Αν και όπως πρόσφατα επιβεβαιώθηκε ότι οι τιμές των συμβατικών σκληρών δίσκων πέφτουν με πολύ αργούς ρυθμούς, στην αντίπερα όχθη, οι τιμές των SSD σκληρών δίσκων μειώθηκαν στο μισό σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο. Για την ακρίβεια σύμφωνα με αναφορά του Tech Report, από το 2011 παρατηρήθηκε πτώση των τιμών των SSD δίσκων κατά 46%.

Η πτωτική πορεία των τιμών περιλαμβάνει όλες τις χωρητικότητες από τις πιο γνωστές εταιρείες όπως την OCZ, την Crucial, τη Samsung, τη Corsair αλλά και την Intel. Για παράδειγμα το Vertex 3 της OCZ είναι ένα από τα μοντέλα με τη μεγαλύτερη πτώση τιμής, η οποία φτάνει το 50 - 73% ανάλογα με τη χωρητικότητα, ενώ η σειρά 320 της Intel φαίνεται να παρουσιάζει μη μεταβαλλόμενη τιμολογιακή πολιτική.

 

costper.gif

 

Η εξήγηση για τις παραπάνω πτώσεις τιμών αποδίδεται στο γεγονός ότι η τεχνολογία των SSD σκληρών δίσκων έχει γίνει περισσότερο προσβάσιμη στο ευρύ καταναλωτικό κοινό. Επίσης υπάρχει και τεχνικό κομμάτι που τις δικαιολογεί: κάθε SSD σκληρός δίσκος διαθέτει ένα chip ελεγκτή το οποίο δεν παράγεται από τις κατασκευάστριες εταιρείες αλλά από τρίτες. Οι περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν τα ίδια chip σε διαφορετικά προϊόντα, κάτι που στρέφει τον ανταγωνισμό στις μειώσεις τιμών. Η σειρά 320 της Intel που παρουσίασε τη μικρότερη πτωτική πορεία στις τιμές της κάνει χρήση ενός διαφορετικού controller της ίδιας της εταιρείας.

 

Link.png Site: arstechnica.com