Οι αποστολές smartphone έχουν μειωθεί σχεδόν 20% σε ετήσια βάση κατά την πρόσφατη περίοδο των εορτών, καθώς η καταναλωτική ζήτηση υποχωρεί εν μέσω πληθωρισμού και οικονομικής αβεβαιότητας.

Πρόκειται για τη «μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειωθεί ποτέ σε ένα μόνο τρίμηνο», σύμφωνα με την IDC, και συνέβαλε στο να έχουμε το 2022 τις χαμηλότερες ετήσιες αποστολές smartphones από το 2013.

Ενώ υπήρξε και πάλι η αποστολή 1,21 δισεκατομμυρίων smartphones το 2022, οι αποστολές κατά τη διάρκεια του τόσο σημαντικού τελευταίου τριμήνου της χρονιάς ήταν στην πραγματικότητα μειωμένες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο για πρώτη φορά στην ιστορία. «Ποτέ δεν έχουμε δει τις αποστολές στο τρίμηνο των εορτών να είναι χαμηλότερες από το προηγούμενο τρίμηνο», λέει η Nabila Popal, διευθύντρια ερευνών στην IDC. «Ωστόσο, η εξασθενημένη ζήτηση και τα υψηλά αποθέματα ανάγκασαν τους πωλητές να μειώσουν δραστικά τις αποστολές».

Οι κατασκευαστές είναι προσεκτικοί με τις αποστολές σύμφωνα με την IDC, με τις πωλήσεις και τις προωθητικές ενέργειες κατά τη διάρκεια των εορτών να αφορούν τα  υπάρχοντα αποθέματα και όχι τυχόν νέες αποστολές. Όλα αυτά υποδηλώνουν την ασθενέστερη ζήτηση των καταναλωτών και το γεγονός ότι τα σύγχρονα smartphones έχουν φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο ολοκλήρωσης με ελάχιστες ουσιαστικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια, με τα παλαιότερα μοντέλα να κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους.

Στα ευρήματα της IDC είναι η αναμονή έως και 40 μήνες μέχρι κάποιος να προχωρήσει σε αλλαγή του smartphone του, κάτι που γίνεται  «στις περισσότερες μεγάλες αγορές». Την τάση αυτή τη βλέπουμε εδώ και χρόνια, με την AT&T και τη Verizon να προειδοποιούν το 2019 ότι τα ποσοστά αναβάθμισης είχαν φτάσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο χάρη στους λιγότερους πελάτες που αντικαθιστούν τις συσκευές τους. Η αγορά smartphone έχει ωριμάσει και κορεστεί σε πολλές χώρες και υπάρχουν λιγότεροι λόγοι για να αναβαθμίζετε στο πιο πρόσφατο smartphone κάθε δύο χρόνια.

Ενώ οι αποστολές όλων των κορυφαίων κατασκευαστών smartphone είναι μειωμένες σε ετήσια βάση, η Apple διατηρεί την πρώτη θέση με τη Samsung στη δεύτερη θέση. Και οι δύο είδαν τις αποστολές να πέφτουν περίπου 15 % σύμφωνα με την IDC, κάτι που πιθανότατα θα δούμε να αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματα της Apple την επόμενη εβδομάδα. Η Samsung προειδοποίησε πρόσφατα για πτώση των κερδών της, αφού η ζήτηση για ηλεκτρονικές συσκευές παρουσιάζει πτώση το τελευταίο τρίμηνο.

Μια ασθενέστερη αγορά κινητών τηλεφώνων μπορεί να μην είναι καλή για τους γίγαντες του κλάδου όπως τη Samsung και την Apple, αλλά θα μπορούσε να είναι καλή για τους καταναλωτές που αναζητούν προσφορές. «Οι καταναλωτές μπορεί να βρουν ακόμα πιο γενναιόδωρες προσφορές ανταλλαγής και προσφορές που θα συνεχίσουν και το 2023, καθώς η αγορά θα σκεφτεί νέες μεθόδους για να προωθήσει αναβαθμίσεις και να πουλήσει περισσότερες συσκευές, ειδικά κορυφαία μοντέλα ναυαρχίδες», αναφέρει ο Anthony Scarsella, διευθυντής ερευνών στην IDC. 

  • Like 6