορικά μυστικά ενώ σύναψε συνεργασία επίσης και μία εταιρεία παραγωγής ηλεκτρονικών ειδών από την Ταϊβάν, η οποία υποσχέθηκε να επενδύσει $6,2 δισεκατομμύρια στην κατασκευή του νέου εργοστασίου παραγωγής ημιαγωγών. Η συνεργασία όπως ήταν αναμενόμενο κατέρρευσε.

Πριν ωστόσο γίνει αυτό, ο κατηγορούμενος κατάφερε να εξασφαλίσει επενδύσεις ύψους περίπου $358 εκατομμυρίων από Κινέζους επιχειρηματίες, τα οποία χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει πρωτότυπα σε ένα εργοστάσιο στο Chengdu στην Κίνα. Σύμφωνα με τις Κορεατικές αρχές, και το συγκεκριμένο εργοστάσιο φαίνεται να κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας κλεμμένες πληροφορίες από τη Samsung. «Είναι τόσο σοβαρό αυτό που έγινε που δεν υπάρχει σύγκριση, τόσο στο μέγεθος του εγκλήματος όσο και στον βαθμό ζημιάς με κάποια από τις προηγούμενες μεμονωμένες περιπτώσεις διαρροής πληροφοριών που σχετίζονται με τεχνολογίες ημιαγωγών» ανέφεραν σε δήλωση τους οι εισαγγελικές αρχές.

«Είναι ένα σοβαρό έγκλημα που θα μπορούσε να προκαλέσει βαρύ πλήγμα στην οικονομική ασφάλεια της χώρας κλονίζοντας τα θεμέλια της εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής ημιαγωγών σε μια περίοδο εντεινόμενου ανταγωνισμού στην κατασκευή chips». Ο κατηγορούμενος, είχε τη βοήθεια έξι ακόμα ατόμων, συμπεριλαμβανομένου και ενός υπεργολάβου της Samsung, τους οποίους βαραίνουν οι κατηγορίες της κλοπής, της συνωμοσίας κ.ά. Πρόκειται για μία ακόμα σοβαρή περίπτωση κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας και εμπορικών μυστικών που φαίνεται να προέρχεται από την Κίνα, η οποία επιχειρεί επανειλημμένως να αποκτήσει με «πλάγιο» τρόπο Κορεάτικη τεχνολογία. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η Νότια Κορέα ψήφισε στο κοινοβούλιο ακόμα πιο αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.