Αν και κάθε λίγους μήνες δημοσιεύονται νέες έρευνες σχετικά με τη σύνδεση του κινητού τηλεφώνου με προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος, η εγκεφαλική δυσλειτουργία ή η στειρότητα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη “μεγαλύτερη” επανεξέταση ερευνών δεν υπάρχει ακόμη καμία τέτοια συσχέτιση που να μπορεί να επιβεβαιωθεί πλήρως. Επιστήμονες από την Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου μελέτησαν εκατοντάδες σχετικές μελέτες, με το αποτέλεσμα να είναι ότι ακόμη δεν υπάρχει κάποια ένδειξη σχετικά με την πρόκληση προβλημάτων υγείας από τα κινητά τηλέφωνα.

 

Να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες δεν απέδειξαν ότι δεν μπορεί να υπάρχει μια τέτοια σύνδεση, αλλά ότι δε μπορεί να αποδειχθεί κάτι τέτοιο με τα σημερινά δεδομένα. Όπως με όλα τα βιολογικά θέματα, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ξεχωριστεί η συσχέτιση με τη συνάφεια. Το ίδιο δύσκολο είναι να οργανωθεί μια έρευνα που να απαντά πλήρως σε αυτό το μεγάλο ερώτημα, καθώς κατακλυζόμαστε από τόσα πράγματα στην καθημερινότητά μας, που ακόμη και η πιο ποιοτική έρευνα δε θα μπορούσε να είναι απόλυτα ακριβής. Οι επιστήμονες πρόκειται να βασιστούν σε ένα μεγάλο αριθμό ερευνών και όταν υπάρχει κάποια σύγκλιση μεταξύ τους, τότε ίσως να μπορέσουν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

 

cell%20phone%20cancer%20story.jpg

 

Παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της έρευνας, αναφέρεται ότι ακόμη οι επιστήμονες δεν μπορούν να γνωρίζουν τα πάντα για τα κινητά τηλέφωνα, μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 15 χρόνων. Αν και οι πρώτες έρευνες εμφανίστηκαν πριν από το 1997, τα αποτελέσματα είναι αμφιλεγόμενα καθώς εκείνο το χρονικό διάστημα ο αριθμός των χρηστών κινητών τηλεφώνου ήταν σημαντικά μικρότερος. Αυτή η διαφορά αριθμών κάνει τις παλαιότερες μελέτες σχεδόν άχρηστες, καθώς οι πιο πρόσφατες έρευνες πραγματοποιούνται σε εποχές όπου οι χρήση φορητών συσκευών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας.

 

Link.png Site: techspot.com