Σε μία προσπάθεια να βοηθήσει στη μείωση της κόπωσης και στη προστασία των ματιών από την καθημερινή χρήση συσκευών, η εταιρεία TCL πριν από δύο περίπου χρόνια ανακοίνωσε την τεχνολογία NXTPAPER και την επόμενη χρονιά την βελτίωσε περαιτέρω με τη 2η γενιά της.

Η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε από την εταιρεία κυρίως στα tablets και στους φορητούς υπολογιστές της, δηλαδή σε συσκευές που έχουμε συνδέσει με την ψυχαγωγία, την παραγωγικότητα, την πολύωρη κατανάλωση περιεχομένου και το διάβασμα. Στην προϊοντική σελίδα του NXTPAPER 11, η εταιρεία αναφέρει για την τεχνολογία: «Απολαύστε φωτεινά και ζωντανά χρώματα σε μια οθόνη με υφή χαρτιού που είναι 150% φωτεινότερη από την προηγούμενη γενιά. Η ολοκαίνουργια και καινοτόμος οπτική τεχνολογία NXTPAPER 2.0 προσφέρει ανώτερη αίσθηση προβολής e-book με φωτεινότητα που δεν κουράζει τα μάτια και αρμονικούς χρωματικούς τόνους. Η ειδική κατασκευή σε επίπεδο υλικού για χαμηλότερη μπλε ακτινοβολία μειώνει τα προβλήματα όρασης και την καταπόνηση των ματιών κατά την παρατεταμένη ανάγνωση. Είτε παρακολουθείτε ταινίες, παίζετε παιχνίδια ή κάνετε βιντεοκλήσεις, τα πάντα δείχνουν εξαιρετικά καθαρά στην οθόνη με λειτουργία Eye Comfort».

Η 2η γενιά της τεχνολογίας NXTPAPER βρίσκεται ακόμα σε λίγες συσκευές της εταιρείας, σε τρία tablets και έναν convertible φορητό υπολογιστή, ωστόσο από φέτος θα βρίσκεται για πρώτη φορά και σε κινητά, στα TCL 40 NXTPAPER και TCL 40 NXTPAPER 5G που σε αντίθεση με όσα υποδηλώνουν οι ονομασίες τους, έχουν περισσότερες διαφορές από την ύπαρξη ή όχι συνδεσιμότητας 5G.

TCL 40 NXTPAPER

Το πρώτο από τα δύο μοντέλα που ανακοίνωσε η γνωστή Κινέζικη εταιρεία είναι το TCL 40 NXTPAPER το οποίο θυμίζει αρκετά τη συσκευή που είδαμε σε πρωτότυπη μορφή στην περασμένη CES. Η συσκευή διαθέτει οθόνη LCD 6,78" με ρυθμό ανανέωσης 90Hz, ανάλυση FHD+ και αναλογία πλευρών 20,5:9.

TCL 40 NXTPAPER_1.jpg

Την οθόνη συνοδεύει μία ειδική λειτουργία «e-reader» που ενεργοποιεί τη λειτουργία κλίμακας του γκρι για το UI διευκολύνοντας την ανάγνωση και βοηθώντας με την κόπωση των ματιών. Η οθόνη λειτουργεί άψογα σε συνδυασμό με γραφίδα και για αυτό η εταιρεία διαθέτει μία ειδική, προαιρετική θήκη που περιλαμβάνει τη γραφίδα T-Pen ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν σημειωματάριο. Η τεχνολογία οθόνης επίσης επιτρέπει στο τηλέφωνο να ρυθμίζει τη θερμοκρασία χρώματος της οθόνης ανάλογα με το φως του περιβάλλοντος.

TCL 40 NxtPaper_3.webp

Η εμπειρία θέασης αποκτά, σύμφωνα με την εταιρεία, κινηματογραφική… διάσταση σε συνδυασμό με τα στερεοφωνικά ηχεία με τεχνολογία DTS 3D Boom Sound. Στη διάθεση του χρήση βρίσκεται επίσης και μία υποδοχή 3.5mm για τη σύνδεση ακουστικών.

Στο εσωτερικό του TCL 40 NXTPAPER υπάρχει το οκταπύρηνο Helio G88 της MediaTek σε συνδυασμό με 8 GB RAM (η μνήμη μπορεί να διπλασιαστεί με έως και 8 GB εικονικής μνήμης) και 256 GB επεκτάσιμου αποθηκευτικού χώρου (προσφέρεται μία ξεχωριστή υποδοχή microSD πέρα από τις δύο υποδοχές για ισάριθμες κάρτες nanoSIM που διαθέτει).

TCL 40 NxtPaper_2.webp

Η εμπρόσθια κάμερα βασίζεται σε έναν αισθητήρα 32 MP (1/3,45”, εικονοστοιχεία 0,65μm) ενώ στο πίσω μέρος υπάρχουν τρεις κάμερες που αποτελούνται από την κύρια μονάδα 50 MP (1/2,76”, εικονοστοιχεία 0,64μm, μία υπερευρυγώνια κάμερα 5 MP (FoV 115°) και μια μονάδα macro που βασίζεται σε αισθητήρα 2 MP. Τόσο η κύρια όσο και η εμπρόσθια μπορούν να καταγράφουν βίντεο 1080p στα 30 fps. Το TCL 40 NXTPAPER ενσωματώνει μπαταρία 5.010 mAh και υποστηρίζει ταχεία φόρτιση 33 W (USB-PD 3.0) με τον φορτιστή να συμπεριλαμβάνεται στη συσκευασία. Χάρη σε αυτές τις προδιαγραφές, η μπαταρία φορτίζει σε ποσοστό 50% σε περίπου μισή ώρα ενώ η πλήρης φόρτιση διαρκεί 100 λεπτά. Το κόστος του TCL 40 NXTPAPER στην Ευρωπαϊκή αγορά αναμένεται να κυμαίνεται κοντά στα €209 και στη χώρα μας θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο.

TCL 40 NXTPAPER 5G

Αν και είχαμε την εντύπωση ότι το TCL 40 NXTPAPER 5G θα είναι ακριβώς όμοιο και με διαφορά στο SoC ή έστω στο ενσωματωμένο modem, πρόκειται για ένα αρκετά διαφορετικό κινητό, με την έννοια ότι διαθέτει ακόμα και διαφορετικής διάστασης οθόνη.

image.jpeg.50e3f600d4442920de54b3fbe25a6b53.jpeg

 

Η οθόνη, όπως και στην περίπτωση της προηγούμενης συσκευής διαθέτει επίσης τεχνολογία άνεσης/ προστασίας για τα μάτια με μειωμένες εκπομπές μπλε φωτός, αλλά αυτή τη φορά συνδυάζεται με τεχνολογία 5G. Η οθόνη πάντως διαθέτει μικρότερη διαγώνιο 6,6” και υποστηρίζει ανάλυση HD+ με αναλογία πλευρών 20:9. Εξακολουθεί πάντως να υποστηρίζει ρυθμό ανανέωσης 90 Hz, ρύθμιση της θερμοκρασίας χρώματος αλλά και τη γραφίδα T-Pen.  

 

Στο εσωτερικό της συσκευής βρίσκεται το MediaTek Dimensity 6020 SoC σε συνδυασμό με 6GB RAM -που μπορεί να διπλασιαστεί αξιοποιώντας μία τεχνολογία εικονικής μνήμης- και 256GB επεκτάσιμου αποθηκευτικού χώρου (σε αυτή τη περίπτωση, η κάρτα μνήμης microSD θα πρέπει να πάρει τη θέση μίας από τις δύο κάρτες nanoSIM που δέχεται η συσκευή καθώς η υποδοχή είναι «shared»). Η μπαταρία της συσκευής έχει χωρητικότητα 5.000 mAh και υποστηρίζει γρήγορη φόρτιση 15 W. Η έκδοση 5G εξακολουθεί να διαθέτει τριπλή κάμερα στο πίσω μέρος με μία κύρια μονάδα 50 MP (1/2,76", εικονοστοιχεία 0,64μm), μία κάμερα macro 2MP και έναν αισθητήρα βάθους 2MP. Η εμπρόσθια κάμερα βασίζεται σε αισθητήρα 8 MP. Η μπροστινή και η πίσω κάμερα υποστηρίζουν εγγραφή βίντεο 1080p στα 30fps ωστόσο σε σχέση με το TCL 40 NXTPAPER διαθέτει ένα ηχείο ενώ απουσιάζει το δεύτερο ηχείο.

Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν αισθητήρες δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλήκτρο ενεργοποίησης/ απενεργοποίησης ενώ «τρέχουν» την πλέον έκδοση του NXTPAPER UI που βασίζεται στο Android 13. Το TCL 40 NXTPAPER 5G θα στοιχίζει στην Ευρωπαϊκή αγορά περίπου €249 όταν κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο.

  • Like 6