Σύμφωνα με αναλυτές της IDC η παγκόσμια αγορά ταμπλετών θα σημειώσει πτώση αυτή τη χρονιά, λόγω του κορεσμού και της υιοθέτησης κινητών τηλεφώνων με μεγάλη οθόνη, ή όπως αλλιώς ονομάζονται, των phablets.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως η αγορά ταμπλετών θα αυξηθεί φέτος μόνο 12,1%, υπολογίζοντας περίπου να φτάσει τα 245,4 εκατομμύρια τεμάχια ανα χρόνο, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά που είχε παρουσιάσει αύξηση 51,8%.

 

Ο αναλυτής της IDC, Tom Mainelli, μας εξηγεί πως δύο είναι οι λόγοι που η αγορά ταμπλετών υποχωρεί. Πρώτον, επειδή οι καταναλωτές κρατούν τα ακριβά tablet που αγόρασαν για πολύ περισσότερο καιρό απ'όσο αναμένονταν αρχικά και όταν αγοράσουν καινούργιο τότε το ήδη υπάρχων περνάει στα χέρια ενός μέλους της οικογένειας.

Ο δεύτερος λόγος είναι η αυξανόμενη άνοδος των phablets, δηλαδή κινητών τηλεφώνων με οθόνη μεγαλύτερη απο 5,5 ίντσες, τα οποία είναι ικανοποιητικά πλέον για να εκτελέσουν "βαριές" εργασίες και κατά συνέπεια η αγορά των tablets περνάει σε δεύτερη μοίρα και με χαμηλότερο κόστος.

 

Το μερίδιο των phablet απο τις συνολικές πωλήσεις smartphones που είχαν αγοραστεί στο πρώτο τρίμηνο του 2013 είχε φτάσει το 4,3% σε σχέση με τις αρχές του 2014 που έφτασε το 10,5%.

Ο Jitesh Ubrani της IDC, υποστηρίζει πως οι καταναλωτές αναζητούν ταμπλέτες και συσκευές με μεγαλύτερες οθόνες καθώς η επιστροφή σε αυτές θα σηματοδοτήσει μια αύξηση περίπου 50% υψηλότερη σε σχέση με τα μοντέλα μικρότερων διαστάσεων.

 

Σε προηγούμενη αναφορά της η IDC επισημαίνει πως οι αγορές ταμπλετών, συμπεριλαμβανομένων και των υβριδικών υπολογιστών, έφτασε σε σύνολο τα 50,4 εκατομμύρια τεμάχια για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ποσοστό 3,9% υψηλότερο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρισυ και 35,7% χαμηλότερο απο τη περσινή περίοδο διακοπών, συμπεριλαμβάνοντας και το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

 

Link.png Site: Ndtv