Η μετάβαση από τον ενεργοβόρο μηχανισμό «απόδειξης της εργασίας» (proof-of-work) στον αποτελεσματικότερο και «πράσινο» μηχανισμό «απόδειξης της συμμετοχής» (proof-of-stake) έχει αποδειχτεί μία ιδιαίτερα απαιτητική εργασία για όσους εργάζονται στο δίκτυο Ethereum.

Παρόλα αυτά, μετά από πολύ καιρό, οι developers του πρότειναν μία ημερομηνία -επιτέλους- για να πραγματοποιηθεί η μετάβαση.

Έχουν γίνει και παλαιότερα προσπάθειες, οπότε μη θεωρήσετε ότι έχουμε να κάνουμε με κάτι οριστικό. Ωστόσο, σε μία κλήση που μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του καναλιού του Ethereum Foundation στο YouTube, οι developers του δικτύου πρότειναν η αλλαγή να γίνει όταν το δίκτυο φτάσει σε έναν συγκεκριμένο βαθμό δυσκολίας, κάτι που αναμένεται να γίνει στις 15 ή στις 16 Σεπτεμβρίου.

Με την ονομασία Terminal Total Difficulty (TTD), καθορίζει την εξόρυξη ενός συγκεκριμένου μπλοκ όπου το παλαιό δίκτυο σταματά με το καινούριο να ξεκινά στο 587500000000000000000000.

| Mainnet | TBD | TBD | TBD |

| Mainnet | 58750000000000000000000 | September 15, 2022 | TBD |

#### FORK NEXT Upgrade

Η διαδικασία πρόκειται να αλλάξει το σύστημα που αποτελεί το θεμέλιο του κρυπτονομίσματος Ether, του δεύτερου σε αξία μετά το Bitcoin, αλλά και μία σειρά από άλλα blockchains και κατανεμημένες εφαρμογές που συνδέονται στο δίκτυο με ποικίλους τρόπους. Φυσικά, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δοκιμές και shadow forks σε μία προσπάθεια θα προσδιοριστούν προβλήματα και να αντιμετωπιστούν ενώ έχει ολοκληρωθεί και η συγχώνευση με το τελικό δοκιμαστικό δίκτυο (testnet), το Goerli, η οποία πήγε αρκετά καλά για να συμβάλει στημ λήψη της απόφασης για μία τελική ημερομηνία.

Το Bitcoin και το Ethereum, τα δύο μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα με βάση την αξία τους στην αγορά, καταγράφουν συναλλαγές χρησιμοποιώντας μια διαδικασία γνωστή ως «απόδειξη εργασίας» (proof-of-work), όπου οι λεγόμενοι miners αξιοποιούν υπολογιστικούς πόρους για την επίλυση δύσκολων μαθηματικών προβλημάτων για τη δημιουργία μπλοκ συναλλαγών που αργότερα προσθέτουν σε έναν δημόσιο κατανεμημένο λογιστικό κατάλογο/μητρώο. Οι miners λαμβάνουν ως ανταμοιβή πληρωμές σε κρυπτονομίσματα. Η εξόρυξη Bitcoin, η οποία γενικότερα απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό, έχει βιομηχανοποιηθεί. Καθώς η εξόρυξη του πλέον έχει μεταφερθεί σε κέντρα δεδομένων, η συμμετοχή των απλών χρηστών στην εξόρυξη του έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί. Αλλά η εξόρυξη Ethereum βασίζεται σε κάρτες γραφικών που βρίσκουμε και σε τυπικούς υπολογιστές gaming και επομένως η εξόρυξη του μπορεί να γίνουν και από τους απλούς χρήστες.

Το «proof-of-work» ωστόσο απαιτεί τεράστια ποσότητα ενέργειας, κάτι που αναμφισβήτητα έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα η εξόρυξη του Ethereum αλλά και άλλων κρυπτονομισμάτων να δέχεται δριμεία κριτική από οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και άλλους φορείς. Από τότε που το Ethereum έκανε την εμφάνιση του, οι developers του προετοιμάζονταν για μία στροφή στο εναλλακτικό μοντέλο του «proof-of-stake». Με το νέο αυτό σύστημα, οι χρήστες αφήνουν στην άκρη ή ας πούμε ότι «βάζουν υποθήκη» μία ορισμένη ποσότητα Ether (σαν να λέμε ότι αντί να καταθέτουν υπολογιστικούς πόρους, καταθέτουν αξία εξ αρχής) για να κερδίσουν ανταμοιβή για την εκτέλεση λογισμικού που ομαδοποιεί σωστά τις συναλλαγές σε νέα μπλοκ και ελέγχει την εργασία άλλων «επικυρωτών» (validators). Χάρη στο «proof-of-stake», η κατανάλωση ισχύος του δικτύου Ethereum θα μπορούσε να μειωθεί έως και κατά περίπου 99%, αλλά θα… έβγαζε εκτός δουλειάς και τους miners του Ethereum, που θα δέχονταν σημαντικό οικονομικό πλήγμα λαμβάνοντας υπόψη την επένδυση που έχουν ήδη κάνει σε εξοπλισμό.

Μόλις ολοκληρωθεί η μετάβαση του δικτύου από τη μία μορφή στην άλλη, που είναι κάτι που δεν εγκρίνουν πολλοί από αυτούς που ασχολούνται με την εξόρυξη του, θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί ένα μεγάλο ζήτημα του Web3 και διάφορα άλλα blockchain projects.

  • Like 1
  • Confused 1