Ως σημείο των καιρών μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόσφατη απόφαση του Τμήματος Παιδείας της Νέας Υόρκης, το οποίο αποφάσισε να άρει την απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στα δημόσια σχολεία.

Η απαγόρευση είχε τεθεί αρχικά σε εφαρμογή το 2006 από τον πρώην δήμαρχο της πόλης, τον Michael Bloomber, με το σκεπτικό ότι τα κινητά τηλέφωνα δεν αποσπούσαν μόνο την προσοχή των μαθητών αλλά εγείραν και θέματα προσωπικού απορρήτου αν οι μαθητές τα χρησιμοποιούσαν για τη λήψη παράνομων φωτογραφιών.

 

Σε ομιλία του, ο τωρινός δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio ανέφερε ότι οι καιροί έχουν αλλάξει αρκετά από τότε που θεσπίστηκε η απαγόρευση, δημιουργώντας τελικά περισσότερα προβλήματα απ' ότι αρχικά είχε σχεδιαστεί να λύσει. Σε αυτά περιλαμβάνεται η δημιουργία επαγγελματικών δραστηριοτήτων ενοικίασης ερμαρίων έξω από τα σχολεία, όπου οι μαθητές μπορούσαν να πληρώσουν για να αποθηκεύσουν με ασφάλεια τα κινητά τους τηλέφωνα, ένα ποσό που ετησίως είχε οριστεί στα $180 περίπου.

 

Επιπλέον ο Bill de Blasio τόνισε ότι η απαγόρευση κατέστησε εξαιρετικά δύσκολο για τους γονείς να έρθουν σε επαφή με τα παιδιά τους, κάτι που πρέπει να αλλάξει αφού η σχετική πολιτική δεν λάμβανε υπόψη τις ανάγκες των γονέων.

 

Όπως όλα δείχνουν, η άρση της απαγόρευσης θα τεθεί σε ισχύ στις 2 Μαρτίου και ως μέρος της αλλαγής, το κάθε σχολείο θα μπορεί να θεσπίσει κανόνες σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων στο χώρο του αλλά και μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας με τον όρο ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθούν επιπλέον για τον εντοπισμό και την πρόληψη περιστατικών εκφοβισμού.

 

Link.png Site: TheVerge