Μετά από μια σειρά trailers που περιείχαν αρκετές σκηνές και αποτέλεσαν την αρχή πολλών συζητήσεων για το πως θα "στέκεται" σε σχέση με τις ταινίες του Peter Jackson, τα πρώτα επεισόδια της σειρά LOTR: Rings of Power ανέβηκαν στο Amazon Prime αυτή την εβδομάδα.

Αποτελώντας το θέμα συζήτησης εδώ και εβδομάδες, αρκετοί κριτικοί και θεατές (ανάμεσά τους και οι insomniacs) έχουν βρεθεί γοητευμένοι από το τηλεοπτικό ντεμπούτο της Μέσης Γης. 

Με δύο επεισόδια στο ενεργητικό του, το "Rings of Power" η Amazon ανακοίνωσε ότι η σειρά έχει προσελκύσει περισσότερους από 25 εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο και έχει γίνει η μεγαλύτερη πρεμιέρα στην ιστορία της υπηρεσίας Prime Video. Η επικεφαλής των Amazon Studios, Jennifer Salke, έπλεξε το εγκώμιο των δημιουργών της σειράς Patrick McKay και JD Payne, αναφέροντας για την επιτυχία της σειράς «ότι είναι πολύ όμορφο το γεγονός ότι οι ιστορίες του Tolkin... μας οδήγησαν σε αυτή την περήφανη στιγμή».

Αλλά με τα καλά νέα, πρέπει να έρθουν και τα κακά. Συγκεκριμένα, καθώς η Amazon απολαμβάνει την επιτυχία του Rings of Power, ανέστειλε αρχικά τις κριτικές για τη σειρά στο Rotten Tomatoes για τις επόμενες 72 ώρες ενώ λίγο μετά επέκτεινε την αναστολή των κριτικών για όλο το περιεχόμενο του Prime Video.

Σύμφωνα με το The Hollywood Reporter, ένας εκπρόσωπος της Amazon εξήγησε ότι πρόκειται για μια πρακτική που ξεκίνησε η Amazon στις αρχές του καλοκαιριού. Ο λόγος είναι για να μπορεί η Amazon να διασφαλίσει ότι οι κριτικές είναι νόμιμες και όχι μέρος κάποιου σχεδίου από ρατσιστικά ή σεξιστικά τρολ, όπως συνέβη με το She-Hulk και το Ms. Marvel, δύο άλλες σημαντικές τηλεοπτικές σειρές αντίπαλης υπηρεσίας, που προηγήθηκαν της μετάδοσης του Rings of Power. Η βαθμολογία που δίνουν οι χρήστες στη σειρά βρίσκεται στο 38% τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, και ρίχνοντας μια ματιά σ’ αυτές, υπάρχουν πολλά μισά ή ένα μοναδικό αστέρι με πολύ σύντομα σχόλια στο γιατί η σειρά δεν τους άρεσε.

Ανάμεσα στους κύριους λόγους που πολλοί θεατές έχουν αφήσει αρνητικές κριτικές είναι οι παρακάτω:

  • Η Galadriel είναι τώρα πολεμιστής αντί για μάγισσα χωρίς σπαθί που ήταν στην τριλογία του LOTR. Σε γενικές γραμμές, η σειρά έχει αφήσει τους γυναικείους χαρακτήρες της να συμμετέχουν σε πολέμου, συμπεριλαμβανομένων τόσο της Bronwyn όσο και της Galadriel.
  • Υπήρξαν μακροχρόνιες διαμάχες σχετικά με το πώς η σειρά συμπεριέλαβε μαύρα ξωτικά, νάνους και ανθρώπους σε αυτή τη διασκευή, σε αντίθεση με την αρχική τριλογία όπου η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων είναι λευκοί. Τα παράπονα του κοινού εστιάζουν ότι αυτό έρχεται σε σύγκρουση με το πρωτότυπο έργο του Tolkin και έχει οδηγήσει σε συζητήσεις σχετικά με το «αν οι νάνοι μπορούν να είναι μαύροι επειδή ζουν κάτω από τη γη».
  • Άλλοι αναφέρουν ότι οι Harfoots που έχουν ιρλανδική/αγγλική επαρχιακή προφορά έχουν προσβάλει ορισμένους ανθρώπους από τις περιοχές αυτές, επειδή απεικονίζονται ως βρώμικοι τύποι, με τσιγγάνικες ρίζες.
  • Σκληροπυρηνικοί θιασώτες του Tolkin θεωρούν ότι η σειρά απομακρύνεται από την αρχική πηγή ή ότι παραλείπει σημεία που θα έπρεπε να είχαν διασκευαστεί αντ' αυτού.

Η γενική ιδέα πάντως είναι ότι η τριλογία του Jackson ήταν πιστή στο έργο, ενώ η νέα τηλεοπτική σειρά (με κόστος 60 εκ. δολαρίων ανά επεισόδιο) δεν είναι.
 

  • Like 3
  • Sad 2