Το One UI 4, η νέα έκδοση του γραφικού περιβάλλοντος των smartphone της Samsung που στηρίζεται στο Android 12, ξεκινά σταδιακά από σήμερα να κάνει την εμφάνισή του αρχικά στη σειρά Galaxy S21 (S21, S21+ και S21 Ultra).

Η νέα έκδοση ενσωματώνει όλα τα νέα χαρακτηριστικά του Android 12 που παρουσιάστηκε πρόσφατα από τη Google, και τα οποία στόχο έχουν στην πλειοψηφία τους να δώσουν μια πιο προσωποποιημένη εμπειρία στον χρήστη. Σε αυτά πάντως δεν περιλαμβάνεται ίσως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της πλατφόρμας της Google, ο Material You σχεδιασμός, με τη Samsung να τον αντικαθιστά με τη δική της πρόταση. Έτσι δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτόματης ρύθμισης της χρωματικής παλέττας ανάλογα με τα χρώματα που διαθέτει το wallpaper σας, με τον χρήστη να αναγκάζεται να επιλέξει ο ίδιος μία από τις προϋπάρχουσες, χωρίς τα χρώματα να ενσωματώνονται σε όλο το UI όπως στη stock έκδοση του Android 12.

Επιπλέον, αρκετές ρυθμίσεις δίνουν τη δυνατότητα τροποποίησης πολλών στοιχείων του περιβάλλοντος ενώ υπάρχουν εκτεταμένες ενημερώσεις σε θέματα απορρήτου και φροντίδα συσκευής, όμως κατά κύριο λόγο οι αλλαγές δεν είναι μεγάλες.

Με βάση και την περίοδο δοκιμών που προηγήθηκε, τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που φέρνει το One UI 4 στα μοντέλα της Samsung είναι τα εξής:

Τροποποίηση αρχικής οθόνης

Μία από τις πιο αισθητές αλλαγές στο One UI 4 είναι οι ρυθμίσεις τροποποίησης για την οθόνη κλειδώματος και την αρχική οθόνη. Η αρχική οθόνη έχει λάβει ενημερωμένες μικροεφαρμογές (widgets) με ανανεωμένο σχεδιασμό που θυμίζει αυτόν του Android 12. Πλέον οι μικροεφαρμογές έχουν πιο επίπεδη και στρογγυλή εμφάνιση, ενώ άλλα όπως το διπλό ρολόι αλλάζει από light mode σε dark mode, αναλόγως την ώρα της ημέρας. Σε αντίθεση όμως με τον Material You σχεδιασμό του Android 12, οι μικροεφαρμογές δε θα προσαρμόζουν το χρώμα τους με το φόντο.

image.png.85da0e2b0729ed3ebe28f72159eb0d3d.png

Η Samsung έκανε επίσης μια διακριτική αλλαγή στο dark mode για μια πιο ομαλή εμπειρία. Τα εικονίδια, wallpaper και συγκεκριμένα πεδία κειμένου είναι ελαφρώς πιο σκοτεινά στο dark mode, κάτι που μπορεί να ενοχλήσει κάποιους χρήστες (όπως έγινε και με την περίπτωση του αρθρογράφου).

Βελτιώσεις οθόνης κλειδώματος

Πλέον στην οθόνη κλειδώματος θα μπορείτε να τοποθετήσετε την ηχογράφηση για γρήγορη πρόσβαση. Επίσης υπάρχει επιλογή στα κουμπιά αναπαραγωγής μέσων να αλλάξει κανείς την έξοδο πολυμέσων. Αυτή η αλλαγή έγινε και στη μπάρα ειδοποιήσεων για άμεση πρόσβαση. Άλλες αλλαγές περιλαμβάνουν ρύθμιση του always-on display όταν για παράδειγμα έρχονται ειδοποιήσεις, ενώ έγιναν άλλες μικρές αλλαγές και προσθήκες στην οθόνη όπως αυτοκόλλητα και νέα θέματα.

 

Ειδοποιήσεις

Τον περασμένο χρόνο, η Samsung έδωσε μεγάλη έμφαση στις ειδοποιήσεις του One UI 3 και φέτος, δεν υπάρχουν πολλές αλλαγές. Οι ειδοποιήσεις είναι ελαφρώς πιο συμπυκνωμένες, το παρασκήνιο σε light και dark mode είναι λιγότερο διαφανές, οι γραμμές γρήγορων ρυθμίσεων είναι σχεδόν ίδιες με του One UI 3 ενώ η μπάρα φωτισμού είναι μεγαλύτερη για ευκολότερο χειρισμό. Στους υπόλοιπους τομείς δεν έγιναν σημαντικές αλλαγές, διατηρώντας τον σχεδιασμό της Samsung αντί να μοιάσουν περισσότερο στον σχεδιασμό του Android 12.

One UI 4 Notifications

Πληκτρολόγιο και μενού διαμοιρασμού

Η Samsung έκανε αρκετές προσθήκες στο πληκτρολόγιο, κυρίως πρόσθεσε επιπλέον αυτοκόλλητα και animated emojis, που μπορείτε να δείτε με το πάτημα ενός κουμπιού. Επίσης υπάρχει επιπλέον ενσωμάτωση τρίτων, με το Grammarly να είναι διαθέσιμο για ορθογραφικό έλεγχο.

Το μενού διαμοιρασμού έλαβε ενημέρωση που επιτρέπει στους χρήστες να αλλάξουν τη σειρά επιλογών, βοηθώντας έτσι να καθαρίσει το μενού για όσους χρησιμοποιούν συγκεκριμένους μεθόδους διαμοιρασμού αρχείων.

Αλλαγές απορρήτου

Όπως γίνεται με το Android 12, έτσι και το One UI 4 περιλαμβάνει ένα βελτιωμένο μενού απορρήτου με την ικανότητα να προβάλλει ιστορικό 7 ημερών στα δικαιώματα που έχουν οι εφαρμογές. Πλέον υπάρχει επιλογή προβολής των εφαρμογών που έχουν πρόσβαση σε μικρόφωνο, κάμερα και σημειωματάριο στην ίδια οθόνη, ενώ θα υπάρχουν ενδείξεις πρόσβασης σε κάμερα και μικρόφωνο όταν χρησιμοποιούνται από κάποια εφαρμογή ή ζητείται έγκριση χρήσης.

samsung_-_privacy_0.jpg.6f5fc2a0a05147991855b3d5867f2bf7.jpg

 

Τέλος υπάρχει μια επιπλέον νέα ρύθμιση με την ονομασία Private Compute Core, που επιτρέπει τη διαγραφή των δεδομένων που έχει συγκρατήσει η συσκευή από τον χρήστη αλλά και δυνατότητα να απενεργοποιηθούν οι έξυπνες απαντήσεις από το πληκτρολόγιο.

Κάμερα

Η Samsung έκανε μικρές αλλαγές στην εφαρμογή της κάμερας η οποία πλέον έχει πιο καθαρό γραφικό περιβάλλον. Αντί για το εικονίδιο για τις επιλογές ζουμ, η εταιρεία εμφανίζει πλέον αριθμούς που αντιπροσωπεύουν το επίπεδο ζουμ. Η επιλογή να κρατήσει ο χρήστης το κουμπί για να ξεκινήσει εγγραφή βίντεο είναι ακόμη παρόν και πλέον μπορείτε να σύρετε προς τα πάνω για να κλειδώσει το κουμπί εγγραφής. Τέλος έγινε αναδιάταξη στη Pro λειτουργία για πιο εύκολη χρήση.

 

Άλλες αλλαγές και λειτουργίες του One UI 4

  • Νέο animation φόρτισης, με πιο μοντέρνο σχεδιασμό σε σύγκριση με του One UI 3
  • Στρογγυλεμένες γωνίες σε παράθυρα εν ώρα multitasking και Picture and Picture
  • Στη φροντίδα συσκευής υπάρχει νέα λειτουργία προστασίας μπαταρίας που επιτρέπει τον χρήστη να περιορίσει τη φόρτιση στο 85% για μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας
  • Animated emojis που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φωτογραφίες επαφών
    One-UI-4-expressive-emoji-anim.gif.7ee64f46e3d5d09b5495f571495f80a8.gif
  • Το Samsung Good Lock πλέον υποστηρίζει τρίτα πακέτα εικονιδίων που μπορούν να βρεθούν στο Google Play Store
  • Μπορείτε να προσθέσετε emojis στις φωτογραφίες ή βίντεό σας με τον ενσωματωμένο photo editor. Επιπλέον, υπάρχει γόμα αντικειμένων (Object Eraser) που επιτρέπει την αφαίρεση ατόμων ή αντικειμένων από φωτογραφίες.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Samsung, το One UI 4 θα έρθει το επόμενο διάστημα και στις συγκεκριμένες συσκευές.

S series

  • S20, S20+, S20 Ultra, S20 FE
  • S10, S10e, S10+, S10 5G

Note series

  • Note20, Note20 Ultra
  • Note10, Note 10+

Foldables

  • Fold, Z Fold3, Z Flip3 Z Fold2, Z Flip, Z Flip 5G

A series

  • A82 5G, A72, A52, A52 5G, A52s 5G, A42 5G

Tablets

  • Galaxy Tab S7 and Tab S7+.
  • Like 11
  • Confused 1