Στα πλαίσια της CES 2017, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με το διευθύνοντα σύμβουλο της Coolpad, κ. Jeff Liu, σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές smartphone στον κόσμο.

Πρώτα μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία γύρω από την εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 1993 και έχει έδρα στη Σενζέν της Κίνας αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τα τελευταία χρόνια την κατασκευή smartphone για μια σειρά από εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Vodafone. Από το 2015 η Coolpad αποφασίζει να κάνει πολύ πιο έντονη την παρουσία της στην Ευρώπη, λανσάροντας νέα smartphone σε αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, τα οποία πλέον φέρουν την ονομασία της εταιρείας. Από τον περασμένο Δεκέμβριο, η Coolpad αποτελεί μέρος του ομίλου της LeEco, ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές smartphone στον κόσμο, που ξεχωρίζει μεταξύ άλλων και για μια σειρά υπηρεσιών που προσφέρει.

 

Σύμφωνα με τον κ. Liu, ο φετινός χρόνος και ειδικότερα το πρώτο εξάμηνο του έτους θα είναι αρκετά ενδιαφέρον για όσους παρακολουθούν τα νέα της εταιρείας, αφού η Coolpad ετοιμάζει μια σειρά από σημαντικές κυκλοφορίες. Με οδηγό το τρίπτυχο «σχεδιασμός, καινοτομία, ποιότητα», η Coolpad ετοιμάζει να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα νέο smartphone με την ονομασία Cool S1, το οποίο διαφέρει από προηγούμενα μοντέλα της εταιρείας μιας και διαθέτει κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά που βρίσκουμε σε ναυαρχίδες, ενώ τιμολογιακά τοποθετείται στη μεσαία κατηγορία. Στο πίσω μέρος ξεχωρίζει η αναγραφή “LeEco inside”, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Liu θα δούμε και σε μελλοντικά μοντέλα. Το Cool S1 αναμένεται πιθανότατα τον Μάρτιο, ενώ σε ότι αφορά τα smartphones, περιμένουμε τουλάχιστον δύο ακόμα κυκλοφορίες οι οποίες όμως θα διαφέρουν σημαντικά από προηγούμενες προσπάθειες. Η πρώτη είναι ένα smartphone με 2 οθόνες, με τη δεύτερη οθόνη να είναι τεχνολογίας e-ink και να προσφέρει εξαιρετική αυτονομία εμφανίζοντας διάφορα στοιχεία, στα πρότυπα του Yotaphone. Ένα δεύτερο μοντέλο θα είναι βελτιστοποιημένο για παιχνίδια ενώ θα διαθέτει αρθρωτό σχεδιασμό, με την κινέζικη εταιρεία να επιθυμεί να φέρει νέες ιδέες στην αγορά.

 

Η διαφοροποίηση είναι το κεντρικό σημείο του οράματος της Coolpad για τα επόμενα χρόνια, κυρίως σε ότι αφορά τον ίδιο τον σχεδιασμό των προϊόντων της. Ήδη σύμφωνα με τον κ. Liu η αγορά διακρίνεται για πανομοιότυπους σχεδιασμούς κινητών τηλεφώνων, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Τη συνθήκη αυτή θέλει να αλλάξει η Coolpad με πιθανά νέα form factors, «ακόμα και αν αυτό σημαίνει την παρέκκλιση της εταιρείας από τα χαμηλά τιμολογιακά επίπεδα στα οποία την έχουμε συνηθίσει».

 

Η Ευρώπη αποτελεί προτεραιότητα για την Coolpad μετά την Κίνα, με τα περισσότερα νέα προϊόντα να κάνουν σύντομα την εμφάνισή τους και στη γειτονιά μας λίγο μετά την επίσημη παρουσίασή τους στην έδρα της εταιρείας. Η περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων της Coolpad στην Ευρώπη, αναμένεται να αποτελέσει κομβική κίνηση στο στρατηγικό στόχο της εταιρείας να εισέλθει στους 5 κορυφαίους κατασκευαστές smartphone στον κόσμο τα επόμενα 3 χρόνια, «ένας δύσκολος αλλά εφικτός στόχος».

 

Όμως οι φιλοδοξίες της Coolpad δεν περιορίζονται μόνο στα κινητά τηλέφωνα, αφού η κατηγορία των wearables είναι μια κατηγορία την οποία κοιτάζει με καλό μάτι η εταιρεία. Και αυτή η κατηγορία σύμφωνα με τον κ. Liu «πλήττεται» από έλλειψη διαφοροποίησης, με την εταιρεία να επιθυμεί να παρουσιάσει ακόμα και διαφορετικά σενάρια χρήσης. Τον Απρίλιο πιθανότατα θα δούμε και μια νέα προσπάθεια της εταιρείας, η οποία έχει στα σχέδιά της την κυκλοφορία ενός εύκαμπτου βραχιολιού με οθόνη όμως που θα στηρίζεται στην τεχνολογία e-ink για κορυφαία αυτονομία που θα κυμαίνεται περίπου στον ένα μήνα.

 

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα προϊόντα που θα δούμε φέτος από την εταιρεία δεν είναι κάποιο smartphone, tablet ή wearable αλλά ειδικά γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας. Αν και ο κ. Liu δε θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες, είναι σαφές ότι η κυκλοφορία τους εντάσσεται σε ένα μεγαλύτερο πλάνο της εταιρείας για παρουσία της ακόμα και σε τόσο εξειδικευμένες κατηγορίες.

 

Τέλος σε ερώτηση για τη σχέση της LeEco με τη Coolpad όπως διαμορφώνεται πλέον μετά τις εξελίξεις του Δεκεμβρίου , ο κ. Liu αναφέρει ότι η εταιρεία του δρα ανεξάρτητα χωρίς να αποκλείεται να δούμε μερικές από τις υπηρεσίες της LeEco όπως αυτές της ενοικίασης ταινιών και streaming μουσικής, να κάνουν την εμφάνισή τους σε μελλοντικά μοντέλα της Coolpad.