Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ξεκινήσει την πρώτη φάση μίας έρευνας για την αποτίμηση -με την συμμετοχή της Αρχής Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου- του αντίκτυπου και των επιπτώσεων της ραγδαίας ανάπτυξης της παραγωγικής ή δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης και των γλωσσικών μοντέλων στους καταναλωτές, στον επιχειρηματικό τομέα και στην οικονομία.

Σε πρώτη φάση, η έρευνα θα εστιάσει στα εξής: θα εξετάσει πως η χρήση των γλωσσικών μοντέλων και της Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσε να επηρεάσει το τοπίο του ανταγωνισμού, θα διερευνήσει τις ευκαιρίες και τους κινδύνους για τον ανταγωνισμό και την προστασία των καταναλωτών και θα καθορίσει τις κατευθυντήριες γραμμές για την υποστήριξη του ανταγωνισμού και την προστασία των καταναλωτών. Ουσιαστικά, με την έρευνα, τόσο η κυβέρνηση όσο και η Βρετανική ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού επιθυμούν να μάθουν πως και με ποιους τρόπους τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να επηρεάσουν τόσο τον ανταγωνισμό όσο και την προστασία των καταναλωτών.

Οι ρυθμιστικοί φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την εύρεση των απαντήσεων περιλαμβάνουν την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία παρέχει βοήθεια στους πολίτες και στις επιχειρήσεις σε θέματα ανταγωνισμού ενώ παράλληλα εργάζεται ενάντια στις ανήθικες και αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές. «Είναι σημαντικό, τα πιθανά οφέλη αυτής της μετασχηματιστικής τεχνολογίας να είναι άμεσα προσβάσιμα στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ παράλληλα οι άνθρωποι παραμένουν προστατευμένοι από ζητήματα όπως είναι οι ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες» δήλωσε η Sarah Cardell, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Αρχής Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) του Ηνωμένου Βασιλείου. «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε αυτή τη νέα, ταχέως κλιμακούμενη τεχνολογία να αναπτυχθεί με τρόπους που διασφαλίζουν τις ανοιχτές, ανταγωνιστικές αγορές και την αποτελεσματική προστασία των καταναλωτών».

Οι νέες εξελίξεις από κορυφαίες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης όπως η OpenAI, η Microsoft και η Google οδήγησαν τα εργαλεία παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης και τα μοντέλα γλωσσικής εκμάθησης όπως τα ChatGPT, Bing Chat και Google Bard αντίστοιχα να αποκτήσουν μεγάλη δημοτικότητα. Καθώς οι εταιρείες αγωνίζονται να συμπεριλάβουν εργαλεία παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης και άλλα χαρακτηριστικά που βασίζονται στα μεγάλα προεκπαιδευμένα γλωσσικά μοντέλα ή στα θεμελιώδη μοντέλα, τέτοιες έρευνες αποτίμησης και αξιολόγησης μπορούν να καθορίσουν αν είναι απαραίτητο να μπουν σε εφαρμογή ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Η πρόσφατη ανακοίνωση από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών έρχεται ένα μήνα αφότου έγινε γνωστό ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να δαπανήσει περίπου £100 εκατομμύρια (~ €112,74 εκατομμύρια) για να ξεκινήσει τη λειτουργία μίας Ειδικής Ομάδας Εργασίας στα Θεμελιώδη Μοντέλα. Ο Πρωθυπουργός Rishi Sunak και η Γραμματέας Τεχνολογίας Michelle Donelan στοχεύουν να δημιουργήσουν «κυρίαρχη» τεχνολογία AI για να βοηθήσουν την οικονομία χωρίς να πέσουν σε ηθικά και υλικοτεχνικά προβλήματα που έχουν προκύψει με άλλα προγράμματα.

Παρόμοιοι κανονισμοί και ανησυχίες έχουν κάνει την εμφάνιση τους και στις ΗΠΑ, με την κυβέρνηση του Joe Biden να ανακοινώνει διάφορες πρωτοβουλίες και έργα για την αξιολόγηση και τη ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πρόκειται να διαθέσουν $140 εκατομμύρια σε επτά νέα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης εντός του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών, κατάφεραν να δεσμεύσουν κορυφαίους προγραμματιστές Τεχνητής νοημοσύνης για να αξιολογήσουν δημοσίως τα συστήματά τους στο συνέδριο DEFCON 31 και ανέθεσαν στο Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού της Προεδρίας τη θέσπιση πολιτικών που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους. Η δήλωση της διοίκησης Biden έρχεται εν όψει της συνάντησης της Αντιπροέδρου Kamala Haris με τους Διευθύνοντες Συμβούλους των Microsoft, OpenAI, Alphabet και Anthropic.