Οι Αμερικανοί ανησυχούν περισσότερο για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) τους τελευταίους εννέα μήνες. Μια νέα έρευνα από το Pew Research Center αποκαλύπτει ότι το 52% των ερωτηθέντων είναι περισσότερο ανήσυχο παρά ενθουσιασμένο για την ολοένα και αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Το ποσοστό είναι αυξημένο κατά 14 μονάδες από τον Δεκέμβριο πέρυσι.

Παράλληλα, μόνο το 10% δηλώνει περισσότερο ενθουσιασμένο από ανήσυχο ενώ ένα άλλο 36% εξέφρασε μία περισσότερο ισορροπημένη άποψη επί του θέματος. «Η ανησυχία για την Τεχνητή Νοημοσύνη υπερτερεί του ενθουσιασμού σε όλες τις μεγάλες δημογραφικές ομάδες» αναφέρει το Pew Research Center σε μία ανάρτηση στο επίσημο blog του ιδρύματος.

Από την τελευταία έρευνα του Pew Research Center για την Τεχνητή Νοημοσύνη έχουν περάσει εννέα μήνες εξέλιξης που ήταν σχεδόν φρενήρης. Το ChatGPT της OpenAI μετατράπηκε από ένα πολυσυζητημένο εργαλείο αντιγραφής εργασιών σε οικείο προορισμό και όνομα και ο κόσμος των επιχειρήσεων -συμπεριλαμβανομένων των πιο επιφανών τεχνολογικών κολοσσών- έτρεξε να αποδείξει ποιος επένδυσε περισσότερο στη γεννητική ή παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη για να κερδίσει την εύνοια των αναλυτών, των επενδυτών και των πελατών. Η Microsoft ενσωμάτωσε το GPT-4 στο Office και στα Windows και η Google διέθεσε τον Bard ενώ πρόσθεσε στοιχεία AI στη μηχανή αναζήτησης της και όχι μόνο. Η τεχνητή νοημοσύνη έκανε θεαματική είσοδο στους χώρους της συγγραφής, της δημοσιογραφίας, της τέχνης, της φωτογραφίας, της μουσικής κ.ά. Αν και οι νεότεροι Αμερικανοί εξακολουθούν να είναι περισσότερο ανήσυχοι παρά ενθουσιασμένοι με τις εξελίξεις, οι απόψεις τους τουλάχιστον τείνουν να είναι περισσότερο θετικές από αρνητικές σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Το 42% των ερωτηθέντων μεταξύ 18 έως 29 ετών δήλωσε ότι ανησυχεί περισσότερο για «την αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή ζωή» με το 17% να δηλώνει περισσότερο ενθουσιασμένο. Οι ερωτηθέντες ηλικίας από 65 ετών και άνω ωστόσο σε ποσοστό 61% δηλώνει ότι ανησυχεί πρωτίστως με τον ενθουσιασμό για την τεχνολογία να υπερτερεί των ανησυχιών μόνο σε ποσοστό 4%.

9c9c8d90-a965-11ed-bdfe-92cc71256ee3.webp

Το ίδρυμα Pew Research Center πραγματοποίησε επίσης δημοσκόπηση σχετικά με την ευαισθητοποίηση των ερωτηθέντων σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης και από ότι φαίνεται, όσο περισσότεροι άνθρωποι ακούν για την αυξανόμενη υϊοθέτηση της τόσο περισσότερο ανήσυχοι αισθάνονται. Στη δημοσκόπηση αναφέρεται ότι περίπου το 90% των ενηλίκων έχουν ακούσει πολύ (33%) ή λίγο (56%) για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με την ομάδα του «πολύ» να αυξάνεται κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες από τον περασμένο Δεκέμβριο. Σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο, η ανησυχία υπερτερεί του ενθουσιασμού σε ποσοστό 47% έναντι 15% όταν πέρυσι τα ποσοστά ήταν 31% και 23% αντίστοιχα. Ακόμη και εκείνοι που έχουν ακούσει ελάχιστα για την Τεχνητή Νοημοσύνη και εκφράζουν μία περισσότερο αρνητική άποψη είναι αυξημένοι κατά 19% σε σχέση με τους ερωτηθέντες στη περσινή δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου.

Όταν ο αντίκτυπος της Τεχνητής Νοημοσύνης αναλύεται σε κατηγορίες, τα αποτελέσματα είναι ανάμεικτα. Από τη μία πλευρά, το 49% δήλωσε ότι βοηθάει περισσότερο παρά βλάπτει κατά την διαδικτυακή αναζήτηση και εύρεση προϊόντων και υπηρεσιών που τους ενδιαφέρουν (ένα 15% δήλωσε ότι περισσότερο τους έβλαψε παρά τους βοήθησε στον συγκεκριμένο τομέα). Ταυτόχρονα, το 53% απάντησε ότι σε θέματα απορρήτου δεδομένων και πληροφοριών, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει περισσότερο βλάψει παρά ωφελήσει και μόνο το 10% είχε αντίθετη άποψη. Άλλοι τομείς στους οποίους οι ερωτηθέντες Αμερικανοί δήλωσαν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη περισσότερο ωφελεί παρά βλάπτει είναι στην κατασκευή ασφαλέστερων οχημάτων, στην ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης κ.ά. Ισορροπημένη άποψη για την Τεχνητή Νοημοσύνη επίσης εξέφρασαν στους τομείς της ακρίβειας κατά την αναζήτηση πληροφοριών διαδικτυακά, της παροχής ποιοτικής εξυπηρέτησης πελατών κ.ά. 

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε, ότι οι ερωτηθέντες με απολυτήριο ή όχι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απάντησαν διαφορετικά. Για παράδειγμα, οι απόφοιτοι πανεπιστημίων ήταν πιο πιθανό να θεωρήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη ως κάτι το θετικό για την εύρεση προϊόντων και υπηρεσιών στο διαδίκτυο, για την παροχή ποιοτικής φροντίδας και περίθαλψης κ.ά (60% θετική άποψη μεταξύ των αποφοίτων πανεπιστημίων και 44% θετική άποψη για όσους δεν ήταν πτυχιούχοι). Συνολικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι ερωτηθέντες με πανεπιστημιακή μόρφωση ήταν πιο πιθανό να έχουν θετική άποψη για την Τεχνητή Νοημοσύνη.