Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το “πράσινο φως” στην υιοθέτηση μέτρων με σκοπό να να αντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με την αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Οι ευρωβουλευτές κύρωσαν με 574 ψήφους υπέρ τη συμφωνία που επήλθε τον Δεκέμβριο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται η αυστηρότερη ρύθμιση της αγοράς των εικονικών νομισμάτων, όπως το Bitcoin, προκειμένου να προληφθεί το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από παράνομες δραστηριότητες καθώς και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Βάσει της εν λόγω συμφωνίας, τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και οι πάροχοι ηλεκτρονικών “πορτοφολιών” θα πρέπει να υιοθετήσουν πρακτικές ενδελεχών ελέγχων, στις οποίες να περιλαμβάνονται διαδικασίες ταυτοποίησης των πελατών τους, όπως αυτές που εφαρμόζουν τα τραπεζικά ιδρύματα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιδιώκει να μπει τέλος στην ανωνυμία που συνδέεται με τα εικονικά νομίσματα, η οποία θεωρείται ότι ενισχύει την έκνομη χρήση τους. Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο Τύπου, τα μέτρα λαμβάνονται εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, αλλά και των αποκαλύψεων υποθέσεων φοροαποφυγής, όπως τα Panama Papers.

Η ίδια συμφωνία καλεί, μεταξύ άλλων, για ρυθμίσεις όσον αφορά τις προπληρωμένες κάρτες και μεγαλύτερη προστασία για τους μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος. Να σημειωθεί ότι σε ετήσια βάση χάνονται δισεκατομμύρια ευρώ από το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τα κράτη-μέλη υποχρεώνονται να ενσωματώσουν τις νέες ρυθμίσεις στην εθνική νομοθεσία σε διάστημα 18 μηνών.

The Next Web

 

 

  • Like 1
  • Confused 1