Οι κάμερες παρακολούθησης εντός των φορτηγών της Amazon, οι οποίες εγκαταστάθηκαν το 2021 για να παρακολουθούν τη συμπεριφορά και την ασφάλεια των οδηγών διανομής της, έχουν διαρρεύσει σχετικό υλικό στο διαδίκτυο.

Αρκετά βίντεο που έχουν ληφθεί από τις κάμερες, έχουν αναρτηθεί στο Reddit τις τελευταίες εβδομάδες, δείχνοντας τους οδηγούς να αλληλεπιδρούν με πελάτες, κατοικίδια ζώα, την κυκλοφορία, ακόμη και να δέχονται επίθεση από έναν σκύλο, εγείροντας ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια.

Τα βίντεο φαίνεται να έχουν καταγραφεί με smartphones ή να έχουν τραβηχτεί απευθείας από τις κάμερες, οι οποίες παρέχονται από την Netradyne Driveri. Οι κάμερες καταγράφουν στη συσκευή συνεχώς και ανεβάζουν συγκεκριμένα κλιπ στην Amazon ή στους συνεργάτες της στις υπηρεσίες παράδοσης (DSP) όταν εντοπίζουν περιστατικά που σχετίζονται με την ασφάλεια ή εντοπίζουν ευκαιρίες για τη βελτίωση των χαρτών και της δρομολόγησης. Οι κάμερες χρησιμοποιούν επίσης τεχνητή νοημοσύνη για την παρακολούθηση των κινήσεων του οδηγού, της ταχύτητας, της επιτάχυνσης και των πιθανών τροχαίων παραβάσεων.

Σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου της Amazon για την τεχνολογία των καμερών που υπάρχουν στα οχήματά της, το καταγεγραμμένο υλικό είναι διαθέσιμο στους DSPs μέσω μιας "ασφαλούς πύλης" και μοιράζεται μόνο με άλλα τμήματα της Amazon που έχουν εγκεκριμένη πρόσβαση. Η Amazon ισχυρίζεται ότι οι πληροφορίες αυτές προστατεύονται κατά τα άλλα από "εύλογα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα ασφαλείας".

Ωστόσο, ορισμένα από τα βίντεο που αναρτήθηκαν στο Reddit υποδηλώνουν ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι επαρκή ή δεν επιβάλλονται. Σε ένα βίντεο, ακούγονται δύο φωνές εκτός κάμερας να σχολιάζουν έναν οδηγό που αλληλεπιδρά με τον σκύλο ενός πελάτη. Το βίντεο φαίνεται να έχει καταγραφεί σε smartphone, δείχνοντας το υλικό παρακολούθησης να αναπαράγεται σε οθόνη υπολογιστή σε γραφείο που μοιάζει με αυτό ενός DSP. Ένα άλλο βίντεο δείχνει έναν οδηγό να δέχεται επίθεση από έναν σκύλο ενώ παραδίδει ένα πακέτο. Το βίντεο έχει υδατογράφημα με το όνομα ενός DSP και έναν αριθμό τηλεφώνου.

Η εκπρόσωπος της Amazon, Simone Griffin, δήλωσε στο Vice ότι η δημοσίευση των βίντεο εξωτερικά αποτελεί παραβίαση της πολιτικής της εταιρείας και ότι διερευνά το θέμα. Δήλωσε επίσης ότι οι κάμερες προορίζονται για την ενίσχυση της ασφάλειας των οδηγών και της ποιότητας των παραδόσεων.

Ωστόσο, οι οδηγοί έχουν εκφράσει ανησυχίες για την ιδιωτική τους ζωή και την αξιοπρέπειά τους από τότε που εγκαταστάθηκαν οι κάμερες, αναφέροντας ότι τους ζητήθηκε να υπογράψουν ένα έντυπο βιομετρικής συγκατάθεσης αλλιώς θα απολυόντουσαν. Παρομοίασαν επίσης την εμπειρία με την παρακολούθηση από τον "Μεγάλο Αδελφό" και δήλωσαν ότι οι κάμερες είναι παρεμβατικές, αγχωτικές και τιμωρητικές.

Η διαρροή του υλικού παρακολούθησης στο διαδίκτυο έρχεται να προστεθεί στις αυξανόμενες επικρίσεις για τη μεταχείριση που επιφυλάσσει η Amazon στους οδηγούς διανομής, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλές ώρες εργασίας, χαμηλούς μισθούς, μη ρεαλιστικές προσδοκίες και συνεχή παρακολούθηση. Η διαρροή εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με τις πρακτικές ασφάλειας δεδομένων της Amazon και τη συμμόρφωσή της με τους κανονισμούς προστασίας δεδομένων σε διάφορες περιοχές.
 

  • Like 2