Μπορεί η αγορά των smartphones να μην έχει πια τις ανοδικές τάσεις που εμφάνιζε πριν από μερικά χρόνια, δεν ισχύει το ίδιο, όμως, για μερικές υποκατηγορίες της, που απευθύνονται σε συγκεκριμένα κοινά.

Μια από αυτές είναι η αγορά των ανθεκτικών τηλεφώνων, που όχι μόνο δεν μένει στάσιμη αλλά, απεναντίας, φαίνεται πως μεγαλώνει.

 

Σύμφωνα με έρευνα της CCS Insight, μέσα στο 2016 διατέθηκαν παγκοσμίως 17.7 εκατομμύρια ανθεκτικά smartphone, με το 2017 να αναμένεται να φτάσουν τα 22.2 εκατομμύρια. Η τάση, μάλιστα, εκτιμάται πως θα εξακολουθήσει να είναι ανοδική και θα φτάσει τα 54.5 εκ. μέχρι το 2021.

 

Μία από τις εταιρείες που ειδικεύονται σε αυτή την κατηγορία συσκευών είναι η Cat, η οποία στην φετινή IFA μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε τα δύο νέα μοντέλα της, το Cat S31 και το Cat S41, καθώς και το Windows tablet Caterpillar T20.

 

To Cat S31 αποτελεί την οικονομική πρόταση της εταιρείας, και διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που θα περίμενε κανείς από μια τέτοια συσκευή: αντέχει σε πτώσεις σε τσιμέντο από ύψος 1.8 μέτρων (εκπρόσωπος της Cat ανέφερε πως εσωτερικά το έχουν δοκιμάσει και σε μεγαλύτερα ύψη), συμμορφώνεται με τις στρατιωτικές προδιαγραφές τύπου MIL-STD-810g, διαθέτει οθόνη Corning Gorilla glass 4.7 ιντσών και μεγάλη μπαταρία 4000mAh. Είναι αδιάβροχο, αντέχοντας σε βάθος έως και 30 μέτρων για έως μία ώρα, και ανθεκτικό στη σκόνη.

 

Επιπλέον, έχει σχεδιαστεί με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες των επαγγελματιών που αναμένεται να το χρησιμοποιούν συχνά σε δύσκολες συνθήκες: η φωτεινή HD οθόνη είναι βελτιστοποιημένη για χρήση σε εξωτερικούς χώρους, ενώ υπάρχει υποστήριξη για χρήση με βρεγμένα δάκτυλα ή ακόμα και γάντια και διαθέτει δυνατό ηχείο για θορυβώδη περιβάλλοντα.

 

P1120094.jpg

 

P1120099.jpg

 

Η συσκευή έρχεται με 2GB RAM και 16GB αποθηκευτικού χώρου, επεξεργαστή Qualcomm 8909 Quad core 1.3GHz, κάμερα 8MP και εμπρόσθια στα 2MP.

 

Τo Cat S41 προσθέτει σε όλα τα παραπάνω μια σειρά από ισχυρότερα χαρακτηριστικά που περιλαμβάνουν ταχύτερο επεξεργαστή MTK P20 Octa core 2.3GHz, μεγαλύτερη οθόνη στις 5 ίντσες, 3GB Ram και 32GB αποθηκευτικού χώρου. Επίσης, διαθέτει κάμερα 13ΜΡ και οπίσθια στα 8ΜΡ, με δυνατότητα υποβρύχιων λήψεων.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως με την μπαταρία του στα 5000mAh το S41 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φορτίσει άλλες συσκευές, με τον χρήστη να επιλέγει το ποσοστό της ενέργειας που θα παραχωρήσει.

 

Και τα δύο μοντέλα έρχονται με εγκατεστημένη την τελευταία έκδοση του Android, που την στιγμή της κυκλοφορίας τους ήταν το Nοugat και διαθέτουν προσαρμοσμένο app store που προβάλλει εφαρμογές επιλεγμένες ειδικά για χρήστες ανθεκτικών συσκευών.

 

To Caterpillar T20, από την άλλη, είναι ένα Windows tablet που ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία και διαθέτει τετραπύρηνο επεξεργαστή Intel Atom Z8350, οθόνη IPS 8 ιντσών με Gorilla Glass 3 και ανάλυση 800x1280, 2GB RAM, 64GB αποθηκευτικού χώρου, κάμερα 5MP και εμπρόσθια στα 2ΜΡ και μπαταρία στα 7500mAh.

 

P1120101.jpg

 

Όπως μας εξήγησε εκπρόσωπος της εταιρείας, εξαιτίας ακριβώς του ιδιαίτερου κοινού στο οποίο στοχεύουν τα προϊόντα της, δίνεται η ιδιαίτερο βάρος στην έρευνα αναγκών του κοινού και για αυτό τον σκοπό έχουν μιλήσει με πάνω από 22.000 επαγγελματίες ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τις ιδιαιτερότητές τους. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών έχουν επηρεάσει τόσο τις σχεδιαστικές επιλογές όσο και τις παραμετροποιήσεις σε επίπεδο λογισμικού, αλλά και την επιλογή των Windows ως το λειτουργικό σύστημα για το tablet.

 

Όσον αφορά, τέλος, στις τιμές τους, το Cat S31 έρχεται στα 329 ευρώ, το S41 στα 449 ευρώ και το Caterpillar T20 στα 599 ευρώ.