Το Amazon, το γνωστό διαδικτυακό κατάστημα βρίσκεται στα δικαστήρια με την Φορολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (IRS) σχετικά με ένα φορολογικό νομοσχέδιο και τις επιπτώσεις που αυτό έχει για την ίδια και τις άλλες εταιρείες του χώρου.

Συγκεκριμένα το IRS γνωστοποίησε στο Amazon, τον περασμένο Νοέμβριο, ότι είχε απλήρωτους φόρους για τα οικονομικά έτη του 2005 και 2006, ενώ αμφισβητεί και τις φορολογικές ελαφρύνσεις που έλαβε ως αποτέλεσμα των χαμηλών διαδικτυακών πωλήσεων. Από την άλλη μεριά καλείται να πληρώσει το ποσό των $1.5 δισ. ως πρόσθετους ομοσπονδιακούς φόρους για μια περίοδο περίπου επτά ετών που ξεκινάει από το 2005.

 

Επιπλέον το Amazon πιστεύει ότι η IRS έχει υπερεκτιμήσει την αξία των άυλων περιουσιακών του στοιχείων, όπως λογισμικό, εμπορικά σήματα κτλ. Αυτό, θα επιδράσει αρνητικά και για άλλες εταιρείες του χώρου, πράγμα που σχετίζεται σχεδόν άμεσα με το ύψος του ποσού που αυτές καταβάλλουν ως φόρο.

 

Συγκεκριμένα η IRS ισχυρίζεται ότι το διαδικτυακό κατάστημα λιανικής πώλησης προέβαινε στην τακτική του "transfer pricing", πρακτική κατά την οποία λαμβάνουν χώρα υπερτιμολογήσεις και υποτιμολογήσεις σε διάφορες συναλλαγές μεταξύ μητρικών και θυγατρικών εταιρειών σε διαφορετικές χώρες. Αυτό αποσκοπεί στη συρρίκνωση της φορολογικής επιβάρυνσης ενός πολυεθνικού ομίλου, στην προκειμένη περίπτωση του Amazon, μέσω του καθορισμού μη πραγματικών τιμών στις μεταξύ τους συναλλαγές.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγους μήνες είχε ζητηθεί να δημοσιεύσει τις πωλήσεις και τα συνακόλουθα έσοδα. Αν και αρχικώς αρνήθηκε, έπειτα τα δημοσίευσε, όμως ως εμπιστευτικά. Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο έβγαλε στο φως της δημοσιότητας τα στοιχεία αυτά.

 

Link.png Site: http://www.zdnet.com/amazon-fighting-irs-over-234m-international-tax-bill-in-court-7000009834/[/url]']zdnet.com