Κάποτε, το όνομα της Plextor ήταν από τα πλέον αναγνωρίσιμα και εμβληματικά ονόματα στον χώρο των μονάδων -και μέσων- αποθήκευσης. Σήμερα, η εταιρεία που σύνδεσε το όνομα της με την υψηλή απόδοση και ποιότητα ανακοίνωσε ότι τερματίζει τη λειτουργία και τις δραστηριότητες της. 

Η μητρική εταιρεία Kioxia αποφάσισε να αποσύρει το εμπορικό σήμα Plextor για τις μονάδες solid state drive της (SSD). Αντ’ αυτού θα ξεκινήσει να πουλά τα συγκεκριμένα προϊόντα με την επωνυμία SSSTC (Solid State Storage Technology Corporation) στο μέλλον. Η συγκεκριμένη κίνηση από την Kioxia έρχεται μετά την εξαγορά της Plextor και όλης της επιχείρησης SSD της τότε μητρικής της εταιρείας Lite-On το 2019. Έκτοτε, η Plextor δυσκολεύτηκε να συμβαδίσει με τις νέες τεχνολογίες αποθήκευσης. Με τη διάθεση των νέων ελεγκτών PCIe Gen. 4 και PCIe Gen. 5  η Plextor απέτυχε να αξιοποιήσει τις νέες πλατφόρμες για solid state drives νέας γενιάς Phison και InnoGrit και προτίμησε να παραμείνει με τους ελεγκτές της Marvell, οι οποίοι όμως είχαν μείνει πίσω από τον ανταγωνισμό.  

Πλέον, οι SSSTC και Kioxia θα εστιάσουν αυστηρά στην αγορά των solid state drives για επιχειρήσεις, κέντρα δεδομένων και βιομηχανικές εφαρμογές και όχι στην καταναλωτική αγορά. Η ιστοσελίδα της Plextor ανακατευθύνει ήδη τους χρήστες που θα την επισκεφτούν στην ιστοσελίδα SSSTC.com, δεν παραθέτει πλέον δίσκους για υπολογιστές/ clients. Οι σημερινοί κάτοχοι SSD της Plextor θα εξακολουθήσουν πάντως να λαμβάνουν υποστήριξη εντός εγγύησης και υπηρεσίες RMA ωστόσο δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν νέες μονάδες αποθήκευσης με την επωνυμία της Plextor. 

Στην 30χρονη ιστορία της, η Plextor σύνδεσε το όνομα της κυρίως με τις εξαιρετικής ποιότητας και αντοχής μονάδες αναπαραγωγής/ εγγραφής οπτικών δίσκων CD/DVD και αργότερα με τις μονάδες SSD υψηλής απόδοσης. Όπως όμως έγινε και με την OCZ μετά την εξαγορά της από την Toshiba, το όνομα Plextor θα περάσει πλέον στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Όπως όμως έχει αποδειχτεί αμέτρητες φορές στον ταχέως εξελισσόμενο κλάδο της τεχνολογίας, η επιβίωση των εταιρειών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ικανότητά τους να υιοθετούν νέες τεχνολογίες αιχμής. 
 

  • Sad 52