Ήταν αναπόφευκτο. Η Amazon, η οποία ξεκίνησε πουλώντας βιβλία, μπαίνει και στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου ανακοίνωσε στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Λος Άντζελες 2023 ότι θα ξεκινήσει να πουλά οχήματα στον ιστότοπό του στις ΗΠΑ το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Τα οχήματα της Hyundai θα είναι τα πρώτα που θα διατεθούν από το ηλεκτρονικό κατάστημα της Amazon.com στις ΗΠΑ, με άλλες μάρκες να ακολουθούν αργότερα.

Το τμήμα πωλήσεων αυτοκινήτων της Amazon θα επιτρέπει στους πελάτες να ψωνίζουν οχήματα στην περιοχή τους με βάση διάφορες προτιμήσεις, συμπεριλαμβανομένου μοντέλου, χρώματος και χαρακτηριστικών. Οι πελάτες θα μπορούν να αγοράζουν ένα όχημα online και στη συνέχεια να το παραλαμβάνουν ή να τους το παραδίδει η τοπική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με την Amazon. 

Η Amazon ήδη πουλάει αξεσουάρ αυτοκινήτων και διαθέτει την τοποθεσία "Amazon Vehicle Showrooms" όπου οι κατασκευαστές διαφημίζουν τα οχήματά τους. Ωστόσο, μέχρι τώρα οι πελάτες δεν μπορούσαν πραγματικά να αγοράσουν κάποιο αυτοκίνητο, φορτηγό ή SUV που έψαχναν. 

Η Amazon αναφέρει ότι αυτή η εμπειρία αγορών "θα δημιουργήσει έναν ακόμη τρόπο για τους αντιπροσώπους να κάνουν γνωστές τις προτάσεις τους και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους”, κάτι που υποδηλώνει ότι οι αντιπροσωπείες συμφωνούν με την κίνηση. Η δομή εξακολουθεί να ανταμείβει τις αντιπροσωπείες, σε αντίθεση με τα μοντέλα άμεσων πωλήσεων που παρακάμπτουν τελείως το επιχειρηματικό μοντέλο. Όταν τα αυτοκίνητα διατεθούν στην Amazon, ο τοπικός αντιπρόσωπος της Hyundai θα είναι ο πωλητής.

Ο Mike Sullivan, πρόεδρος και ιδιοκτήτης αρκετών αντιπροσωπειών στην περιοχή του Λος Άντζελες, συμπεριλαμβανομένης της Hyundai Santa Monica, υποστήριξε δημόσια τα νέα ενώ βρισκόταν στη σκηνή της Έκθεσης Αυτοκινήτου του Λος Άντζελες. Όπως δήλωσε, αυτή η συνεργασία θα βοηθήσει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών και θα φέρει την Amazon κοντά σε περισσότερους υποψήφιους αγοραστές.

  • Like 2