Στον τεράστιο εκθεσιακό χώρο της Samsung στην έκθεση IFA 2023, είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά ένα νέο μοντέλο τηλεόρασης 8K Neo QLED που επιδεικνύει διαγώνιο 98 ιντσών. 

Η ιδιαίτερα εντυπωσιακή τηλεόραση με την ονομασία QNC990 απευθύνεται σε λίγους, καθώς πρόκειται για ένα αρκετά ακριβό μοντέλο (στοιχίζει περίπου 49,9 εκ. KRW στην Κορεάτικη αγορά ή περίπου €36.000). Πρόκειται για μία τηλεόραση τεχνολογίας Neo QLED που διαθέτει ανάλυση 8K και πάνελ τεχνολογίας Mini LED. 

Το πάνελ υποστηρίζει με τη σειρά του HDR10, HDR10+, HDR10+ Adaptive, HDR10+ Gaming, HLG και επιδεικνύει χιλιάδες ζώνες local dimming για υψηλή μέγιστη φωτεινότητα και κορυφαία χρωματική απόδοση, ειδικά στα σκούρα χρώματα. Διαθέτει επίσης μεταβλητό ρυθμό ανανέωσης 144 Hz με υποστήριξη AMD FreeSync Premium Pro. Η αντιθαμβωτική επίστρωση μειώνει τις αντανακλάσεις από τις πηγές φωτός και βελτιώνει την εμπειρία θέασης, ειδικά σε χώρους με πολλές πηγές φωτισμού. Το πάνελ είναι εργοστασιακά βαθμονομημένο (Pantone Validated) με τη Samsung να ισχυρίζεται ότι η τηλεόραση προσφέρει εξαιρετική χρωματική ακρίβεια. Πάντως, εφόσον το επιθυμεί ο τυχερός ιδιοκτήτης της τηλεόρασης, μπορεί να προχωρήσει στη βαθμονόμηση του πάνελ από την οθόνη του… κινητού του χρησιμοποιώντας την εφαρμογή SmartThings.

image.jpeg.02916712ee63e0aaa9a4a6fe5a6ae70f.jpeg

Όπως είναι αναμενόμενο, από μία τηλεόραση τέτοιας κλάσης δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε τίποτα λιγότερο από ένα κορυφαίο ενσωματωμένο σύστημα ήχου. Έτσι, εξοπλίζεται με ένα σύστημα ήχου Dolby Atmos μ 6.4.4-καναλιών και ισχύος 120 W. Το σύστημα ήχου υποστηρίζει Dolby Atmos Wireless, Q-Symphony 3.0, Object Tracking Sound, Adaptive Sound+ και Active Voice Amplifier.

Η τηλεόραση ενσωματώνει τον νέο επεξεργαστή Neo Quantum Processor 8K και βασίζεται στο λειτουργικό σύστημα Tizen 7.0. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο τρέχει τις πλέον σύγχρονες εφαρμογές video και audio streaming -μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι Bixby, Samsung Gaming Hub, Samsung TV Plus, Samsung Health, SmartThings Hub, Game Bar 3.0 και Super Ultrawide Game View- αλλά ότι το κάνει και με εξαιρετική ομαλότητα και απόκριση. Από άποψη χαρακτηριστικών συνδεσιμότητας, η τηλεόραση περιλαμβάνει τέσσερις θύρες HDMI 2.1, θύρες USB, οπτική έξοδο ήχου, υποδοχή RF, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, Tap Sound, Tap View, Miracast, Wireless DeX και AirPlay 2.

Η τηλεόραση βασίζεται σε έναν σχεδιασμό που η Κορεάτικη εταιρεία αποκαλεί Infinite Slim Design. Η Samsung χρησιμοποιεί μέταλλο για τo πλαίσιo καθώς και για το πίσω μέρος. Η τηλεόραση επίσης έχει εξαιρετικά λεπτό προφίλ και το πλαίσιο γύρω από το πάνελ είναι επίσης πολύ λεπτό. Τα ηχεία επίσης βρίσκονται παντού περιμετρικά και στο πίσω μέρος ενώ παρέχει συμβατότητα και με τον έξυπνο φωτισμό Philips Hue. Όπως συμβαίνει με όλες τις εξαιρετικά λεπτές τηλεοράσεις της Samsung, συνοδεύεται από το One Connect Box (το οποίο και περιλαμβάνει το σύνολο σχεδόν των θυρών), το οποίο διευκολύνει την εγκατάσταση της τηλεόρασης και την τακτοποίηση των καλωδίων.