Το κατακερματισμένο τοπίο των εφαρμογών μηνυμάτων για smartphones αποτελεί εδώ και πολύ καιρό ένα οδυνηρό θέμα για όσους επιθυμούν να επικοινωνούν σε διάφορες πλατφόρμες.

Τώρα, μια φιλόδοξη νεοσύστατη επιχείρηση με το όνομα Beeper πιστεύει ότι έχει βρει τη λύση για να γεφυρώσει απρόσκοπτα το χάσμα μεταξύ iOS και Android. 

Με την εφαρμογή Beeper Mini, η εταιρεία προχώρησε σε επιτυχημένο reverse engineering του κλειστού πρωτοκόλλου iMessage της Apple, κάτι που επιτρέπει στην εφαρμογή  να ενσωματώσει εγγενώς για πρώτη φορά την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ διαφορετικών πλατφορμών, χωρίς πολύπλοκες παρακάμψεις και με ασφάλεια.

Λειτουργώντας ουσιαστικά ως ένας πλήρως εξοπλισμένος iMessage client, το Beeper Mini παρέχει στους χρήστες Android τη δυνατότητα να έχουν τα προνόμια που συνήθως είναι αποκλειστικά για τους κατόχους iPhone. Με μια λογική μηνιαία συνδρομή ύψους 1,99 δολαρίων, οι χρήστες μπορούν να απολαμβάνουν μια αυθεντική εμπειρία iMessage ανεξάρτητα από το λειτουργικό σύστημα του smartphone τους. 

Πέρα από την απλή μετάδοση μηνυμάτων, το Beeper Mini αναπαράγει το περιβάλλον εργασίας του iMessage με λειτουργίες που καλύπτουν επιλογές οπτικής επικοινωνίας, αποδείξεις ανάγνωσης, αντιδράσεις tapback, ομαδικά μηνύματα, δυνατότητες κοινής χρήσης πολυμέσων και πολλά άλλα. Το Beeper το επιτυγχάνει αυτό χωρίς να μεσολαβούν άλλοι servers  που κινδυνεύουν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα.

image.png.5829732e064114169eeef8474c55d5ef.png

Αντίθετα, χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο με κλειδιά αποκρυπτογράφησης που αποθηκεύονται αποκλειστικά στη συσκευή. Η εταιρεία δηλώνει ότι δεν έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο των μηνυμάτων, αν και παραδέχεται ότι εκκρεμούν ακόμη πλήρως διαφανείς έλεγχοι ασφαλείας τρίτων. Παρ' όλα αυτά, η μεθοδική τεκμηρίωση των ιδιόκτητων προσεγγίσεων της Beeper και η ανάπτυξη ανοικτού κώδικα εμπνέουν εμπιστοσύνη.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε μια κατάλληλη στιγμή, καθώς οι καταναλωτές Android επιθυμουν όλο και περισσότερο την απρόσκοπτη συνδεσιμότητα που παρέχει το iMessage στους κατόχους συσκευών της Apple. Προηγούμενες προσπάθειες έχουν αποτύχει, όπως η αμφισβητούμενη προσπάθεια της Sunbird, η οποία ανέστειλε πρόσφατα τις δραστηριότητές της, εκθέτοντας την εταιρεία κατασκευής smarphone Nothing, που λίγες μέρες πριν προσπάθησε να δημιουργήσει δημοσιότητα με το θέμα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Beeper, Eric Migicovsky, δεν είναι άγνωστος στη γεφύρωση τεχνολογικών διαφορών. Ως ιδρυτής της πρωτοπόρου εταιρείας κατασκευής έξυπνων ρολογιών Pebble, η επιτυχία του στο παρελθόν αποδεικνύει παρόμοια φιλόδοξη σκέψη. Με άφθονη χρηματοδότηση από έμπειρους επενδυτές και μια αυξανόμενη λίστα αναμονής των πρώτων χρηστών, η Beeper φαίνεται ότι δεν αποτελεί μια απλή προσπάθεια στο χώρο.

Παραμένει πάντα ερωτηματικό η απάντηση της Apple στην ύπαρξη του Beeper Mini.. Ενώ ο Migicovsky πιστεύει ότι οι διατάξεις του Digital Millennium Copyright Act προστατεύουν την αντίστροφη μηχανική για σκοπούς διαλειτουργικότητας, δεν μπορεί να αποκλειστεί η νομική δράση από το στρατό των δικηγόρων της Apple. 

Ωστόσο, δεδομένου του ρυθμιστικού ελέγχου της ίδιας της Apple όσον αφορά τις αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές και το gatekeeping, μαζί με τη δυναμική στην Ευρώπη προς την κατεύθυνση της υποχρεωτικής διαλειτουργικότητας των συνομιλιών, ο χρόνος φαίνεται ώριμος για την άφιξη του Beeper Mini.
 

  • Like 4