Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της IDC, οι πωλήσεις των smartphones στην Ευρώπη, στην Μέση Ανατολή και στην Αφρική έφτασαν τις 83,7 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Αυτό σημαίνει ότι σημείωσαν πτώση 3,3% από έτος σε έτος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Από άποψη συνολικής αξίας, η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη και εκτιμάται σε πωλήσεις $26,8 εκατομμυρίων προ φόρων, και επομένως έχει σημειωθεί μείωση 10% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Η Huawei σημείωσε την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην περιοχή με 66,1% αύξηση στις αποστολές από έτος σε έτος, ακολουθούμενη από την Xiaomi που σημείωσε ανάπτυξη 33%. Οι αποστολές όλων των υπόλοιπων εταιρειών ήταν λιγότερες. Έτσι, οι αποστολές της HMD σημείωσαν μείωση 32,6% και της Apple περίπου 22,73% ενώ και οι αποστολές της Samsung παρουσιάζονται μειωμένες κατά 6,82%. Η τελευταία πάντως παραμένει στην κορυφή της αγοράς με μερίδιο 29,5% ακολουθούμενη από την Huawei με ποσοστό 25,4% και την Apple με ποσοστό 14,7%.

Το μερίδιο της Apple έφτασε στο χαμηλότερη σημείο τη τελευταία πενταετία και επειδή δεν αναμένουμε νέες συσκευές μέχρι το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, το πιθανότερο είναι αυτή η εικόνα να συνεχιστεί και για το δεύτερο τρίμηνο.

IDC.jpg.21f89e8eb8f9eec5ab382eb3093f69fb.jpg

Η Μέση Ανατολή γνώρισε τη μεγαλύτερη μείωση στις αποστολές (18,8%) σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, και παρά την μεγάλη κατά μέσο όρο μείωση στις τιμές των συσκευών. Στην Αφρική, οι αποστολές αυξήθηκαν κατά 6% ενώ στην Ευρώπη τα πράγματα παρέμειναν ως επί το πλείστον απαράλλαχτα. Η μέση τιμή πώλησης των συσκευών στην Δυτική Ευρώπη μειώθηκε ελαφρώς ενώ στάσιμες έμειναν οι τιμές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η IDC προβλέπει πάντως ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα στις πωλήσεις των smartphones λόγω της γενικότερης γεωπολιτικής και εμπορικής αστάθειας αλλά και επειδή οι καταναλωτές παραμένουν με την ίδια συσκευή για μεγαλύτερες περιόδους πια.

GSMArena