Η Amazon, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου που φημίζεται για την άμεση παράδοση κατ' οίκον, αντιμετωπίζει αναποδιές στην εκτόξευση των διαδικτυακών δορυφόρων της.

Αυτό οδήγησε σε μια απρόβλεπτη συμμαχία με τη SpaceX, τον ανταγωνιστή της. Η συνεργασία μεταξύ του Jeff Bezos και του Elon Musk, δύο από τους επιχειρηματίες τεχνολογίας με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, είναι πλέον επίσημη. Η Amazon ανέθεσε στη SpaceX τη διεξαγωγή τριών εκτοξεύσεων για τη μεταφορά των δορυφόρων της Project Kuiper σε χαμηλή γήινη τροχιά. Οι εκτοξεύσεις αυτές, οι οποίες θα χρησιμοποιήσουν τον αξιόπιστο πύραυλο Falcon 9 της SpaceX, έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στα μέσα του 2025.

Η συνεργασία είναι ενδιαφέρουσα για δύο λόγους. Πρώτον, το Project Kuiper, το δορυφορικό ευρυζωνικό δίκτυο της Amazon σε χαμηλή γήινη τροχιά, είναι έτοιμο να ανταγωνιστεί το Starlink της SpaceX. Δεύτερον, ο Jeff Bezos, ο ιδιοκτήτης της Amazon, είναι επίσης ιδιοκτήτης της Blue Origin, μιας διαστημικής εταιρείας που έχει φτάσει μόνο σε υποτροχιακά επίπεδα με το όχημα εκτόξευσης New Shepard, το οποίο προορίζεται για διαστημικό τουρισμό, χωρίς να έχει φτάσει ακόμη σε τροχιά. Ο Dave Limp, ανώτερος αντιπρόεδρος της Amazon, άφησε να εννοηθεί πέρυσι ότι η συνεργασία αυτή ήταν σκαριά, όταν εξέφρασε την προθυμία του να συνεργαστεί με τη SpaceX, επικαλούμενος το εντυπωσιακό ιστορικό της.

Παρά τη γνωστή τους αντιπαλότητα, ο Bezos και ο Musk, διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, βρήκαν κοινό έδαφος σε αυτή την απίθανη συνεργασία. Αρκετοί παράγοντες συνέβαλαν σε αυτή τη συμμαχία. Ο πύραυλος βαρέων μεταφορών New Glenn της Blue Origin έχει καθυστερήσει, ενώ η παρθενική του πτήση έχει προγραμματιστεί για το επόμενο έτος. Επιπλέον, η Amazon δέχεται πιέσεις από μια εντολή της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC). Η εντολή αδειοδότησης της FCC για το 2020 υποχρεώνει την Amazon να εκτοξεύσει τους μισούς από τους 3.236 δορυφόρους του Project Kuiper μέχρι το 2026 και τους υπόλοιπους μέχρι το 2029 για να διατηρήσει την άδειά της. Η Amazon αντιμετωπίζει επίσης πιέσεις από τους μετόχους της λόγω μιας πρόσφατης αγωγής που την επέκρινε για αποφυγή συνεργασίας με τη SpaceX, της κορυφαίας εταιρείας εκτοξεύσεων.

Για να επιταχύνει την ανάπτυξη των δορυφόρων της, η Amazon έχει εξασφαλίσει 77 εκτοξεύσεις βαρέων φορτίων από διάφορους παρόχους, συμπεριλαμβανομένων των Arianespace, United Launch Alliance και Blue Origin. Η νέα συμφωνία με τη SpaceX έχει ως στόχο να "προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη χωρητικότητα για την υποστήριξη του χρονοδιαγράμματος ανάπτυξής μας", όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Amazon.

Το έργο Kuiper σημειώνει πρόοδο, με την Amazon να έχει εκτοξεύσει δύο πρωτότυπους δορυφόρους, τους KuiperSat-1 και KuiperSat-2, με πύραυλο Atlas V της ULA στις 6 Οκτωβρίου 2023. Οι δορυφόροι αυτοί λειτουργούν με επιτυχία σε τροχιά, θέτοντας τις βάσεις για την ανάπτυξη πλήρους κλίμακας που θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2024 και για τις πρώτες πιλοτικές εφαρμογές σε πελάτες, το δεύτερο εξάμηνο του ίδιου έτους.

Ωστόσο, η είσοδος της Amazon στη δορυφορική ευρυζωνική αγορά αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από τη Starlink της SpaceX, η οποία λειτουργεί σήμερα πάνω από 5.000 δορυφόρους. Και οι δύο εταιρείες στοχεύουν στην παροχή παγκόσμιας ευρυζωνικής πρόσβασης, με την Starlink να στοχεύει απευθείας στους καταναλωτές και το Project Kuiper να σχεδιάζει να εξυπηρετήσει τόσο μεμονωμένους πελάτες όσο και επιχειρήσεις.
 

  • Like 3