Ένα κοινό εργοστάσιο θα μπορούσε να βοηθήσει στην παραγωγή περισσότερων φωτογραφικών μηχανών και αυτοκινήτων.

Η παγκόσμια έλλειψη τσιπ μπορεί σύντομα να φέρει και κάποιες απροσδόκητες συνεργασίες στην Ιαπωνία. Όπως αναφέρει το Reuters, πηγές της ιστοσελίδας Nikkei ισχυρίζονται ότι η Sony και η TSMC εξετάζουν την από κοινού δημιουργία ενός εργοστασίου ημιαγωγών στο δυτικό νομό Kumamoto της Ιαπωνίας. Η TSMC θα είχε τον πλειοψηφικό έλεγχο, σύμφωνα με τις πηγές, αλλά το εργοστάσιο θα λειτουργούσε σε έκταση που κατέχει η Sony κοντά στο εργοστάσιο που κατασκευάζει αισθητήρες εικόνας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ιαπωνική κυβέρνηση θα καλύψει το ήμισυ της επένδυσης των $7 δισεκατομμυρίων.

Το εργοστάσιο θα παρέχει τσιπ για κάμερες, αυτοκίνητα αλλά και για άλλους σκοπούς. Για το συγκεκριμένο project ενδιαφέρον έχει δείξει και η Denso, εταιρεία κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Εάν το έργο προχωρήσει, το εργοστάσιο θα λειτουργήσει έως το 2024. Η Sony και η TSMC αρνήθηκαν να σχολιάσουν, αν και η TSMC είχε προηγουμένως δηλώσει ότι επανεξετάζει ενεργά κάποια σχέδιά της για μία τέτοια προσπάθεια.

Βέβαια, ένα κοινό εργοστάσιο δεν αποτελεί έκπληξη. Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι η παγκόσμια έλλειψη τσιπ θα διαρκέσει έως το 2023, και αυτό μόνο αν η ζήτηση δεν αυξηθεί ταχύτερα από την προβλεπόμενη. Ένα κοινό εργοστάσιο θα βοηθήσει τη Sony, την TSMC και την τεχνολογική βιομηχανία της Ιαπωνίας να ανακάμψουν από την έλλειψη ενώ πιθανότατα θα προσφέρει και μεγαλύτερη σταθερότητα. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως και μία αντισταθμιστική λύση, καθώς Ιαπωνία, Sony και TSMC δεν θα χρειάζεται να ανησυχούν για τις εντάσεις Κίνας-ΗΠΑ που απειλούν την παραγωγή στην Ταϊβάν.

Το εργοστάσιο θα είναι ενδεχομένως έτοιμο την κατάλληλη στιγμή. Τα υψηλής τεχνολογίας ημιαυτόνομα αυτοκίνητα ίσως είναι κάτι το συνηθισμένο έως το 2024 και δεν είναι μυστικό ότι οι κάμερες παίζουν καθοριστικό ρόλο ακόμη και στην αγορά των οικονομικότερων smartphone. Ένα νέο εργοστάσιο θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή πορεία αυτών των τεχνολογιών.

  • Like 1