Η εταιρία συντάσσεται με τη Space X και την αλυσίδα Trader Joe, θεωρώντας ότι το πλαίσιο που διέπει συγκεκριμένη επιτροπή παραβαίνει τις διατάξεις του συντάγματος της χώρας.

Σε έγγραφα που κατέθεσε η Amazon στην Εθνική Επιτροπή Εργασιακών Σχέσεων (NLRB), την Πέμπτη, η εταιρία δηλώνει την πρόθεσή της να υποστηρίξει ότι η ιδιαίτερη δομή που διέπει τη συγκεκριμένη υπηρεσία παραβιάζει το δικαίωμα της εταιρίας να κριθεί από σώμα ενόρκων.

Παράλληλα, η εταιρία υποστηρίζει ότι οι περιορισμοί στην απομάκρυνση των διοικητικών δικαστών που μετέχουν στο πενταμελές συμβούλιο της επιτροπής, και οι οποίοι διορίζονται από τον εκάστοτε πρόεδρο, είναι αντισυνταγματική.

H νομική παρέμβαση προέκυψε στο πλαίσιο εκκρεμούσας υπόθεσης, στην οποία η Amazon εγκαλείται ότι προχώρησε σε παράνομα αντίποινα σε βάρος εργαζομένων της στην περιφέρεια του Στάτεν Άιλαντ, στην Πόλη της Νέας Υόρκης, όπου οι εργαζόμενοι υπερψήφισαν την πρόταση συγκρότησης συνδικαλιστικού οργάνου, το 2022. Η Amazon, η οποία έχει έρθει αντιμέτωπη με περισσότερες από 250 καταγγελίες στην Εθνική Επιτροπή Εργασιακών Σχέσεων, εγκαλούμενη για παράνομες εργασιακές πρακτικές σε ολόκληρη τη χώρα τα τελευταία χρόνια, αρνείται τις κατηγορίες.

Αντίστοιχα επιχειρήματα προβάλει και η Space X, η οποία τον περασμένο μήνα κινήθηκε νομικά εναντίον της επιτροπής, μία ημέρα αφότου αυτή κατηγόρησε την εταιρία ότι απέλυσε οκτώ μηχανικούς επειδή επέκριναν το διευθύντα σύμβουλο, Ίλον Μασκ, σε επιστολή τους προς διοικητικά στελέχη της Space X.

H αλυσίδα λιανικού εμπορίου Trader Joe προέβαλε τα δικά της επιχειρήματα μέσα στον Ιανουάριο, στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για την εκδίκαση υπόθεσης ενώπιον της επιτροπής, ενώ δύο υπάλληλοι της Starbucks που διεκδικούν τη διάλυση των συνδικαλιστικών τους οργάνων έχουν αμφισβητήσει τη νομιμότητα του πλαισίου υπό το οποίο λειτουργεί η επιτροπή, καταθέτοντας ξεχωριστές μηνυτήριες αναφορές.

Ο γενικός σύμβουλος της επιτροπής εκδίδει καταγγελίες σε βάρος εργοδοτών, εφόσον κριθεί ότι παραβιάζουν την ομοσπονδιακή εργατική νομοθεσία. Τις υποθέσεις αυτές κρίνουν διοικητικοί δικαστές και κατόπιν το πενταμελές συμβούλιο, οι αποφάσεις του οποίου είναι εφέσιμες σε ομοσπονδιακά δικαστήρια.

Ο αυξανόμενος αριθμός ενστάσεων ως προς τον τρόπο που λειτουργεί η επιτροπή αυξάνει τις πιθανότητες η υπόθεση να εκδικαστεί τελικά ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών, η συντηρητική πλειοψηφία του οποίου έχει ήδη προϊδεάσει για το σκεπτικισμό με τον οποίο αντιμετωπίζει τις εσωτερικές διαδικασίες άλλων αμερικανικών υπηρεσιών, ανέφερε ο Σεθ Γκόλντστιν, δικηγόρος ο οποίος εκπροσωπεί συνδικαλιστικές ενώσεις στις υποθέσεις όπου εμπλέκεται η Amazon και η Trader Joe.

Ο Γκόλντστιν υποστηρίζει ότι οι εκκρεμείς αυτές υποθέσεις θα μπορούσαν να ωθήσουν και άλλους εργοδότες να αρνηθούν την όποια διαπραγμάτευση με τα συνδικάτα, προεξοφλώντας ότι τα δικαστήρια θα περιορίσουν τις εξουσίες της επιτροπής.

"Με ανησυχεί σοβαρά το ενδεχόμενο αυτό να προκαλέσει ουσιώδη προβλήματα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τόσο για νέες όσο και εδραιωμένες συνδικαλιστικές ενώσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκόλντστιν, ο οποίος δικηγορεί στη Νέα Υόρκη.