"Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι οδηγοί δυσκολεύονται να βρουν τουαλέτες", αναφέρει η Amazon

Η Amazon δημοσίευε μήνυμα με το οποίο ζητά συγγνώμη από το Μαρκ Πόκαν, βουλευτή των Δημοκρατικών, για ανάρτησή της στο Twitter την περασμένη εβδομάδα, με την οποία διέψευδε πως υποχρεώνει τους εργαζομένους της να ουρούν σε μπουκάλια νερού. 

Το όλο ζήτημα προέκυψε όταν ο Πόκαν ανάρτησε μήνυμα στο Twitter, εξαπολύοντας καυστική επίθεση στην Amazon για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η εταιρία τους εργαζομένους της, με το θέμα να έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, καθώς την ίδια ώρα σε αποθήκες της Amazon στην Αλαμπάμα οι εργαζόμενοι ψήφιζαν προκειμένου να αποφασιστεί αν θα προχωρούσαν σε συγκρότηση συνδικάτου.  

"Το να δίνεις στους εργαζομένους 15 δολάρια την ώρα δεν σε καθιστά 'προοδευτικό χώρο εργασίας' εφόσον πολεμάς τη δημιουργία συνδικάτου και αναγκάζεις εργαζομένους να ουρούν σε μπουκάλια νερού", έγραψε ο Πόκαν.

"Δεν πιστεύετε στα σοβαρά την ιστορία με την ούρηση σε μπουκάλια, σωστά;" απάντησε η Amazon στις 24 Μαρτίου. "Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, κανείς δεν θα εργαζόταν για εμάς".

Ο Τζέισον Ντελ Ρέι, δημοσιογράφος του Recode, αναφέρει πως την επιθετική απάντηση της Amazon ενθάρρυνε ο ίδιος ο Τζεφ Μπέζος, ο οποίος ήταν ήδη ενοχλημένος καθώς θεωρούσε πως η εταιρία δεν απαντούσε επαρκώς δυναμικά στους επικριτές της.

Όμως, εκείνη η ανάρτηση εξελίχτηκε σε φιάσκο πρώτου μεγέθους για τις δημόσιες σχέσεις της Amazon. Την επόμενη ημέρα, το Vox δημοσίευσε ρεπορτάζ με τίτλο "Η Amazon διαψεύδει πως εργαζόμενοί της ουρούν σε μπουκάλια. Ορίστε τα μπουκάλια με τα ούρα". Το ρεπορτάζ περιλάμβανε και φωτογραφία μπουκαλιών τα οποία περιείχαν ούρα εργαζομένου της Amazon.

Το Vice επισημαίνει πως το όλο θέμα συζητιόταν συχνά στο subreddit r/AmazonDSPDrivers. Υπάρχουν "δεκάδες νήματα και εκατοντάδες σχόλια" οδηγών οι οποίοι περιγράφουν το πώς αναγκάζονται να ουρούν σε μπουκάλια, θάμνους και γενικά οπουδήποτε αλλού εκτός από τουαλέτες.

Πλέον, η Amazon ανέκρουσε πρύμνα. "Το μήνυμα ήταν ανακριβές", ομολογεί η εταιρία στην ιστοσελίδα της. "Δεν έλαβε υπόψη το μεγάλο αριθμό οδηγών μας και εσφαλμένα εστίασε αποκλειστικά στα κέντρα εκπλήρωσης παραγγελιών".

Η Amazon επισημαίνει πως "ένα σύνηθες κέντρο εκπλήρωσης αποστολών της Amazon διαθέτει δεκάδες τουαλέτες και οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να απομακρυνθούν από το πόστο τους ανά πάσα στιγμή".

Ταυτόχρονα, όμως, η εταιρία αναγνωρίζει πως αυτό δεν ισχύει πάντοτε για τους οδηγούς των φορτηγών της.

"Γνωρίζουμε πως οι οδηγοί ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολία στο να βρουν τουαλέτα λόγω της κίνησης ή κάποιες φορές λόγω των δρομολογίων σε επαρχιακές περιοχές και αυτό εντάθηκε ιδιαίτερα στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς πολλές δημόσιες τουαλέτες παραμένουν κλειστές", αναφέρει η Amazon.

"Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο υφίσταται εδώ και καιρό, επηρεάζει το σύνολο της αγοράς και δεν αφορά αποκλειστικά την Amazon", συμπληρώνει η εταιρία. Υπογραμμίζει, μάλιστα, πως θέλει να επιλύσει το πρόβλημα: "Δεν ξέρουμε ακόμη πώς, όμως θα εξετάσουμε λύσεις".

Η Amazon φαίνεται πως έχει δίκιο στο συγκεκριμένο σημείο. Οδηγοί των Uber, Lyft και διαφόρων υπηρεσιών παράδοσης τροφίμων έχουν αναφέρει δυσκολίες στον εντοπισμό τουαλετών ενώ βρίσκονται στη δουλειά τους. Ανάλογες δυσκολίες έχουν αναφέρει οδηγοί της UPS και της FedEx. Το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί κατά τον τελευταίο χρόνο, καθώς η πανδημία οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας πολλών καταστημάτων και εστιατορίων.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Amazon έχει βρεθεί σε δυσχερή θέση, την ώρα που οι εργαζόμενοι στο κέντρο εκπλήρωσης παραγγελιών στο Μπέσεμερ κλήθηκαν να ψηφίσουν για τη δημιουργία συνδικάτου. Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε προ ημερών, όμως η Εθνική Επιτροπή Εργατικών Σχέσεων στις ΗΠΑ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τα αποτελέσματα. Το διακύβευμα είναι μεγάλο για την Amazon, καθώς η υπερψήφιση της πρότασης θα μπορούσε να λειτουργήσει ενισχυτικά σε ανάλογες πρωτοβουλίες που καταγράφονται σε άλλους κλάδους του αχανούς εργατικού δυναμικού της εταιρίας. Συνολικά, η Amazon αριθμεί περισσότερους από 1,1 εκατομμύρια εργαζομένους.