Μόλις λίγες ημέρες μετά το συνέδριο της OpenAI, η Samsung εισέρχεται στο χώρο της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης παρουσιάζοντας το δικό της μοντέλο με την ονομασία Samsung Gauss.

Το Gauss, που ανακοινώθηκε στο Samsung AI Forum 2023, αποτελείται από τρία βασικά συστατικά: Γλώσσα, Κώδικας και Εικόνα και στην ουσία αποτελεί μια εναλλακτική του ChatGPT που διαθέτει παρόμοια λειτουργικότητα.

Το Samsung Gauss Language είναι ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο, ικανό να κατανοεί προτροπές κειμένου και να παρέχει συνεκτικές απαντήσεις. Η Samsung σκοπεύει να το ενσωματώσει σε συσκευές όπως smartphones και tablets, επιτρέποντάς τους να κατανοούν ερωτήματα και να βοηθούν τους χρήστες μέσω συνομιλίας. Το μοντέλο μπορεί να βοηθήσει σε εργασίες παραγωγικότητας, όπως η σύνταξη μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η περίληψη κειμένων και η μετάφραση γλωσσών. 

Το Gauss Code επικεντρώνεται ειδικά στον προγραμματισμό με υποστήριξη τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο να βοηθήσει τους προγραμματιστές να παράγουν και να δοκιμάζουν κώδικα πιο αποτελεσματικά. Ένα διαδραστικό περιβάλλον επιτρέπει την περιγραφή της επιθυμητής λειτουργικότητας του κώδικα σε φυσική γλώσσα, την οποία στη συνέχεια προσπαθεί να παράγει το Gauss Code.

Αντίστοιχα, το Gauss Image αναλαμβάνει τη δημιουργία και την επεξεργασία εικόνων. Μπορεί να αυξήσει την ανάλυση μιας εικόνας ή να τροποποιήσει και να βελτιστοποιήσει τις εικόνες ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη.

Επί του παρόντος, το Gauss χρησιμοποιείται μόνο εσωτερικά στη Samsung, αλλά η δημόσια διαθεσιμότητα προγραμματίζεται για το εγγύς μέλλον. Το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παραμένει ασαφές, αν και η Samsung στοχεύει στην κυκλοφορία συσκευών Galaxy με AI μέχρι το 2024, με πιθανότερο στοίχημα την παρουσία του στη σειρά Galaxy S24 η οποία θα ανακοινωθεί στις 17 Ιανουαρίου. Ένα από τα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν, είναι αν η χρήση του νέου μοντέλου δημιουργικής ΑΙ, θα συνοδεύεται από κάποιου είδους χρέωση όπως ισχύει στο ChatGPT και άλλα γλωσσικά μοντέλα.

Η Samsung έχει επίσης συστήσει την AI Red Team η οποία παρακολουθεί τους πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ανάπτυξης του project, διασφαλίζοντας ηθικές και ασφαλείς πρακτικές. 

Το λανσάρισμα αυτό έρχεται μετά την προσωρινή απαγόρευση από τη Samsung εργαλείων δημιουργικής AI όπως το ChatGPT στις συσκευές των υπαλλήλων της φέτος, μετά από μια εσωτερική διαρροή δεδομένων. Η εταιρεία αισθάνεται τώρα έτοιμη να επανέλθει στον χώρο. Ονομάζοντας το μοντέλο της με το όνομα του μαθηματικού Carl Gauss, η Samsung στοχεύει να τονίσει τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραμάτισε το έργο του στις πιθανότητες και τη μηχανική μάθηση. Με το Gauss, η Samsung σχεδιάζει να ανταγωνιστεί στο ταχέως εξελισσόμενο τοπίο της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης.

Μέσω συνεχούς έρευνας και βιομηχανικής συνεργασίας, η Samsung ελπίζει να βελτιώσει και να επεκτείνει περαιτέρω τις δυνατότητες του Gauss. Το λανσάρισμα αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο καθώς η Samsung επιδιώκει να εμπλουτίσει τις συσκευές της με πιο έξυπνη και διαισθητική AI για την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών, αποτελώντας έναν από τους πρώτους -αν όχι τον πρώτο- κατασκευαστή που προχωρά σε μια πιο ολοκληρωμένη AI εμπειρία.