Κατηγορεί την εταιρία ότι εγκατέλειψε την αρχική αποστολή της και πλέον επιδιώκει το κέρδος. 

Ο Ίλον Μασκ κατέθεσε αγωγή σε βάρος της OpenAI, της εταιρίας που δημιούργησε το ChatGPT και του διευθύνοντα συμβούλου της, Σαμ Άλτμαν, ισχυριζόμενος ότι εγκατέλειψαν την αρχική αποστολή της εταιρίας, που ήταν η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος της ανθρωπότητας, και όχι για το κέρδος.

Η αγωγή κατατέθηκε στο Σαν Φρανσίσκο και φέρνει το δισεκατομμυριούχο Μασκ αντιμέτωπο με την εταιρία της οποίας υπήρξε συνιδρυτής και που πλέον θεωρείται ταυτόσημη της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, εν μέρει χάρη στα κεφάλαια που έχει επενδύσει σε αυτή η Microsoft.

Ο Μασκ κάνει λόγο για παραβίαση των όρων της αρχικής σύμβασης, υποστηρίζοντας ότι ο Άλτμαν και ο Γκρεγκ Μπρόκμαν, ο έτερος συνιδρυτής της OpenAI, τον προσέγγισαν αρχικά με μια πρόταση για τη δημιουργία μιας μη κερδοσκοπικής εταιρίας, ανοιχτού κώδικα, όμως η εταιρία που ιδρύθηκε το 2015 εστιάζει πλέον στο κέρδος.

Με την προσφυγή του στα δικαστήρια, ο Μασκ ζητά να υποχρεωθεί η OpenAI να καταστήσει την έρευνα και την τεχνολογία της διαθέσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο και να μην επιτραπεί στην εταιρία να αξιοποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία, μεταξύ των οποίων το πλέον προηγμένο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που έχει αναπτύξει, το GPT-4, ώστε να προκύπτουν οικονομικά κέρδη είτε για τη Microsoft, είτε για οποιοδήποτε άτομο.

Κανείς από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση δεν θέλησε σε πρώτο στάδιο να κάνει κάποια δήλωση, όταν ερωτήθηκε από το Reuters.

O Μασκ, που διευθύνει τόσο την Tesla όσο και τη SpaceX, ενώ εξαγόρασε το τότε Twitter και νυν Χ τον Οκτώβριο του 2022, έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει ζητήσει κατά καιρούς την επιβολή ελέγχων στην τεχνητή νοημοσύνη. Αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI το 2018 και έκτοτε έχει επικρίνει συχνά τις σχέσεις της Microsoft με την εταιρία. Οι σχέσεις αυτές βρίσκονται ήδη υπό έλεγχο στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, στο πλαίσιο των αντίστοιχων αντιμονοπωλιακών νομοθεσιών, μετά τη σύγκρουση που ξέσπασε στο εσωτερικό της εταιρίας πέρυσι και οδήγησε στην αιφνιδιαστική εκπαραθύρωση και επιστροφή του Άλτμαν, και στη δημιουργία ενός νέου, προσωρινού διοικητικού συμβουλίου.

Η εταιρία σχεδιάζει να ορίσει αρκετά νέα μέλη στο διοικητικό της συμβούλιο μέσα στο Μάρτιο, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της Washington Post. Το Νοέμβριο, η Microsoft είχε δηλώσει πως θα είχε θέση παρατηρητή, χωρίς δικαίωμα ψήφου, στο διοικητικό συμβούλιο. Νομικοί κύκλοι ανέφεραν ότι η μη εξασφάλιση της σύμφωνης γνώμης του Μασκ, όπως προέβλεπε η σύμβαση, θα μπορούσε να μετρήσει σε βάρος της OpenAI, όμως κάθε πρόβλεψη για την κατάληξη της αγωγής θα ήταν παρακινδυνευμένη. 

"Πρόκειται για σύνθετη διαδικασία, με αβέβαια ενδεχόμενα αποτελέσματα", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ανουπάμ Σούκλα, συνεταίρος στο δικηγορικό γραφείο Pioneer Legal, προσθέτοντας ότι ήταν απίθανο η εταιρική δομή της OpenAI "να κριθεί άκυρη σε βαθμό που θα υποχρέωνε την εταιρία σε πλήρη διάλυση".

Ο Μασκ, εντωμεταξύ, έχει ξεκινήσει το δικό του εγχείρημα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, μέσω της xAI, η οποία στελεχώνεται από μηχανικούς που προέρχονται από ορισμένες από εκείνες ακριβώς τις κορυφαίες αμερικανικές εταιρίες τεχνολογίας, όπως η Google και η Microsoft, την πρωτοκαθεδρία των οποίων ελπίζει να αμφισβητήσει.

Το Δεκέμβριο η εταιρία άρχισε να παρουσιάζει το Grok, την αντιπρότασή της στο ChatGPT, για τους Premium + συνδρομητές του Χ και στοχεύει να δημιουργήσει ένα μοντέλο το οποίο ο ίδιος ο Μασκ περιγράφει ως μηχανισμό αναζήτησης της "μέγιστης αλήθειας" με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο δισεκατομμυριούχος Μασκ, που έχει χαρακτηρίσει την τεχνητή νοημοσύνη ως "δίκοπο μαχαίρι", συγκαταλεγόταν μεταξύ των ειδικών και στελεχών του χώρου που πέρυσι ζήτησαν την εξάμηνη αναστολή στην ανάπτυξη μοντέλων ισχυρότερων από το GPT-4 της OpenAI, κάνοντας λόγο για σοβαρούς κινδύνους για την ανθρωπότητα και την κοινωνία.

Από τη στιγμή που διατέθηκε στην αγορά, το ChatGPT έχει υιοθετηθεί από εταιρίες για ένα ευρύ φάσμα διαδικασιών, που κυμαίνεται από τη δημιουργία περιλήψεων εγγράφων, μέχρι τη σύνταξη κώδικα, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια κούρσα μεταξύ των μεγάλων εταιριών του χώρου, με στόχο την κυκλοφορία αντιπροτάσεων, βασισμένων σε μοντέλα δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης.

  • Like 5
  • Thanks 1
  • Confused 1
  • Haha 16