Οι κυβερνοεγκληματίες που εισέβαλαν στα κεντρικά συστήματα της δημοφιλούς εταιρείας κατασκευής μέσων αποθήκευσης Western Digital στις αρχές του μήνα ζητούν τώρα λύτρα για να μην διαρρεύσουν terabytes δεδομένων που έκλεψαν στην επίθεση.

Στις αρχές Απριλίου, η γνωστή εταιρεία ανέφερε ένα «περιστατικό δικτυακής ασφάλειας» στο οποίο κάποιος παράγοντας απειλής κατάφερε να παρακάμψει τα μέτρα ασφαλείας και να παραβιάσει «ορισμένα από τα συστήματα της εταιρείας». Πέρα από το παραπάνω, η Western Digital δεν έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες όπως ποιοι ήταν οι παράγοντες απειλής, πως κατάφεραν να εισέλθουν στα συστήματά της ή αν απέκτησαν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα εργαζομένων, συνεργατών ή πελατών της.

Αμέσως μετά, οι επιτιθέμενοι επικοινώνησαν με την εταιρεία και αποπειράθηκαν να την εκβιάσουν. Υποσχέθηκαν ότι δεν θα διαρρεύσουν τα δεδομένα με έκλεψαν και δεν θα αποκαλύψουν τη μέθοδο που χρησιμοποίησαν για την παραβίαση της περιμετρικής άμυνας της εταιρείας με αντάλλαγμα ένα μεγάλο αντίτιμο. Επειδή ωστόσο η Western Digital δεν απάντησε στο αίτημα τους, οι κυβερνοεγκληματίες επικοινώνησαν με μέσα ενημέρωσης, με στόχο να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στα στελέχη της εταιρείας. Εκπρόσωποι της κυβερνοεγκληματικής ομάδας επικοινώνησαν με την ιστοσελίδα TechCrunch στις αρχές της εβδομάδας και μοιράστηκαν στιγμιότυπα οθόνης και ορισμένα αρχεία για να αποδείξουν την αυθεντικότητα των ισχυρισμών τους. Αν και η ιστοσελίδα TechCrunch αντιμετώπισε με καχυποψία όσα μοιράστηκε μαζί της η κυβερνοεγκληματική ομάδα, εντούτοις δήλωσε ότι τα αρχεία ήταν ψηφιακά υπογεγραμμένα με το πιστοποιητικό υπογραφής κωδικού της WD, οι αριθμοί τηλεφώνου -και που ενεργοποιούσαν τηλεφωνητές- ανήκαν σε στελέχη της WD και τα στιγμιότυπα οθόνης από ομαδικές συνομιλίες/κλήσεις έδειχναν ότι ένας από της συμμετέχοντες ήταν ο «υπεύθυνος ασφάλειας πληροφοριών της Western Digital».

Όταν οι hackers προσέγγισαν τα στελέχη της WD δεν έλαβαν την απάντηση που περίμεναν: «Θέλω να τους δώσω την ευκαιρία να πληρώσουν, αλλά εκείνοι που απαντούν στις κλήσεις[…] τους έχουν καλέσει πολλές φορές. Δεν απαντούν και όταν το κάνουν απλώς ακούν στην άλλη άκρη της γραμμής και στη συνέχεια κλείνουν το τηλέφωνο» είπε εκπρόσωπος της κυβερνοεγκληματικής ομάδας στην ιστοσελίδα TechCrunch. Ακόμη και όταν έγινε επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα στελέχη της εταιρείας παρέμειναν σιωπηλά. 

Ο εκπρόσωπος της Western Digital, Charlie Smalling δήλωσε στην ιστοσελίδα TechCrunch ότι η εταιρεία δεν θέλει να σχολιάσει ή να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς του παράγοντα απειλής. Δεν ήθελε επίσης να συζητήσει σχετικά με τον όγκο ή τον τύπο των δεδομένων που κλάπηκαν, ούτε αν ήρθε σε επαφή ή όχι με τους εισβολείς, ούτε αν χρησιμοποιήθηκε κάποιο κακόβουλο λογισμικό για την παραβίαση των συστημάτων της εταιρείας. «Μπορώ να πω ότι ανακαλύψαμε ευπάθειες εντός της υποδομής τους που μας επέτρεψαν να αποκτήσουμε πρόσβαση στον παγκόσμιο διαχειριστή του Azure τους» δήλωσε ο hacker στο TechCrunch. Όσον αφορά τα λύτρα, για περίπου 10 terabytes δεδομένων, οι εισβολείς ζητούν ένα ποσό με «τουλάχιστον οκτώ ψηφία».

  • Like 2