Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του GHSA (Governors Highway Safety Association), το 25% των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων στις ΗΠΑ οφείλεται στην απόσπαση της προσοχής των οδηγών από κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικές συσκευές κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

 

Η GHSA είναι μια μη κερδοσκοπική ομάδα ερευνητών η οποία εργάζεται για τη βελτίωση της ασφάλειας των συνθηκών οδήγησης. Για τη συγκεκριμένη μελέτη ερευνήθηκαν πάνω από 350 επιστημονικές εργασίες που εκδόθηκαν από το 2000 και έπειτα.

 

Η διευθύντρια της ομάδας, Barbara Harsha αναφέρει ότι σε ότι σχετίζεται με τη απόσπαση της προσοχής των οδηγών στην οδήγηση, υπάρχουν αρκετά πράγματα ακόμη που θα πρέπει να μελετηθούν για να παραχθούν πλήρη συμπεράσματα. Θα πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες που θα εξετάζουν όχι μόνο το πρόβλημα αλλά θα επικεντρώνονται και στην αποτελεσματική καταπολέμησή του.

 

Μέσα από τη συγκεκριμένη μελέτη τονίζεται ότι είναι απαραίτητο σε κάθε ατύχημα που προέρχεται από απόσπαση της προσοχής του οδηγού να αναφέρεται η αιτία αυτή στην έκθεση του ατυχήματος, έτσι ώστε να προσαρμοστούνε καλύτερα οι αντίστοιχοι νόμοι. Προτείνεται επίσης η προσθήκη μηχανισμών χαμηλού κόστους στις λωρίδες των δρόμων που θα ειδοποιούν τους μοτοσυκλετιστές όταν τις παραβιάζουν.

 

Ένα από τα τελευταία μέτρα που αναφέρονται για τη δραστική μείωση των ατυχημάτων στους δρόμους είναι η καθολική απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων ακόμα και των handsfree.

 

Link.png Site: winbeta.org