Η 2η έκδοση του USB 4 υπόσχεται εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες μεταφοράς με το USB Promoter Group να υποστηρίζει ότι θα προσφέρει έως 80Gbps, δηλαδή διπλάσιες από την απλή έκδοση του USB 4 ή ακόμα και του Thunderbolt 4.

Οι προδιαγραφές του USB Implementers Forum (USB-IF), που είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη του ίδιου του προτύπου, δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί ωστόσο οι λεπτομέρειες που έδωσε στη δημοσιότητα μέσω ενός Δελτίου Τύπου το USB Promoter Group, το οποίο αποτελείται από εταιρείες όπως η Intel, η Apple, η Microsoft, η HP και η Texas Instruments μας δίνουν μία ιδέα για τις δυνατότητες του νέου πρότυπου. Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου, τα καλώδια USB 4 version 2.0 θα χρησιμοποιούν την υποδοχή USB-C, κάτι που είναι αναμενόμενο. Αυτό που δεν περιμέναμε είναι πόσο γρήγορο θα είναι το νέο πρότυπο: «Τα βασικά χαρακτηριστικά της ενημερωμένης λύσης USB4 περιλαμβάνουν: Λειτουργία έως 80 Gbps, με βάση μία νέα αρχιτεκτονική σε φυσικό επίπεδο, αξιοποιώντας τόσο ενεργά καλώδια USB Type-C 80 Gbps οι προδιαγραφές των οποίων καθορίστηκαν πρόσφατα όσο και τα υπάρχοντα παθητικά καλώδια USB Type-C 40 Gbps». 

Ο Joe Balich, εκπρόσωπος του USB-IF, επιβεβαίωσε ότι αν κάποιος σήμερα επισκεφτεί αυτή την ώρα ένα κατάστημα και αγοράσει ένα καλώδιο USB 4 με ονομαστική ταχύτητα 40 Gbps, θα μπορούσε να προσφέρει διπλάσια ταχύτητα στο μέλλον, και αυτό πραγματικά είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του προτύπου USB ήταν πάντα η συμβατότητα προς τα πίσω (και το USB 4 version 2 δεν αποτελεί εξαίρεση) ωστόσο το να έχεις τη δυνατότητα να χρησιμοποιείς το ίδιο καλώδιο για να αξιοποιήσεις της δυνατότητες της νεότερης προδιαγραφής είναι το κάτι άλλο.

Ο κ. Joe Balich δεν εξήγησε πως είναι δυνατό κάτι τέτοιο από τεχνικής άποψης, ωστόσο είπε ότι «το συγκεκριμένο όφελος ήταν προαπαιτούμενο όταν αναπτύχθηκε η νέα προδιαγραφή, αλλά οι λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται σηματοδότηση 80 Gbps θα αποκαλυφθούν μόλις δημοσιευτεί η τελική προδιαγραφή». Λογικά, περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση της προδιαγραφής πριν από τα συνέδρια προγραμματιστών USB DevDays που έχουν προγραμματιστεί στις 1 και 2 Νοεμβρίου στο Seattle των Ηνωμένων Πολιτειών και στις 15 και 16 Νοεμβρίου στη Seoul στη Ν. Κορέα.

Σύμφωνα με το USB Promoter Group, το οποίο όπως αναφέραμε αποτελείται από εταιρείες όπως η Intel, η Apple, η Microsoft, η HP και η Texas Instruments, οι προδιαγραφές USB-C και power delivery θα ενημερωθούν για να «επιτρέψουν αυτό το υψηλότερο επίπεδο απόδοσης (στη μεταφορά) δεδομένων». Η προδιαγραφή USB 4 version 2.0 προφανώς θα περιλαμβάνει επίσης ενημερώσεις για ακόμα καλύτερες ταχύτητες όταν χρησιμοποιείται για παράδειγμα καλώδιο USB 3.2 -με το USB Promoter Group να υπόσχεται ταχύτητες υψηλότερες από 20 Gbps -καθώς και βελτιωμένη υποστήριξη DisplayPort και PCIe, καθώς θα χρησιμοποιείται η πιο πρόσφατη έκδοση των συγκεκριμένων προτύπων (η 1η έκδοση του USB 4 για παράδειγμα επιτρέπει μόνο τη χρήση DisplayPort 1.4a για "tunneling" ή όταν μεταφέρει σήμα DisplayPort και USB ταυτόχρονα).

Γιατί όμως αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί η ονομασία USB 4 version 2.0 για το πρότυπο όταν έχουν τέτοιο άλμα απόδοσης σε σύγκριση με την 1η έκδοση του; Με τέτοιο άλμα απόδοσης δεν θα έπρεπε καλύτερα να το είχαν ονομάσει USB 5; Το USB 3.2 έχει ήδη προκαλέσει αρκετή σύγχυση στους χρήστες: έχουμε τα USB 3.2 Gen 1 (ουσιαστικά το αρχικό USB 3.0), USB 3.2 Gen 2, USB 3.2 Gen 1×2 και USB 3.2 Gen 2×2 (που προσφέρει ταχύτητες έως και 20 Gbps). Με το USB 4 πήγαν να απλοποιηθούν τα πράγματα κατά κάποιο τρόπο καθώς έμοιαζε σε επίπεδο προδιαγραφής με το Thunderbolt 3 ωστόσο από ότι φαίνεται επιστρέφουμε σε ονοματολογία που ενδεχομένως θα προκαλέσει σύγχυση πάλι. Από ότι φαίνεται δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.

  • Like 1
  • Thanks 1
  • Confused 2