To μέτρο αφορά εκλογικές αναμετρήσεις που είναι προγραμματισμένες για το 2024

Η Google αποφάσισε να περιορίσει το Gemini ώστε να μην απαντά σε ερωτήσεις που αφορούν εκλογές οι οποίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν μέσα στη χρονιά που διανύουμε, όπως ανακοίνωσε η εταιρία την Τρίτη, καθώς φαίνεται πως θέλει να αποφύγει τυχόν αστοχίες στην εφαρμογή του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης.

Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι εξελίξεις στον τομέα της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας εικόνων και βίντεο, έχουν προκαλέσει ανησυχίες γύρω από το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης της τεχνολογίας για την παραπληροφόρηση και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, περίπτωση που ώθησε ήδη ορισμένες κυβερνήσεις να επιβάλουν ρυθμιστικό πλαίσιο στη χρήση της τεχνολογίας αυτής.

Όταν δέχεται ερωτήσεις σχετικά με εκλογές όπως η επικείμενη αναμέτρηση μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, το Gemini απαντά με τη φράση "Ακόμη μαθαίνω πώς να απαντώ σε αυτή την ερώτηση. Στο μεταξύ, δοκίμασε το Google Search".

Η Google είχε ανακοινώσει ήδη από το Δεκέμβριο την πρόθεσή της να μην εμπλέξει το Gemini στις αμερικανικές εκλογές, λέγοντας πως οι περιορισμοί αυτοί θα επιβάλλονταν εγκαίρως.

"Ενόψει των πολλών εκλογικών αναμετρήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα στο 2024 και εντελώς προληπτικά, προχωράμε στον περιορισμό των κατηγοριών ερωτήσεων σχετικών με εκλογές στις οποίες θα απαντά το Gemini", ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρίας.

Πέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εθνικές εκλογές πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε αρκετές μεγάλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής αλλά και της Ινδίας, της πολυπληθέστερης δημοκρατίας στον πλανήτη.

Η Ινδία είχε ήδη ζητήσει από τεχνολογικές εταιρίες να λάβουν την έγκριση της κυβέρνησης πριν προχωρήσουν στη δημόσια διάθεση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης τα οποία χαρακτήρισε "αναξιόπιστα" ή σε στάδιο δοκιμών, καθώς και να ενημερώνουν τους χρήστες για το ενδεχόμενο να λάβουν λανθασμένες απαντήσεις.

Τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης της Google έχουν τεθεί ήδη στο μικροσκόπιο καθώς εντοπίστηκαν ανακρίβειες σε ορισμένες απεικονίσεις ιστορικών προσώπων που παρήγαγε το Gemini, υποχρεώνοντας την εταιρία στα τέλη Φεβρουαρίου να προβεί στην αναστολή της λειτουργίας που επέτρεπε στο chatbot να δημιουργεί εικόνες.

  • Haha 7