Ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, επεκτείνει τα διαστημικά του σχέδια με την έναρξη του Project Kuiper, μιας φιλόδοξης προσπάθειας για την παροχή παγκόσμιας ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω ενός δικτύου άνω των 3.200 δορυφόρων. 

Την Παρασκευή, οι δύο πρώτοι πρωτότυποι δορυφόροι, KuiperSat-1 και KuiperSat-2, τέθηκαν σε τροχιά με πύραυλο Atlas V. Στόχος τους είναι να δοκιμάσουν τεχνολογίες για την πλήρη συστοιχία Kuiper που ο Bezos οραματίζεται να αναπτύξει τα επόμενα χρόνια.

Με αυτή την πρωτοβουλία ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Amazon στοχεύει να ανταγωνιστεί στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά του δορυφορικού διαδικτύου, στην οποία πρωτοστατεί το δίκτυο Starlink της SpaceX, το οποίο διαθέτει ήδη περισσότερους από 4.800 δορυφόρους που λειτουργούν στο διάστημα. 

Η Amazon εξασφάλισε άδεια από την FCC για τη χρήση ορισμένων ραδιοσυχνοτήτων για το Kuiper. Ωστόσο, οι όροι απαιτούν τουλάχιστον οι μισοί από τους προγραμματισμένους δορυφόρους να βρίσκονται σε τροχιά μέχρι τον Ιούλιο του 2026, ενώ η πλήρης ανάπτυξη του δικτύου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2029. 

Αυτό θέτει ένα εξαιρετικά φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα που θα περιλαμβάνει την εκτόξευση δεκάδων πυραύλων τα επόμενα χρόνια. Η Amazon έχει ήδη συνάψει συμβόλαιο για σχεδόν 100 εκτοξεύσεις, κυρίως με νέα συστήματα πυραύλων που βρίσκονται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης και δοκιμών. Τυχόν αποτυχίες κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων πτήσεων θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης της Amazon.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για παρεμβολές και συμφόρηση της τροχιάς, καθώς αναπτύσσονται περισσότερες συστοιχίες δορυφόρων από διάφορες εταιρείες και χώρες. Οι δορυφόροι του Kuiper θα χρειαστούν προσεκτικό σχεδιασμό για να ελαχιστοποιήσουν την αντανάκλαση και τα προβλήματα εντοπισμού που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τις αστρονομικές παρατηρήσεις. Επιπλέον οι συγκρούσεις σε πολυσύχναστες τροχιές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν επικίνδυνα συντρίμμια.

Ο Bezos στοχεύει να αποκτήσει ένα κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς για πρόσβαση στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας και χαμηλού latency, στην οποία σήμερα κυριαρχούν παίκτες όπως η Starlink της SpaceX. Με το Kuiper, η Amazon μπορεί να προσεγγίσει πελάτες σε περιοχές που δεν διαθέτουν σύγχρονες διαδικτυακές υποδομές ή αξιόπιστη επίγεια συνδεσιμότητα. 

Το Kuiper project αποτελεί ένα από τα πολλά διαστημικά εγχειρήματα που αναλαμβάνει ο Bezos μέσω της εταιρείας του Blue Origin. Άλλες περιλαμβάνουν το σύστημα πυραύλων New Shepard, τον υπό ανάπτυξη τροχιακό πύραυλο New Glen αλλά και ιδέες για εμπορικές σεληνιακές προσγειώσεις και διαστημικούς σταθμούς.

Υπενθυμίζουμε ότι περσινές πληροφορίες έκαναν λόγο για συναντήσεις των στελεχών της Amazon με τους αρμόδιους φορείς της χώρας μας για την απαραίτητή αδειοδότηση για τη λειτουργία του Project Kuiper sτη χώρα μας. Η Ελλάδα αναμένεται να είναι μεταξύ των πρώτων ευρωπαικών χωρών που θα υποστηρίζει το Project Kuiper, κάτι που ισχύει ήδη για την αντίπαλη υπηρεσία, τη Starlink της SpaceX.