Η εταιρεία ανάπτυξης προγραμμάτων ασφαλείας Sophos έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα έρευνα σχετικά με την παράνομη σύνδεση στο ασύρματο δίκτυο άλλων χρηστών για δωρεάν Internet [κοινώς war driving].

 

Η έρευνα δείχνει ότι το 54% των χρηστών έχει παραδεχτεί ότι έχει εκμεταλλευτεί την ασύρματη πρόσβαση στο Internet άλλων χωρίς την έγκρισή τους. Σύμφωνα με την Sophos, πολλές "σπιτικές" ασύρματες συνδέσεις στο Internet δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας δηλαδή την κρυπτογραφημένη μετάδοση των δεδομένων αλλά και τη θέσπιση ισχυρών κωδικών στον ασύρματο router.

 

Επιπρόσθετα -και παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες συνήθως λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας- εφόσον επιτρέπουν σε κάποιους υπαλλήλους της την τηλεργασία [και την πρόσβαση μέσω VPN] γίνονται αυτόματα και αυτές ευάλωτες.

 

Παρ' όλο που η "υπεξαίρεση" του ασύρματου Internet δεν κάνει κανέναν να νιώθει πως "εγκληματεί", προκαλεί ζημιές στα έσοδα των ISPs. Επιπρόσθετα, επιβαρύνει τον νόμιμο κάτοχο της σύνδεσης [καθώς αυτός δεν απολαμβάνει την ταχύτητα και την ποιότητα σύνδεσης για την οποία πληρώνει].

 

Αναλυτικά στοιχεία της έρευνας της Sophos και των προτάσεών της για την αντιμετώπιση του φαινομένου θα βρείτε στο σχετικό άρθρο του Help Net Security.

 

Source.png Πηγή: news.pathfinder.gr