Στο πρώτο της συνέδριο για προγραμματιστές, η OpenAI ανακοίνωσε σημαντικές αναβαθμίσεις στα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα της, GPT-4 και GPT-3.5, με στόχο τη δραματική βελτίωση των δυνατοτήτων τους.

Οι κυριότερες αλλαγές αφορούν την ενημέρωση της βάσης γνώσεων καθώς και η αύξηση του μεγέθους κειμένου (prompt) που μπορεί να δεχθεί το ανώτερο της γλωσσικό μοντέλο. 

Ανακοινώνοντας το νέο GPT-4 Turbo ως το κορυφαίο της γλωσσικό μοντέλο, έχει εκπαιδευτεί με δεδομένα έως τον Απρίλιο του 2023, σε αντίθεση με την προηγούμενη έκδοση που χρησιμοποιούσε δεδομένα έως το Σεπτέμβριου του 2021. Επιπλέον στην έκδοση αυτή, το μέγεθος των prompts αυξάνεται δραματικά στις 128.000 tokens, περίπου δηλαδή 300 σελίδες ενός βιβλίου. Αυτό επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση πολύπλοκων ερωτήσεων και την παραγωγή ολοκληρωμένων απαντήσεων. Επιπλέον, το κόστος λειτουργίας για προγραμματιστές μειώθηκε σημαντικά, καθιστώντας το πιο προσιτό. 

Συγκεκριμένα το input θα κοστίζει μόνο 0,01 δολάρια ανά 1.000 tokens - τη βασική μονάδα κειμένου ή κώδικα που διαβάζουν οι LLM - σε σύγκριση με τα 0,03 δολάρια στο GPT-4. Κάθε output θα κοστίζει 0,03 δολάρια ανά 1.000 tokens, με τον Sam Altman, CEO της εταιρείας να αναφέρει ότι η νέα έκδοση του GPT-4 είναι τρεις φορές φθηνότερη από τις προηγούμενες.

Το GPT-4 Turbo διατηρεί δυνατότητες όπως η επεξεργασία εικόνων, μετατροπή κειμένου σε ομιλία και ενσωμάτωση του μοντέλου DALL-E 3. Οι βελτιώσεις του επιτρέπουν την εκτέλεση περισσότερο σύνθετων εργασιών με ένα μόνο ερώτημα, ακόμη και με συγκεκριμένες γλώσσες προγραμματισμού. Οι χρήστες μπορούν μεταξύ άλλων να ζητήσουν από το GPT-4 Turbo να χρησιμοποιεί ειδικά τη γλώσσα κωδικοποίησης της επιλογής τους για τα αποτελέσματα, όπως κώδικα σε XML ή JSON, κάτι που αποτελούσε ένα από τα δημοφιλέστερα αιτήματα της κοινότητας προγραμματιστών.

Παρόμοιες αναβαθμίσεις έλαβε και το μοντέλο GPT-3.5 Turbo, με βελτίωση του μεγέθους του prompt (16K) και μείωση κόστους. Το GPT-3.5 είχε κυκλοφορήσει τον Μάρτιο ως το καλύτερο μοντέλο για ενέργειες που δεν αφορούν συζητήσεις ενώ τον Αύγουστο κυκλοφόρησε έκδοση με δυνατότητα προσαρμογής.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της, η OpenAI ανακοίνωσε πρόγραμμα προστασίας εταιρικών χρηστών από αγωγές πνευματικών δικαιωμάτων, ακολουθώντας το παράδειγμα των Google, Adobe και Microsoft. Το πρόγραμμα Copyright Shield παρέχει νομική υποστήριξη σε περίπτωση αγωγών για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Το αφεντικό του OpenAI παρουσίασε επίσης μια νέα σειρά προϊόντων chatbot που μπορούν να προσαρμοστούν σε μια ποικιλία εργασιών και να εκτελέσουν σαν ψηφιακός βοηθός, με πολύ μεγαλύτερη χρησιμότητα απ' ότι είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, που ονομάζονται GPTs, μπορούν να διδάξουν μαθηματικά, να σας πουν πώς να πλύνετε τα ρούχα σας ή ακόμη και να φτιάξουν αυτοκόλλητα, μεταξύ άλλων ειδικών εργασιών, τα οποία ο καθένας μπορεί να φτιάξει με τα δεδομένα του, και μάλιστα πολύ εύκολα.

Η εταιρεία δήλωσε ότι σκοπεύει να επιτρέψει στους χρήστες να δημοσιεύουν αυτά τα GPTs σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του αργότερα αυτό το μήνα. Αρχικά θα έχει δημιουργίες από "επαληθευμένους developers", ενώ πολύ σύντομα ο καθένας θα μπορεί να φτιάξει το δικό του GPT για τις συγκεκριμένες ανάγκες του και να κερδίζει χρήματα.

Προς αυτή τη κατεύθυνση, τα API Assistants θα επιτρέπουν στους developers να δημιουργούν τις δικές τους "εμπειρίες που μοιάζουν με agents". Αυτό σημαίνει ότι οι προγραμματιστές μπορούν να κάνουν τους bot τους να λαμβάνουν γνώσεις εκτός του συστήματος, δίνοντάς τους μεγαλύτερο έλεγχο. 

  • Like 2